Τρίτο παιδί, μετά τα δίδυμα –το τολμάς;

Τρίτο παιδί, μετά τα δίδυμα –το τολμάς;

Είναι πολλές οι φορές που με βλέπουν στον δρόμο με τα δίδυμα και μου λένε «Αχ τι καλά, δύο μωρά με τη μία και ξεμπέρδεψες!» Και η αλήθεια είναι ότι όποιο στάδιο περνάμε ξέρω πως δε θα το ξαναπεράσουμε! Αφήσαμε πίσω τα ξενύχτια, την αποστείρωση, τα θήλαστρα, τα γάλατα μέσα στη νύχτα, τις γουλίτσες, τους κολικούς και όλα αυτά που μας δυσκόλεψαν τη ζωή στην αρχή! Αλλά αφήσαμε πίσω και τα μικροσκοπικά σωματάκια και τα μικροσκοπικά χεράκια και τα πρώτα γλυκά χαμογελάκια…

Όταν κάνεις ένα παιδί και μετά από κάποιο καιρό κι ένα δεύτερο έχεις τη δεύτερη ευκαιρία: Να ξαναζήσεις μαζί με όλες τις δυσκολίες κι αυτές τις πρώτες γλυκές φορές! Ακόμα και τις πρώτες κλωτσιές μέσα από την κοιλιά! Αν και όλα τα έχεις ξαναζήσει, με κάθε παιδί είναι σα να είναι η πρώτη φορά.

Το να έχεις γεννήσει δίδυμα, είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Έχεις ήδη δύο παιδιά, που είναι ο μέσος αριθμός παιδιών σε μια οικογένεια, αλλά έχεις μία μόνο εγκυμοσύνη, μία γέννα και μια μοναδική φορά να τα ζήσεις όλα αυτά! Ότι περνάει, πάει πέρασε.

Εκεί, λοιπόν, ξεκινάει και η εσωτερική διερεύνηση, για το αν θα ήθελες και ένα τρίτο παιδί, μια δεύτερη ευκαιρία να ξανανιώσεις όλα αυτά τα συναισθήματα από την αρχή! Γιατί πλέον τα δίδυμα μωρά σου, έχουν γίνει δύο παιδάκια, με δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά μία κοινή πορεία ανάπτυξης!

Από την άλλη βέβαια, όταν έχεις περάσει μια δύσκολη εγκυμοσύνη, «σκάει» η σκέψη σα φούσκα! Πάλι κρεβάτι, πάλι εμετοί, πάλι άγχη και φάρμακα! Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για την «τοκοφοβία».  Εκτός από το φόβο για τον τοκετό, υπάρχει και ο φόβος, για τις γυναίκες που πέρασαν δύσκολη εγκυμοσύνη, ότι αν μείνουν ξανά έγκυοι θα έχουν πάλι τις ίδιες δυσκολίες. Επειδή το πέρασα, η θεωρία αυτή έχει πολύ μεγάλο ποσοστό αλήθειας.

Η διερεύνηση παραμένει και ο καλύτερος σύμβουλος είναι το ένστικτο και το έτερον σου ήμισυ! Το συμπέρασμα είναι ένα: Ζήστε τα παιδιά σας, γιατί μεγαλώνουν τόσο πολύ γρήγορα!

 

v