Ποια είναι τα πιο παχυντικά νηστίσιμα

Ποια είναι τα πιο παχυντικά νηστίσιμα

Η περίοδος της νηστείας μπορεί για αρκετά άτομα να συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, παρόλο που θεωρητικά η περίοδος αυτή είναι συνώνυμη του περιορισμού και της στέρησης διαφόρων τροφών. Δείτε παρακάτω κάποια από τα πιο δημοφιλή νηστήσιμα που μας κάνουν καλό, αλλά κρύβουν και παγίδες για τη σιλουέτα μας.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας, αφού προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
Συμβουλή: Αποφύγετε το τηγάνισμά τους γιατί απορροφούν μεγάλες ποσότητες λίπους. Καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες, καραβίδες και καβούρια μπορείτε να τα καταναλώνετε σε συνδυασμό με ρύζι, ζυμαρικά ή λαχανικά, γιατί συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και το αίσθημα κορεσμού. Θερμιδική αξία: Αποδίδουν 135 θερμίδες στα 120 γραμμάρια χωρίς πρόσθετο λίπος. Να τα προτιμάτε ψητά/βραστά κι όχι τηγανητά διότι υπερδιπλασιάζεται η θερμιδική τους αξία. Ενδεικτικά 120 γραμμάρια τηγανητά καλαμαράκια αποδίδουν περίπου 280 θερμίδες. Το ίδιο συμβαίνει με το χταπόδι και τις γαρίδες.

Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου, αλλά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε αλάτι και λίπος απαιτεί προσοχή η κατανάλωσή της, καθώς μόλις τα 100 γραμμάρια ταραμοσαλάτας έχουν γύρω στις 400 θερμίδες.

Συμβουλή: Να προτιμάτε τον άσπρο ταραμά, είναι ανώτερης ποιότητας, διότι το ροζ χρώμα είναι προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Περιέχει, επίσης, πρωτεΐνες, οι οποίες  για να γίνουν υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη. Πιο απλά, όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι σαν ζωική πρωτεΐνη. Επιπλέον το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.

Τέλος, επειδή το ταχίνι έχει υψηλή θερμιδική απόδοση, καλό θα είναι να είσαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15 γραμμάρια) αποδίδει 89 θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό, άλλωστε, συνιστάται και από τους ειδικούς να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες). Τα 30 γραμμάρια ξηρών καρπών αποδίδουν περίπου 180 θερμίδες.

Ελιές

Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL χοληστερόλη). Επίσης, περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τις βιταμίνες Α και Ε και πολυφαινόλες γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Τρεις μεγάλες ή 5 μικρές ελιές προσδίδουν 45 θερμίδες.

Ψωμί

Βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας και, εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε.
Τι να προσέξετε: Τα 100 γραμμάρια (μια μεγάλη φέτα δηλαδή) μπορεί να έχει μέχρι και 310 θερμίδες.

Χαλβάς

Τρόφιμο που προέρχεται από το σησάμι, πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά και σάκχαρα, πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, αλλά και πολύ πλούσιος σε θερμίδες (παρέχει 500 θερμίδες στα 100 γραμμάρια). Γενικώς, μία μικρή μερίδα περίπου 30 γραμμάρια μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις, ακόμα και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Σίγουρα, λοιπόν, όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να λείπουν από την περίοδο της νηστείας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή ούτως ώστε να απολάβετε μόνο τα οφέλη τους, χωρίς συνέπειες στο σωματικό σας βάρος.

Καλή Σαρακοστή!

 
v