5 τύποι «φίλης» που πρέπει να βγάλετε απ’ τη ζωή σας

5 τύποι «φίλης» που πρέπει να βγάλετε απ’ τη ζωή σας

Έχει σοφά ειπωθεί, ότι ο έρωτας ξεγυμνώνει τα πρόσωπα, ενώ η φιλία τους χαρακτήρες. Πράγματι, στη λίστα με τους προσωπικούς μας κυματοθραύστες, οι φίλοι βρίσκονται κάτω από τις μαμάδες και τους συντρόφους μας. Ό,τι τρυφερότερο κι ό,τι στραβότερο διαθέτει η ψυχή μας θα το γνωρίσουν και θα το υποστούν –και τούμπαλιν.

Και μιας και όταν κάνεις παρέα με κάποιον ανακαλύπτεις πραγματικά το ποιόν του, ενδέχεται αυτό που θα ανακαλύψεις να μην είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι στη ζωή σου. Ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται να βγάλεις απ’ τη ζωή σου.

Η φιλία είναι –όπως λέει ο παντογνώστης λαός- ιερή, γι’ αυτό δεν πρέπει να σπαταλάμε χρόνο με τους λάθος ανθρώπους. Ακολουθούν πέντε τύποι «φίλης-φιδιού», που ελπίζουμε ότι δεν γνωρίσατε ποτέ και ευχόμαστε ότι, αν τυχαίνει να σας περιτριγυρίζουν, θα βρείτε το σθένος να ξεφορτωθείτε.

 Φίλη-φίδι #1: «Είμαι καλύτερη από ‘σένα και θα το αποδεικνύω με κάθε ευκαιρία»

Είναι το είδος της φίλης που αντλεί χαρά απ’ τη μεταξύ σας σύγκριση και μοιάζει να κερδίζει ζωές όταν αυτή την ευνοεί. Είναι το είδος του ανθρώπου που ανταγωνίζεται τους πάντες και τα πάντα, ζηλοφθονεί και πεισμώνει όταν «μένει πίσω» και κρατά σκορ για όλα. Είναι επίσης το είδος αυτό που η μαμά η κοινή λογική δεν του έμαθαν αυτό που όλοι ξέρουμε: ότι οι αγαπημένοι των φίλων μας είναι απαγορευμένος καρπός.

Φίλη-φίδι #2: Η οχιά (η) διμούτσουνη

Είναι δύσκολο να απονείμεις τον τίτλο της φίλης σε έναν τέτοιο άνθρωπο, ωστόσο πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Μιλάμε για τους ανθρώπους αυτούς που είσαι σίγουρος ότι ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά, που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς μέχρι που «στη φόρα» βγαίνουν ένα σωρό πράγματα που δεν μπορούσες ούτε να υποψιαστείς. Είναι αυτή η «φίλη-φίδι» που νομίζεις ότι σ’ αγαπάει όσο τίποτα, αλλά όσο εσύ κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου, εκείνη έχει βουτήξει το φτυάρι και σκάβει ένα λάκκο ακριβώς στο νουμεράκι σου.



Φίλη-φίδι #3: Η κουτσομπόλα

«Μην το πεις σε κανέναν, όμως, εντάξει;» λες εσύ αγνοώντας τον πανάρχαιο νόμο που λέει, ότι ένα μυστικό παύει να είναι μυστικό τη στιγμή που το μοιράζεσαι με τον πρώτο άνθρωπο. Γι’ αυτόν τον τύπο ανθρώπου η έννοια «μυστικό» είναι παντελώς άγνωστη. Δεν διστάζει να μοιραστεί με τον πάσα ένα τα μεγαλύτερα προβλήματά σου, αντλώντας και λίγη ευχαρίστηση απ’ τη διάδοση της δυστυχίας σου. Θα μιλήσει για το πόσο δεν της πήγαινε της Δώρας εκείνο το εφαρμοστό φουστάνι και για το πόσο κακομαθημένα είναι τα παιδιά της ξαδέρφης της και για το πόσα λίγα λεφτά βγάζει ο μπατζανάκης της όγδοοης ανιψιάς της. Αν χολιάζει όλον τον κόσμο μικροπρεπώς, στερείται ενσυναίσθησης και απασχολεί το μυαλό της μόνο με κουτσομπολιά, δεν την έχεις ανάγκη στη ζωή σου.

Φίλη-φίδι #4: Με τον κακό λόγο στο στόμα

«Πού το πήρες αυτό; Λίγο σε παχαίνει;»/ «Καλά, μιλάς κι εσύ που κάθεσαι όλη μέρα;»/ «Καλό το σουφλεδάκι σου, αλλά λίγο σου άρπαξε ή μου φαίνεται;». Οι σχέσεις που δεν βασίζονται στην ειλικρίνεια είναι μισές σχέσεις. Οι φίλοι πρέπει να έχουν το κουράγιο να μιλήσουν έξω απ’ τα δόντια για ό,τι τους ενοχλεί ή ό,τι τέλος πάντων πιστεύουν ότι πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά, αυτό όμως δεν ταυτίζεται επουδενί με το να γίνεσαι αποδέκτης μόνο αρνητικών σχολίων. Κανείς δεν έχει ανάγκη τόσο αρνητισμό στη ζωή του.

Φίλη-φίδι #5: Ο «παρτάκιας»

Το αγαπημένο της θέμα είναι ο εαυτός της. Τα νέα της είναι σαφώς σημαντικότερα απ’ τα δικά σου. Τα σχέδιά της για εξόδους ή ταξιδάκια πρέπει να πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως τα σκέφτηκε κι εσύ μπορείς να βάλεις τα δικά σου σχέδια στο αρχείο –ίσως τα εξετάσετε κάποια άλλη φορά. Όταν την έχεις ανάγκη, είναι φοβερά απασχολημένη και όταν εσύ είσαι απασχολημένη θα έπρεπε να ντρέπεσαι για την αδιαφορία σου.

v