Πώς κάνετε την περίοδό σας (ακόμα) πιο δύσκολη

Πώς κάνετε την περίοδό σας (ακόμα) πιο δύσκολη

Έχουμε πάρει απόφαση ότι τις «δύσκολες» μέρες του μήνα δεν τις γλιτώνουμε, γι’ αυτό και εξοπλιζόμαστε με ιώβεια υπομονή μέχρι να περάσουν. Πέρα από το να παίρνουμε τα πιο δυνατά παυσίπονα για να μας ανακουφίσουν από τις διαρκείς ενοχλήσεις, όχι μόνο δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς εμείς οι ίδιες επιδεινώνουμε την περίοδό μας.

Κάποια από τα παρακάτω «λάθη» που κάνετε δεν θα θέλετε να τα «κόψετε», όμως θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσετε.

Ενδίδετε σε γλυκές απολαύσεις

Oι λιγούρες για γλυκό ανεβαίνουν στα ύψη και η αυτοσυγκράτηση είναι πολύ δύσκολη- το ξέρουμε όλες πολύ καλά! Τα κακά νέα, όμως, είναι ότι , κατά την περίοδο, τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα αυξομειώνονται. Έτσι, όταν καταναλώνετε έξτρα ζάχαρη, επιβαρύνετε τον οργανισμό σας ακόμα περισσότερο. Αν αυτό δεν σας φτάνει, να θυμάστε επίσης ότι η ζάχαρη κάνει ακόμα πιο έντονες τις κράμπες.

Δυστυχώς, τα ακόμα χειρότερα νέα είναι ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τη σοκολάτα, που ξέρουμε πόσο τη λαχταράτε αυτές τις μέρες. Εκτός του ότι περιέχει ζάχαρη, προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα- ο συνδυασμός αυτός είναι κίνδυνος- θάνατος για τους πόνους της περιόδου.



Η λύση είναι να προτιμάτε μικρή ποσότητα πιο «αθώων» γλυκών, όπως τα αποξηραμένα φρούτα και το φυστικοβούτυρο- και πάλι, όμως, με μέτρο!

Αλλά και σε αλμυρές

Είτε γιατί είστε αρκετά χάλια για να μαγειρέψετε είτε γιατί πολύ απλά θέλετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με «έτοιμο» φαγητό τις μέρες της περιόδου, καταφεύγετε σε σουβλάκια, πίτσες ή λαχταριστά σνακ όπως τα πατατάκια. Το αλάτι που περιέχουν, όμως, όπως και τα υπόλοιπα συντηρητικά, προκαλούν κατακράτηση υγρών, που με τη σειρά της επιδεινώνει το πρήξιμο στο στομάχι, κάνοντας τις ενοχλήσεις στην κοιλιά να «χτυπάνε» κόκκινο.

Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας αυτές τι μέρες και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που θα σας χορτάσουν και θα δυναμώσουν τον οργανισμό σας. Δείτε αναλυτικά ποιες είναι αυτές σε παλαιότερο άρθρο μας.

«Σήμερα αδιαθέτησα, θα μείνω όλη μέρα στο κρεβάτι»

Κακώς, πολύ κακώς, γιατί η ακινησία επιδεινώνει τις κράμπες. Αντίθετα, η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος, η μήτρα πάλλεται, το αίμα «κατεβαίνει» πιο εύκολα και έτσι οι ενοχλήσεις υποχωρούν κατά ένα μέρος. Επιπλέον, όταν ασκούμαστε, ο οργανισμός μας παράγει την ενδορφίνη, τη λεγόμενη ορμόνη της ευτυχίας, η οποία καταπραΰνει τον πόνο.



Επειδή, όμως, η έντονης μορφής άσκηση δεν ενδείκνυται για κάθε γυναίκα όταν έχει περίοδο (ο σίδηρος μπορεί να πέφτει και να κουράζεται πολύ πιο εύκολα), προσπαθήστε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας ήπιες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα (εδώ θα δείτε πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να γυμναστείτε και να χάσετε κιλά) ή το ποδήλατο.

Δεν αλλάζετε αρκετά συχνά το ταμπόν ή τις σερβιέτες

Είτε γιατί έχουν περάσει οι μέρες και η ροή είναι μικρή είτε γιατί απλά ξεχαστήκατε στη δουλειά, δεν έχετε δικαιολογία. Οι οδηγίες είναι αυστηρές- τα ταμπόν πρέπει να τα αλλάζουμε το πολύ κάθε 4 ώρες και τις σερβιέτες ακόμα νωρίτερα. Έτσι, αποφεύγουμε τον κίνδυνο του τοξικού σοκ από τα ταμπόν και μειώνουμε την πιθανότητα να αναπτυχθούν μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Καλύτερα να προσέχετε για να έχετε!

Τι κάνετε με τα παυσίπονα;

Το να παίρνετε κάθε 3 ώρες τα παυσίπονα που σας «πιάνουν» μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση και στο τέλος να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με χάπια που πλέον δεν είναι αποτελεσματικά γιατί ο οργανισμός τα έχει συνηθίσει. Πριν καταφύγετε σ’ αυτή τη λύση, δοκιμάσε κάποιες άλλες μεθόδους που θα σας ανακουφίσουν από τις κράμπες της περιόδου, όπως το να βάλετε μια ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιά.

Αν, όμως, κρίνετε ότι τα παυσίπονα θα σας ανακουφίσουν, προτιμήστε τα παυσίπονα με παρακεταμόλη και αποφύγετε για παράδειγμα την ασπιρίνη, που προκαλεί αυξημένη ροή του αίματος. Μία ακόμη λύση που θα σας ανακουφίσει είναι να αλλάζετε παυσίπονο ανά κάποιους μήνες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. 

Δεν… ντύνεστε σωστά

Το στήθος πονάει και πρήζεται και η κοιλιά «φουσκώνει». Αν εμείς συνεχίζουμε λοιπόν να φοράμε το αγαπημένο μας στενό παντελόνι ή το σουτιέν που αναδεικνύει το μπούστο μας (να μην εκμεταλλευτούμε το ότι μεγάλωσε για λίγες μέρες;), είμαστε οι ίδιες εχθροί του εαυτού μας. Αυτά τα μικρά λάθη χειροτερεύουν την περίοδό μας. Δυστυχώς, τα αθλητικά σουτιέν και τα σουτιέν χωρίς μπανέλα και τα πιο άνετα παντελόνια μπορεί να μην ανήκουν στα αγαπημένα σας κομμάτια, αλλά θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πολύ πιο άνετα.


v