Πάσχα ή Χριστούγεννα: Οι συντάκτριες του Mama365 διαφωνούν!

Πάσχα ή Χριστούγεννα: Οι συντάκτριες του Mama365 διαφωνούν!

Άρχισε σαν μια κοινότυπη, χαλαρή συζήτηση μεταξύ συναδέλφων και κατέληξε σε πολεμική σύρραξη ("Τι λε ρε, που θα μου πεις εμένα για το κοκορέτσι" κ.λπ.). Το μεγάλο ερώτημα "Πάσχα ή Χριστούγεννα" τέθηκε και βγήκαν μαχαίρια εδώ στα γραφεία του Mama365.gr, αγαπητοί αναγνώστες. Όμως πριν πέσουν παραιτήσεις, πριν χωρίσουν μάνες απ' τα παιδιά τους, πριν κλείσουν σπίτια και ακουστούν λόγια βαριά, πρυτάνευσε η λογική, τα βάλαμε κάτω κι είπαμε: ας αποφασίσει ο λαός.

Εμπρός, λαέ! Μίλα! 

Εμείς, πάντως, λέμε αυτά:

Ξεκάθαρα Χριστούγεννα: λαμπάκια, φωτάκια, στολίδια, δέντρο!

Μυρτώ Κ.

Ξεκάθαρα Χριστούγεννα! Λαμπάκια, φωτάκια, στολίδια, χιόνι, Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τι λέμε τώρα! Η πόλη αλλάζει πρόσωπο, οι δρόμοι ζωντανεύουν, οι αγορές βάζουν τα καλά τους. Το Πάσχα, τα πάντα κινούνται γύρω από την εκκλησία, τα Χριστούγεννα γύρω από το σπίτι και τους δρόμους. Λατρεύω να στολίζω το σπίτι, λατρεύω να πηγαίνω σε στολισμένα σπίτια, λατρεύω να κατεβάζω από το πατάρι στολίδια και Χριστουγεννιάτικο δέντρο, λατρεύω να το στολίζω με τα παιδιά και ν'ακούω Χριστουγεννιάτικα στο ραδιόφωνο. Κατ'αντιστοιχία, το Πάσχα τι ακούμε; Κλαρίνα και δημοτικά την ώρα που ψήνεται το αρνί; Χριστούγεννα και πάλι Χριστούγεννα. Στην τελική, Δεκέμβρη μήνα βρίσκω εύκολα κοκορέτσι για τη λιγούρα. Δοκιμάστε να ζητήσετε μελομακάρονα Απρίλη μήνα και τα λέμε!

Πάσχα, γιατί είναι Άνοιξη κι έχει μαγειρίτσα!

Φοίβη Γλύστρα

Τέλεια είναι και τα Χριστούγεννα (έχουν: μελομακάρονα, ρεβεγιόν/ πάρτι/ ξενύχτι πρωτοχρονιάς, δέντρο και φωτάκια). Όμως, παιδιά, πείτε ό,τι θέλετε, αλλά το Πάσχα τα κερδίζει. Τα Χριστούγεννα είναι ο Σιλβέστερ, το Κογιότ κι ο Τομ μαζί και το Πάσχα είναι ο Τουίτι, το Μπιμ-Μπιπ και ο Τζέρυ. Λίγα λόγια: α) τα Χριστούγεννα έχεις να περιμένεις το Πάσχα, ενώ το Πάσχα έχεις να περιμένεις το καλοκαίρι. β) τα Χριστούγεννα είναι χειμώνας, ενώ το Πάσχα άνοιξη. γ) τα Χριστούγεννα έχουν δέντρο, ενώ το Πάσχα αρνί. δ) αν το αρνί σου βρωμάει/ το μισείς/ δεν το βάζεις στο στόμα σου, πρώτον είσαι περιεργίδης και δεύτερον μπορείς να φας ένα κάρο άλλα λαχταριστά κρεατικά. ε) τα Χριστούγεννα μαζευόμαστε το βράδυ, ενώ το Πάσχα τρωγοπίνουμε ολημερίς. στ) τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τριήμερο ενώ το Πάσχα είναι στάνταρ τετραήμερο. 

Κανένα άλλο επιχείρημα εκτός απ' τα μελομακάρονα έχετε; Δεν έχετε. Και να καταθέσω και κάτι ακόμα: η μαγειρίτσα είναι τέλειο φαγητό. Πείτε ό,τι θέτε.

Χριστούγεννα, γιατί... κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες!

Μαρία Κωνσταντοπούλου

Χριστούγεννα χωρίς δεύτερη σκέψη! Θα απαριθμήσω τους λόγους και όποιος θέλει, ας τους ακυρώσει: Πρώτον, καιρό πριν τα Χριστούγεννα απολαμβάνουμε καθημερινά κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και μετά την Πρωτοχρονιά, βασιλόπιτα. Το Πάσχα έχουμε να περιμένουμε μόνο το τσουρέκι  -τα νηστίσιμα γλυκά των φούρνων δεν τα υπολογίζω. Δεύτερον, τα Χριστούγεννα είναι τα πάντα στολισμένα (από τους δρόμους μέχρι τα σπίτια μας) -αυτό αρκεί για να σου ανεβάσει τη διάθεση. Το Πάσχα, τα εποχιακά καταστήματα μόνο είναι αυτά που ντύνονται πασχαλιάτικα. Τρίτον, οι λίγες (τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα) αργίες τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν σιγά σιγά το τέλος της προηγούμενης (και πάντα δύσκολης) χρονιάς. Οι αργίες του Πάσχα μπορεί να ταυτίζονται με την αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι, αλλά για μένα το τέλος ενός δύσκολου χρόνου είναι το σημαντικότερο.

Και ένας τελευταίος πιο προσωπικός λόγος: λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε την επέτειο των γονιών μου. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, γιορτάζει η μητέρα μου. Αυτό μου αρκεί!

Πάσχα, γιατί έχουν τελειώσει οι ιώσεις

Άντα Μελά

Πάσχα, γιατί απλά οι εορτασμοί είναι ημέρα, άρα δεν χρειάζεται να παρακαλέσουμε κάποιον να κρατήσει τα μωρά για να βγούμε βράδυ. Πάσχα, γιατί είναι καλύτερος ο καιρός και μπορούμε να πάμε στην εξοχή και να κάτσουμε έξω! Πάσχα, γιατί το φαγητό είναι καλύτερο! Πάσχα, γιατί πάντα είναι 3ήμερο πολλές φορές και 4ήμερο! Πάσχα, γιατί έχουμε λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και συγκεκριμένα δώρα από τους νονούς! Πάσχα, γιατί μετά τον κρύο χειμώνα έχουμε ανάγκη λίγες ανοιξιάτικες διακοπές! Τέλος, Πάσχα γιατί έχουν περάσει οι ιώσεις και δε θα χρειαστεί να αναβάλουμε το ταξίδι μας λόγω κλειστών δρόμων από τα χιόνια!

Χριστούγεννα, γιατί είναι πασπαλισμένα με χρυσόσκονη

Έλενα Μπούλια

Χίλιες φορές Χριστούγεννα! Είναι η πιο ευχάριστη και λαμπερή νότα του μουντού και βαρετού Χειμώνα, είναι μια μεγάλη γιορτή για να κλείσει όμορφα η χρονιά και να ξεκινήσει με δώρα και χαρές η καινούργια και… έχει και τον Άη Βασίλη που ξετρελαίνει τα παιδιά! Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η μοναδική εποχή του χρόνου που μοιάζει πασπαλισμένη με χρυσόσκονη, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, και είναι αναπόφευκτο όλο αυτό να μην σε «ανεβάσει» ψυχολογικά. Πώς να αντισταθείς στη λάμψη που έχει το βλέμμα των παιδιών σου εκείνες τις μέρες;

(3-2. Πφ. Σιγά τη νίκη!)

v