Το μυστικό για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά είναι να κάνεις ό,τι οι Ολλανδοί

Το μυστικό για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά είναι να κάνεις ό,τι οι Ολλανδοί

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ο τρόπος με τον οποίον μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, εμείς οι Έλληνες, τα οδηγεί στο να γίνουν πραγματικά επιτυχημένοι και ευτυχείς ενήλικες, αν έχετε θαυμάσει τις Γαλλίδες μαμάδες που θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο και έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει τους Δανούς τόσο σωστούς γονείς, τότε αξίζει να μάθετε και για τους Ολλανδούς, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Unicef, μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

Το μυστικό στο τι κάνουν οι Ολλανδοί καλύτερα από εμάς, αποκαλύπτεται στο βιβλίο «The Happiest Kids in the World: How Dutch Parents Help Their Kids (and Themselves) by Doing Less» («Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά του κόσμου: Πώς οι Ολλανδοί γονείς βοηθούν τα παιδιά τους (και τον εαυτό τους) κάνοντας λιγότερα»), και αναλύεται σε σχετικό άρθρο της Washington Post.

Στο βιβλίο δίνεται έμφαση στο πόσο ωφέλιμο θα είναι για τα παιδιά μας και για εμάς, να χαλαρώσουμε τον τρόπο με τον οποίον τα μεγαλώνουμε, απλά κάνοντας λιγότερα. Συγγραφείς είναι δύο μαμάδες (μία Αμερικανίδα και μία Αγγλίδα), οι οποίες καθώς παντρεύτηκαν Ολλανδούς, τα τελευταία χρόνια ζουν στις Κάτω Χώρες και έτσι έχουν παρατηρήσει όλα τα μυστικά των αυτοχθόνων κατοίκων.

Όπως οι ίδιες, λένε, βέβαια η ίδια η κουλτούρα του τόπου αλλά και οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν βοηθήσει τους γονείς να είναι πιο ανέμελοι και έτσι τα παιδιά να αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Γράφουν χαρακτηριστικά «Τα παιδικά χρόνια των μικρών Ολλανδών αποτελούνται από πολλή ελευθερία, πολύ παιχνίδι και ελάχιστο ακαδημαϊκό άγχος. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά εδώ είναι πολύ ευχάριστα και δεν σε κουράζουν.»



Ένα πράγμα, το οποίο εξετάζουν νωρίς στο βιβλίο, είναι η σημασία του να τίθεται για τα μωρά μία προβλέψιμη ρουτίνα, ένα πρόγραμμα δηλαδή, το οποίο περιορίζει τις βόλτες σε μία την ημέρα και εμποδίζει τους εξωτερικούς περισπασμούς, όπως είναι η τηλεόραση. Οι Ολλανδοί έχουν μία έκφραση γι’αυτό: Rust, Regelmat en Reinheid –είναι τα τρία R που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι χρειάζονται τα μωρά (ξεκούραση, πρόγραμμα και καθαριότητα). Αυτό και πολλά ακόμα τα μαθαίνουν μέσω ενός κυβερνητικού πρακτορείου που παρακολουθεί την ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, το οποίο μάλιστα δίνει στους γονείς και ένα εγχειρίδιο οδηγιών (ναι, καλά διαβάσατε!).

Και παρόλο που ακούγεται βαρετό να κάθεσαι στο σπίτι και να κάνεις κάθε μέρα λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα, οι συγγραφείς λένε ότι αυτό ακριβώς είναι το νόημα.

Δεν είναι, όμως, μόνο η παραπάνω φράση που κάνει τους Ολλανδούς γονείς λιγότερο αγχώδεις. Αυτό που πραγματικά έχουμε να μάθουμε από αυτούς, είναι η τρομερή ισορροπία που έχουν αναπτύξει ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική τους ζωή. Και είναι αυτή η ισορροπία που «ευθύνεται» για την ευτυχία της χώρας και ως εκ τούτου για την ευτυχία τόσο των γονιών όσο και των παιδιών.

Είναι πολλές ακόμα οι σοφίες που οι συγγραφείς μοιράζονται μαζί μας μέσω του βιβλίου, όπως το πόσο σημαντικό είναι να θέτουμε στα παιδιά κανόνες που να είναι προσγειωμένοι αλλά και απαράβατοι ή το να επαινούμε πάντα την καλή συμπεριφορά τους. Ωστόσο, ένα είναι το μεγάλο μάθημα, στο οποίο τελικά καταλήγουν που με απλά λόγια μεταφράζεται ως: Απλά φερθείτε φυσιολογικά, αυτό από μόνο του είναι αρκετά τρελό όταν μεγαλώνετε παιδιά.

Πηγή: mom.me

v