Πώς να αδυνατίσετε αλλάζοντας τον τρόπο που μαγειρεύετε

Πώς να αδυνατίσετε αλλάζοντας τον τρόπο που μαγειρεύετε

Επιθυμείτε να χάσετε βάρος εύκολα, απλά και χωρίς να πρέπει να ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο; Γίνεται, αρκεί να κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή, έξυπνες αντικαταστάσεις τροφίμων, αφαιρώντας έτσι θερμίδες από τα γεύματα σας, χωρίς να πεινάσετε και χωρίς να στερείστε!

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτάσεις, για να γλιτώσετε θερμίδες από τη καθημερινή σας διατροφή, πιθανώς χωρίς να το αντιληφθείτε:

Οι μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά:

* Όταν μαγειρεύετε περιορίστε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε στο αντικολλητικό τηγάνι. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λάδι σε μορφή σπρέι (αποφεύγοντας τα υποκατάστατα λαδιού) ώστε να έχετε σχεδόν μηδαμινές θερμίδες στο τηγάνι σας. Μπουκάλια με κεφαλή σπρέι είναι εύκολο να προμηθευτείτε και θα σας βοηθήσει να μειώσετε, επίσης, και την ποσότητα που χρησιμοποιείτε στην σαλάτα σας, ελαττώνοντάς την μέχρι και 100 θερμίδες.

*Να μετράτε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε με κουταλιές ή με μεζούρες. Μην υπερβαίνετε τη μια κουταλιά ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα ψητών και βραστών κρεάτων ψαριών, αυγών και τις δυο κουταλιές κατά το μαγείρεμα λαδερών και οσπρίων ανά μερίδα φαγητού.

*Αντικατάστησε την πλήρη κρέμα γάλακτος με light ή γάλα εβαπορέ και τη σαντιγί με στραγγιστό γιαούρτι.

*Δώστε γεύση στα φαγητά σας με μια καυτερή σάλτσα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσετε την όρεξή σας.

* Απλώστε μουστάρδα αντί για μαγιονέζα στο ψωμί σας και θα έχετε εξοικονομήσει 80 θερμίδες λιγότερες ανά κουταλιά.



*Για να δώσετε στις σαλάτες πλουσιότερη γεύση, χωρίς να προσθέσετε παραπάνω λάδι ή κάποιο dressing μπορείτε να αναμίξετε λιγότερο λάδι με λεμόνι, γιαούρτι 2%, μουστάρδα, ξύδι μπαλσάμικο ή ότι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει. Έτσι γλιτώνετε το επιπλέον λάδι που μας δίνει παραπάνω θερμίδες.

* Βάλτε στις σαλάτες τραγανά κομματάκια σέλερι αντί για  κρουτόν.

* Αντικαταστήστε το τυρί στα μακαρόνια με τυρί cottage.

*Απολαύστε μια μέτρια ψητή πατάτα αντί για τηγανιτές πατάτες Αν πάλι είστε λάτρεις των τηγανητών, μπορείτε να φτιάξετε πατάτες που μοιάζουν με τηγανητές, αλλά γίνονται στον φούρνο. Πάρτε τις πατάτες, κόψτε τις όπως αυτές για τηγάνι, βάλτε τις σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Ανακατέψτε τις και ψήστε τις στον αέρα μέχρι να ροδίσουν.



* Όταν μια συνταγή θέλει μεγάλες ποσότητες  τυριού, όπως φέτα, αντικαταστήστε την μισή ποσότητα με τυρί cottage. Αυτό θα διατηρήσει την γεύση, την υφή, τις πρωτεΐνες , το ασβέστιο ενώ θα ξεφορτωθείτε μερικές θερμίδες και λιπαρά.

*Προτίμησε τα άπαχα κόκκινα κρέατα και πουλερικά, και προσπαθήστε ν' αφαιρείτε το δέρμα και τα εμφανή λίπη τους πριν από το μαγείρεμα.

* Μπορείτε να μαγειρέψετε το κοτόπουλο με την πέτσα ώστε να διατηρήσετε την υγρασία (προσθέστε φρέσκα βότανα ή λεμόνι ώστε να αποκτήσει γεύση), αλλά αφαιρέστε την πέτσα πριν απολαύσετε το γεύμα σας ώστε να γλιτώσετε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα

*Επιλέξτε κιμά από άπαχο μοσχάρι, φιλέτο πουλερικών ή σόγιας. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

*Μπορείτε να πανάρετε το σνίτσελ χοιρινού ή κοτόπουλου με αυγό και γαλέτα, αλλά αντί να το τηγανίσετε να το ψήσετε στο γκριλ. Έτσι γλιτώνετε τις θερμίδες από το επιπλέον λίπος.

*Μαρινάρετε άπαχο κρέας σε ξίδι και εσπεριδοειδή (με μια μικρή προσθήκη λαδιού) αντί για ένα έτοιμο dressing. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σε χυμό φρούτων ή κρασί. Αυτά τα συστατικά θα μαλακώσουν και θα νοστιμίσουν το κρέας, και ένα μείγμα από λαχανικά και μπαχαρικά θα αναδείξουν την γεύση του. Επίσης γλιτώνετε και επιπλέον αλάτι όταν δεν χρησιμοποιείτε τις έτοιμες ποικιλίες.

*Τα ζυμαρικά μπορούν να γίνουν εξίσου γευστικά και χωρίς άσπρες σάλτσες και λιπαρά τυριά. Μαγειρέψτε τα με κόκκινη σάλτσα, όπου έχετε προσθέσει μανιτάρια, πιπεριές και μπαχαρικά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος λάιτ ή γάλα εβαπορέ εάν θέλετε να κάνετε μακαρόνια α λα κρεμ. Η μακαρονοσαλάτα μπορεί να γίνει με γιαούρτι στραγγιστό 2% αντί μαγιονέζας.



*Μην αμελείτε ν' αφήνετε τα τηγανητά τρόφιμα να στραγγίζουν για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.

*Ψήστε τα κρέατα και τα ψάρια σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, ώστε να μη χρειάζονται επιπρόσθετο λίπος.

*Χρησιμοποιήστε περισσότερα ασπράδια αυγών και λιγότερους κρόκους για να φτιάξεις ομελέτες, μαρέγκες ή για να αυγοκόψετε φαγητά.

* Μια με δυο κουταλιές ενός ζωμού λαχανικών χαμηλού σε νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για λάδι ή βούτυρο για να σοτάρετε ή σαν βάση για μια σάλτσα. Αυτή η μέθοδος θα προσθέσει μια ευχάριστη γεύση στο πιάτο σας καθώς και λίγο ζουμί, και παράλληλα θα γλιτώσετε θερμίδες.

* Για να προσθέσετε μια δυνατή γεύση μαζί με ελάχιστες θερμίδες, χρησιμοποιείστε λεμόνι στα λαχανικά ατμού αντί για βούτυρο ή στις σαλάτες αντί για dressing. Ταιριάζει, επίσης, πολύ ωραία και στην φρουτοσαλάτα αντί για ζάχαρη. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε και τον γευστικό χυμό και των υπολοίπων εσπεριδοειδών! Πλύνετε ένα λεμόνι, πορτοκάλι ή λάιμ και με έναν τρίφτη χρησιμοποιείστε τη φλούδα για να την προσθέσετε σε διάφορα φαγητά όπως σε μαγειρεμένα θαλασσινά.

*Για όσους συνηθίζετε να τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε την αύξηση βάρους είναι να κόβετε μερικά ωμά λαχανικά πριν από το μαγείρεμα, όπως αγγούρι, καρότο ή πιπεριά και να τσιμπολογάτε από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από τα λαχανικά, ελέγχετε την πείνα σας και περιορίζετε την ποσότητα  του φαγητού στο πιάτο σας, όταν πλέον θα καθίσετε στο τραπέζι για να απολαύσετε το γεύμα σας.

Συμπερασματικά: Μικρές αλλαγές στο πιάτο σας μπορούν να σας απαλλάξουν από τα λίγα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Δοκιμάστε τα παραπάνω tips και φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε σε κάθε γεύμα. Η ζυγαριά θα σας αποζημιώσει κι εσείς θα χάσετε κιλά, «ξεγελώντας» τον εαυτό σας.

 
v