«Μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις»: Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με όνειρα και στόχους

«Μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις»: Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με όνειρα και στόχους

Η επιτυχία και η ευτυχία είναι υποθέσεις προσωπικές κι ενώ κάθε γονιός επιθυμεί όσο τίποτα (εκτός ίσως απ’ το να κοιμηθεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο) να είναι το παιδί του ευτυχισμένο, συχνά ξεχνά ποιο είναι το βασικότερο ίσως όπλο στη φαρέτρα του μικρού του απογόνου: η αυτοπεποίθηση. Η αίσθηση ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Η πίστη στις δυνάμεις του και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανείς στόχος απραγματοποίητος.

Πώς, όμως, μπορούμε να μεγαλώσουμε ένα παιδί με πίστη στα όνειρά του, με στόχους και ισχυρά θεμέλια αυτοπεποίθησης;

Αναπτύσσοντας τη φιλομάθειά του

Όσο κι αν προσπαθήσαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε εφόδιο σημαντικότερο από τη φιλομάθεια. Αγαπώντας να μαθαίνεις, αγαπάς να αυτοβελτιώνεσαι. Αναπτύξτε την (υγιή) φιλοδοξία του παιδιού, διδάσκοντάς το να σέβεται και να αγαπά τη γνώση κι όχι να τη φοβάται.

Πώς θα το κάνετε: Με βιβλία που διδάσκουν χωρίς να είναι βαρετά (εδώ έχουμε συγκεντρωμένες μερικές προτάσεις για μεγαλύτερα παιδιά), με επισκέψεις σε ενδιαφέροντα μουσεία (μπορείτε εδώ να δείτε τα καλύτερα μουσεία της Αθήνας κι εδώ τις top… μουσειακές διευθύνσεις της Ελλάδας), εκπαιδευτικά apps που συνδυάζουν παιχνίδι με γνώσεις (δείτε εδώ μερικά), επιτραπέζια και παιχνίδια γνώσεων και αγάπη για το σχολείο.

Εδώ, θα δείτε αναλυτικά πώς να κάνετε το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα.

Αφήνοντάς το να κάνει λάθη

Η αρχή «Δεν παραιτούμαστε μπροστά στα προβλήματα –τα λύνουμε» πρέπει να είναι το λάβαρο του μικρού σας αγώνα. Ένα παιδί που μαθαίνει από μικρό να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, να μην «πελαγώνει» στις δυσκολίες και να αναλαμβάνει δράση (πριν αναλάβει ο πανικός) έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει ένας άνθρωπος διεκδικητικός και συμπαγής, με στόχους και ευελιξία.

Πώς θα το κάνετε: Κατ’ αρχάς βάζοντας φρένο στο ένστικτο της μανούλας που επιτάσσει να δίνετε έτοιμη μια λύση σε κάθε του πρόβλημα. Ελαστικοποιώντας την παρεμβατικότητά σας και αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο λήψης πρωτοβουλιών, θα βοηθήσετε το παιδί να μάθει από τα λάθη του, να δει ιδίοις όμμασι τι εστί ζωή και, τελικά, να εξασκηθεί στην επίλυση προβλημάτων.

Ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον

(Φωτογραφία: tiffanyannphotography.myfotojournal.com)

Αν δεν μοιάζει αυτονόητο, το αποδεικνύουν και έρευνες όπως αυτή εδώ: οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών έχουν στενές και τρυφερές σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τα μικρά τους. Αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον, μαθαίνουν να αυτοπεριορίζονται όταν βγαίνουν εκτός εαυτού, συγχωρούν, κατανοούν και στηρίζουν: οι γονείς με σχέσεις όπως η παραπάνω, πλέκουν το πιο πυκνό και σταθερό δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά τους.

Πώς θα το κάνετε: Ποιοι είμαστε εμείς για να εγγυηθούμε ότι έχουμε συνταγή επιτυχίας για το «τέλειο ζευγάρι» ή τον «αιώνιο έρωτα»; Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και οι ισορροπίες βρίσκονται απ’ το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά. Στοιχειώδεις σταθερές που παρέχουν κλίμα ασφάλειας στα παιδιά είναι ο αλληλοσεβασμός, οι κοινές στρατηγικές ως προς τη διαπαιδαγώγηση, η αμοιβαία εκτίμηση και η απόρριψη κάθε μορφής βίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v