«9 αποφάσεις που έκαναν πιο εύκολη την εγκυμοσύνη μου»

«9 αποφάσεις που έκαναν πιο εύκολη την εγκυμοσύνη μου»

Μια μέλλουσα μαμά, αγχώδης και προνοητική, μοιράζεται μαζί μας πώς κατάφερε να κάνε ευκολότερη, τόσο την εγκυμοσύνη της, όσο και την περίοδο που προσπαθούσε να συλλάβει. Διαβάστε τα εννιά σωτήρια tips της Rachel Christensen:

(Φωτογραφία: Kos and Kaos)

«Γεια σας.

Είμαι η Ρέιτσελ. Είμαι έγκυος στην 25η εβδομάδα και παλεύω με αγχώδη διαταραχή όλη μου την ενήλικη ζωή.

Το άγχος μου έχει τη μορφή παράλογων σκέψεων και φόβων. Για παράδειγμα, ξεκινάω να αγχώνομαι για κάτι, κατρακυλάω στην άβυσσο και σκέφτομαι το χειρότερο δυνατό σενάριο για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Και μετά φρικάρω εντελώς μέχρι να βρω έναν τρόπο να επανέλθω στην πραγματικότητα.

Η εγκυμοσύνη έφερε στην επιφάνεια τη χειρότερη πτυχή του άγχους μου, επειδή άλλαξαν τόσο πολλά στη ζωή μου, σωματικά και συναισθηματικά. Και δεν θέλω καν να μιλήσω για το ζήτημα των ορμονών.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που με βοήθησαν να μη χάσω το μυαλό μου όσο προσπαθούσα να συλλάβω, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 εβδομάδων της εγκυμοσύνης μου.

Σταμάτησα τα ατελείωτα τεστ εγκυμοσύνης

Είναι πολύ δελεαστικό να αγοράζεις τόνους τεστ εγκυμοσύνης και να τα κάνεις ένα κάθε μέρα μετά το σεξ ελπίζοντας ότι θα δεις επιτέλους τα καλά νέα. Όμως, κοστίζει πολλά λεφτά και, αν περάσει καιρός μέχρι να μείνεις έγκυος, είναι μαρτύριο.

Είμαι έγκυος 25 εβδομάδων και έκανα το πρώτο μου τεστ δύο μέρες μετά την περίοδό μου (που δεν ήρθε). Μ’ αρέσει να σκέφτομαι, ότι ήταν ένα σημάδι απ’ το σύμπαν, γιατί πέρασα αυτές τις μέρες χωρίς να γίνω εμμονική με το θέμα της σύλληψης.

Κανόνισα κάτι διασκεδαστικό την ημέρα του τεστ, στην περίπτωση που μάθαινα ότι δεν είμαι έγκυος

Κόλπο που μου έμαθε μια φίλη: βάλε μια σαμπάνια στο ψυγείο για να γιορτάσεις το γεγονός ότι μπορείς να τρως και να πίνεις ό,τι θες για έναν ακόμη μήνα. Προγραμμάτισε γυναστήριο ή όποιο χόμπι έντονης άσκησης σου αρέσει. Φάε χαζομάρες, αν αυτό σε ευχαριστεί.

Άλλαξα γυναικολόγο

Το να βρεις καινούριο γιατρό μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά δεν συμπαθούσα ιδιαίτερα τον γυναικολόγο που είχα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και η ιδέα του να επιστρέψω σ’ εκείνον με άγχωνε. Οπότε, απλώς τον άλλαξα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και έχεις κάθε δικαίωμα να αλλάξεις γιατρό όποτε το θελήσεις.

Περιόρισα το αγχώδες ψάξιμο στο Google

…επειδή για κάθε πράγμα που ψάχνεις στο ίντερνετ, υπάρχουν εκατοντάδες ανθρώπων που φρικάρουν! Θα μπορούσα να έχω πάρει απλά τηλέφωνο τον γιατρό μου για διάφορα θέματα που με απασχολούσαν, όμως ήξερα ότι αυτό αφορούσε το μυαλό κι όχι το σώμα μου.

Όταν έπρεπε να «γκουγκλάρω» κάτι, χρησιμοποιούσα τον όρο «παράλογος φόβος» μαζί με κάθε μου έρευνα. Αν ψάχνεις για ιστορίες τρόμου, σίγουρα θα βρεις μία.



Δεν απαντούσα σε κάθε μήνυμα που μου έστελναν

Νιώθω πολύ άσχημα, όταν δεν απαντάω στα μηνύματα που μου στέλνουν, όμως άρχισα να λαμβάνω πολλαπλά “Πώς νιώθεις;” κι απλώς δεν άντεχα άλλο. Οι προθέσεις των ανθρώπων ήταν οι καλύτερες, οπότε θεώρησα ότι θα τους τρομοκρατούσε η γνώση ότι τα μηνύματά τους ήταν για μένα πολύ αγχωτικά.

Οπότε: απλώς δεν απάντησα σε μερικά και προσποιήθηκα ότι είμαι το είδος του ανθρώπου που είναι τόσο cool και απασχολημένος που απλώς δεν τα είδε ποτέ. Σε όσους ήθελαν πραγματικά να μου μιλήσουν, είπα ευγενικά ότι δεν ήμουν ακόμη έτοιμη για συζήτηση.

Έπινα πολύ νερό

Ξέρω ότι είναι προφανές –σας παρακαλώ, μην με κακολογήσετε. Όταν το μυαλό σού παίζει παιχνίδια και το σώμα σου κάνει κάθε είδους τρέλα, είναι εύκολο να πανικοβληθείς και να ξεχάσεις εντελώς να πιεις νερό. Δεν το ‘χα σκεφτεί, μέχρι που μια φίλη, επίσης έγκυος, μου είπε ότι ο γιατρός της της έβαζε τις φωνές για να πίνει περισσότερο νερό.

Βοηθάει στις κράμπες και την πέψη και με… όλα. Αν το σώμα σου δεν είναι στα καλύτερά του, πιες νερό και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να νιώσεις καλύτερα.

Έκανα μικρά γεύματα

Μέχρι την 16η εβδομάδα έκανα εμετό από μία έως τρεις φορές τη μέρα. Δεν ήταν και πολύ ωραία. Ο γιατρός μού συνέστησε να κάνω μικρά, ήπια γεύματα και να μην είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου σε σχέση με τις “υγιεινές τροφές”, γιατί κάθε φαγητό είναι καλύτερο απ’ το καθόλου φαγητό.

Χρησιμοποίησα μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ μαξιλάρι εγκυμοσύνης όταν ήμουν στην 5η εβδομάδα. Με βοήθησε να κοιμάμαι καλύτερα, οπότε άξιζε το βάρος του σε χρυσάφι, αφού μια ξεκούραστη έγκυος, είναι μια χαρούμενη έγκυος.

Ανακοίνωσα την εγκυμοσύνη μου μόνο όταν ήμουν έτοιμη

Τα προβλήματα που αντιμετώπισα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη, δημιούργησαν διάφορα ορόσημα για τη δεύτερη: η πρώτη φορά που θα μάθαινα ότι ήμουν και πάλι έγκυος, η πρώτη φορά που θα άκουγα τον χτύπο της καρδιάς του…

Πολλές γυναίκες το ανακοινώνουν περίπου στην 13η εβδομάδα, όταν έχουν πια μπει στο δεύτερο τρίμηνο (επειδή το 80% των αποβολών συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο), αλλά ακόμα κι αυτό μου φαινόταν βιαστικό.

Στην 24η εβδομάδα, αποδέχτηκα τελικά ότι το μωρό μου θα γεννιόταν τον Σεπτέμβρη. Γεγονός το οποίο είναι μια ολοκαίνουρια πηγή άγχους…

Αλλά γι’ αυτό δεν έχω ακόμα tips.»

Πηγή: buzzfeed.com

v