4 φάσεις που περνάει η σχέση με τ' αδέρφια μας

4 φάσεις που περνάει η σχέση με τ αδέρφια μας

Τσακώνεσαι, δέρνεσαι, κάνεις γελοίους διαγωνισμούς και πιπιλίζεις το κεφάλι της μάνας σου για ανόητους καυγάδες. Μοιράζεσαι δωμάτια και βόλτες και πίσω καθίσματα αυτοκινήτου. Μεγαλώνεις και διαμορφώνεσαι, συμφωνώντας και διαφωνώντας και συμπαθώντας κι αντιπαθώντας. Κάνεις επιλογές που σε απομακρύνουν. Όπου και να πας, όμως, το αδερφάκι σου θα ‘ναι εκεί γύρω να σ’ αγαπάει, να σ’ εκνευρίζει, να σου κλέβει τα ρούχα, να σε καταδίδει στη μαμά και να σε στηρίζει.

Μπορεί να είναι εξίσου ωραίο να είσαι μοναχοπαίδι –δεν ξέρουμε, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πώς λειτουργεί αυτό το μικρό «σύστημα». Αν έχεις, όμως, αδέρφια η ζωή σου γεμίζει από ένα σωρό συνήθειες και αισθήματα, που περνούν πάνω-κάτω, τις παρακάτω φάσεις:

Ψυχρός Πόλεμος

Είναι η Περίοδος της Μεγάλης Επίθεσης, της Επικής Εισβολής, της Μοιραίας Γνωριμίας. Είναι η περίοδος που το μοναχοπαίδι γίνεται μεγάλος αδερφός ή μεγάλη αδερφή. Η περίοδος που από Βενιαμίν γίνεσαι μεσαίος. Η περίοδος, με δυο λόγια, που ένα μωρό που δεν έχει και πολλή πλάκα και που ρουφάει αγάπη απ’ τη μαμά, εισβάλλει στη ζωή σου.

Πολλά παιδιά, όταν είναι μικρά, αντιμετωπίζουν λιγάκι σαν εχθρούς τα καινούρια αδερφάκια. Και πολλά μικρά αδερφάκια αντιμετωπίζουν λιγάκι σαν «αφεντικά» τα μεγαλύτερα παιδιά. Κι όμως, όταν έχεις αδέρφια, οι ομορφότερες αναμνήσεις της παιδικής σου ηλικίας είναι εκείνες που τα περιλαμβάνουν. Το δωμάτιο που μοιραζόσασταν, τα μεσημέρια που σας ανάγκαζαν να κοιμάστε αλλά εσείς –τι πονηροί!- μένατε ξύπνιοι και μιλούσατε ψιθυριστά, οι επικοί καυγάδες που κάθε άλλο παρά αθώοι ήταν μερικές φορές, τα ατελείωτα παιχνίδια κι οι ατελείωτοι τσακωμοί με διαιτητή τη μαμά, οι κοινές καλοκαιρινές διακοπές, οι κρυψώνες, τα μυστικά, τα μπουγέλα.

Όση διαφορά ηλικίας κι αν έχετε, σίγουρα στις παιδικές σας αναμνήσεις πρωταγουνιστούν τα εκνευριστικά κι αγαπησιάρικα αδέρφια σας.

Μπουσουλώντας προς την ενηλικίωση

Και μετά αρχίζει η μοναχική πορεία προς την ενηλικίωση. Πορεία κατά την οποία φαίνεται περίτρανα αυτό που κάθε γονιός ξέρει: η ανεξήγητη, μεγάλη απόσταση στον χαρακτήρα παιδιών που έχουν τους ίδιους γονείς.

Θα προσπαθήσεις να πείσεις την αδερφή σου να σε παίρνει μαζί της στα πάρτι, εκείνη θ’ αρνείται, εσύ θα τρέχεις κλαίγοντας στη μαμά σου κι η τελευταία θα την αναγκάζει να σε πάρει με το ζόρι. Θα μοιράζεστε επτασφράγιστα μυστικά για έρωτες και μυστικές εξόδους και διανυκτερεύσεις σε «φίλες». Θα θυμώνεις με τον αδερφό σου που όλο σε κοροϊδεύει και σου βρίσκει αστεία παρατσούκλια. Αν έχεις μικρότερα αδέρφια, θα σου τη δίνουν με την εμμονή τους να σε ακολουθούν κι αν έχεις  μεγαλύτερα, θα τα παρακολουθείς άγρυπνα αντιγράφοντας κάθε κίνησή τους.

Θ’ αρχίσεις να μεγαλώνεις παρέα με τ’ αδέρφια σου και είναι τότε που θα καταλάβεις ότι μπορείτε να αγαπιέστε τρελά χωρίς να μοιάζετε.

Σταυροδρόμι…

Κάποτε, το κοινό σας σπίτι θα γίνει απλώς το σπίτι των γονιών σας κι εσείς θ’ αρχίσετε σιγά-σιγά να στήνετε το σκηνικό της ενήλικης ζωής σας –χώρια. Ο ένας μπορεί να περάσει στα Γιάννενα την ίδια στιγμή που ο άλλος παντρεύεται. Η μία αδερφή ίσως κάνει φοιτητική ζωή πάρτι άνιμαλ όσο η άλλη παλεύει να τελειώσει το διδακτορικό της. Μπορεί να σας χωρίσουν χιλιόμετρα, διαθέσεις και τρόπος ζωής. Μπορεί να έχετε εντελώς διαφορετικά γούστα και φίλους και καθημερινότητα.

Για κάποιο καιρό, ίσως η ζωή σας μοιάζει να μην έχει πολλά κοινά. Λογικά, αυτό δεν θα είναι παρά μια μικρή παρένθεση.

…και συμπόρευση

Εδώ είναι που κλείνει η προαναφερθείσα παρένθεση. Μεγαλώνοντας, μεγαλώνουν οι ανάγκες μας και μικραίνει ο κύκλος των πραγματικά «δικών» μας ανθρώπων. Καταλαβαίνοντας ότι αυτός ο κύκλος δεν έχει χώρο για πολύ κόσμο, πρέπει ν’ αποφασίσεις «με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις» κι είναι τότε, που αντιλαμβάνεσαι ότι τ’ αδέρφια σου έχουν εισιτήριο διαρκείας για τη ζωή σου. Από baby sitting και βοήθεια στις φορολογικές δηλώσεις, μέχρι αμοιβαία στήριξη στα προβλήματα υγείας των γονιών μας, μεγαλώνοντας θα ενώσουμε τις ζωές μας με τους αδερφούς και τις αδερφές μας.

Και θα καταλάβουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μας έκαναν οι γονείς μας.

 

v