3 φαγητά που μπορείς να κάνεις με μισό κιλό κιμά

3 φαγητά που μπορείς να κάνεις με μισό κιλό κιμά

Δεν λέμε, μας αρέσει η σπαγκέτι μπολονέζ, όμως κάποιες φορές καλό είναι να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές γεύσεις όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τον κιμά που έχουμε στο ψυγείο. Δείτε 3 εύκολες και πολύ νόστιμες συνταγές με κιμά που θα σας θυμίσουν ελληνικό, «μαμαδίσιο» φαγητό.

Κόκκινες πιπεριές γεμιστές με κιμά

*Φωτογραφία: citilinecafe.com

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια κιμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

100 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Λίγα φύλλα από θυμάρι

Αλάτι και πιπέρι

4 κόκκινες πιπεριές «καμπάνες», κομμένες στη μέση και καθαρισμένες από τα σποράκια

100 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο

Τι πρέπει να κάνετε

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα μέχρι να ροδίσουν χωρίς τον κιμά. Στη συνέχεια, προσθέστε τον και αφήστε τον να σοταριστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά. Φροντίστε να απομακρύνετε το λάδι που έχει συσσωρευτεί στο τηγάνι. Στη συνέχεια, προσθέστε μανιτάρια και τα φύλλα απ’ το θυμάρι και αφήστε το μίγμα να «δέσει» για 2 λεπτά ακόμα. Ρίξτε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και βάλτε το τηγάνι στην άκρη.

Απλώστε τις πιπεριές σε ένα ταψί, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και μ’ ένα μικρό κουτάλι, γεμίστε τις με το μίγμα του κιμά. Αφήστε τις να ψηθούν για 20-25 λεπτά και έπειτα ρίξτε από πάνω το τριμμένο τυρί. Αφού τις ψήσετε για 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι να λιώσει το τυρί, σερβίρετε και απολαύστε!

Πηγή: goodtoknow.co.uk

Κιμαδόπιτα η παραδοσιακή

*Φωτογραφία: themediterraneandish.com

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά

750 γραμμάρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 αυγά

½ φλιτζάνι μπεσαμέλ, χωρίς αυγά

250 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη

2 κουταλιές της σούπας γαλέτα

500 γραμμάρια φύλλο για πίτες

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα

Τι πρέπει να κάνετε

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε από πάνω τους ζεστό αλατόνερο. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και τοποθετήστε τα σε ένα μικρό σκεύος για να τα σοτάρετε για 2 λεπτά μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέστε τον κιμά, το αλατοπίπερο και την κανέλα και αφήστε το μίγμα να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του.

Σειρά έχει η μπεσαμέλ. Για να την φτιάξετε, ακολουθήστε τις οδηγίες που έχει η συσκευασία της ή δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας τα μυστικά για την τέλεια μπεσαμέλ.

Αφού ετοιμαστεί ο κιμάς αφήστε τον να κρυώσει και έπειτα προσθέστε τη μπεσαμέλ, τα αυγά, το τυρί και τη γαλέτα. Με μια σπάτουλα, αλείψτε λίγο βούτυρο σε ένα σχετικά μεγάλο ταψί. Στη συνέχεια, απλώστε τα μισά φύλλα από τη συσκευασία, βουτυρώνοντας ελαφρά το καθένα απ’ αυτά. Απλώστε το μίγμα με τον κιμά πάνω τους και στο τέλος, καλύψτε το με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης θα βουτυρώσετε. Με ένα μαχαίρι, χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά, ή τετράγωνα κομμάτια και έπειτα ψεκάστε την με λίγο νερό. Αφήστε την να ψηθεί για 50 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. Αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, περιμένετε να κρυώσει και μετά σερβίρετε!

Πηγή: mygreekfoodrecipes.com

Το σουβλάκι… αλλιώς

*Φωτογραφία: geniuskitchen.com

Τι θα χρειαστείτε

Για το τζατζίκι

230 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι

1/3 φλιτζάνι τριμμένο αγγούρι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για τη γέμιση

450 γραμμάρια κιμά (αν δεν προτιμάτε το μοσχάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά γαλοπούλας, που είναι εξίσου νόστιμος και πιο «στεγνός»)

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

4 πίτες για σουβλάκι

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα μπολ, αναμίξτε τα 5 πρώτα υλικά. Στη συνέχεια, καλύψτε το με μια πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο. Σε ένα διαφορετικό μπολ, αναμίξτε τον κιμά με τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά. Έπειτα, πλάστε τα σε 4 μπιφτέκια. Ανοίξτε τον φούρνο στο γκριλ και αφήστε τα να ψηθούν σε μέτρια φωτιά (περίπου στους 180 βαθμούς) για περίπου ένα τέταρτο. Μην ξεχάσετε να τα γυρίσετε και από την ανάποδη μεριά έπειτα από 7-8 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, κόψτε τα μπιφτέκια σε λεπτά κομμάτια και βάλτε τα μέσα στις πίτες. Προσθέστε μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι αλλά και στη σος γιαουρτιού που φτιάξατε στην αρχή.

Πηγή: geniuskitchen.com

v