Προσωρινή αποτρίχωση: Όσα θέλετε να ξέρετε

Προσωρινή αποτρίχωση: Όσα θέλετε να ξέρετε

Η προσωρινή αποτρίχωση αποτελεί ένα σύνολο μεθόδων, με τη βοήθεια των οποίων αφαιρούνται προσωρινά οι ανεπιθύμητες τρίχες από διάφορες περιοχές του δέρματος. Αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν το στέλεχος, το στέλεχος και τη ρίζα ή στο να αναστείλουν το ρυθμό επανέκφυσής τους.

Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Προσωρινή αποτρίχωση μικρής χρονικής διάρκειας (αφαίρεση του στελέχους)

Προσωρινή αποτρίχωση μεγάλης διάρκειας (αφαίρεση του στελέχους και της ρίζας)

Μέσα προσωρινής αποτρίχωσης μικρής χρονικής διάρκειας

Μηχανικά μέσα

Ψαλίδι

Πρόκειται για μια πρακτική μέθοδο, η οποία αφαιρεί μέρος του στελέχους, χωρίς να επηρεάζει το θύλακα. Χρησιμοποιείται για τις μεμονωμένες τρίχες και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε να μην ενοχληθεί το γύρω χνοώδες τρίχωμα.

Ξυράφι

Τετραγωνίζει το στέλεχος. Η αφαίρεση των γύρω τριχών με το ξυράφι δεν αφήνει το δέρμα ανέπαφο. Δημιουργεί επιδερμική βλάβη (μικρά κοψίματα, αόρατα με γυμνό μάτι) και είναι πιθανό να προσβληθεί η περιοχή από βακτηριακή μόλυνση.

Ειδικές πέτρες ή ειδικά γάντια τριβής

Η αφαίρεση των τριχών με αυτά τα μέσα γίνεται με τριβή. Το δέρμα τρίβεται, συνήθως κυκλικά, με αποτέλεσμα να κόβεται η τρίχα στη βάση του στελέχους. Μαζί με την τρίχα όμως τρίβεται και η επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα τα ευαίσθητα δέρματα να παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα.

Χημικά  μέσα

Χημικά αποτριχωτικά προϊόντα

Τα χημικά αποτριχωτικά σκευάσματα περιέχουν μια δραστική ουσία, η οποία προκαλεί αύξηση της οσμωτικής πίεσης των ινών των τριχών, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή τους και τη ρήξη των γεφυρών κυστεΐνης μεταξύ των γειτονικών πολυπεπτιδικών αλυσίδων. Οι τρίχες αποκτούν μορφή ζελέ και με το σκούπισμα μπορούν και απομακρύνονται από το δέρμα. Συγχρόνως όμως προκαλούν και μια βαθμιαία απομάκρυνση των υπολειμμάτων κερατίνης  (απολέπιση νεκρών κυττάρων) από το ακροστόμιο του θύλακα, έτσι ώστε να δρουν πιο βαθιά και να κόβουν την τρίχα σε βαθύτερα επίπεδα. Τα χημικά αποτριχωτικά είναι σκευάσματα με υψηλό PH και αν αυξηθεί πολύ ο χρόνος παραμονής τους στο δέρμα θα δράσουν έντονα στη βάση της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας και θα προκαλέσουν τοπικούς ερεθισμούς. 

Μέσα προσωρινής αποτρίχωσης μεγάλης χρονικής διάρκειας

Μεταλλικές λαβίδες (τσιμπιδάκι)

Αφαιρούν μεμονωμένες τρίχες και χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση μικρών επιφανειών (π.χ. περιοχή φρυδιών). Πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την απομάκρυνση τελογενών τριχών, διότι η χρήση τους σε χνοώδες τρίχωμα δημιουργεί υποτροπές στην τριχοφυΐα.

Κολλώδη χημικά σκευάσματα (ζεστά ή ψυχρά κεριά, χαλάουα)

Η χαλάουα και τα κεριά έχουν την ικανότητα να κολλούν καλά στην επιδερμίδα και να εγκλωβίζουν τα στελέχη των τριχών μέσα στη μάζα τους. Στην προσπάθεια αποκόλλησης της μάζας, τα στελέχη αφαιρούνται μαζί με τη ρίζα της τρίχας.

Η χαλάουα είναι ένα μίγμα από ζάχαρη, λεμόνι και νερό. Τα ζεστά κεριά για πολλά χρόνια αποτελούνταν από ρετσίνι δέντρων και κερί μελισσών. Στη  συνέχεια τροποποιήθηκαν και προστέθηκαν το παραφινέλαιο και άλλα κεριά. Τα ζεστά κεριά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι σε σκληρή και στερεή μορφή και για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να θερμανθούν (60-70ο C) προκειμένου να μαλακώσουν και να απλωθούν εύκολα στο δέρμα. Μια τροποποίηση αυτής της μεθόδου είναι η χρήση ψυχρών κολλωδών ουσιών (ψυχρών κεριών), τα οποία απλώνονται στο δέρμα εύκολα και αφαιρούνται με ειδικές ταινίες. Το χημικό αυτό σκεύασμα είναι μίγμα γλυκόζης και οξειδίου του ψευδαργύρου.

Βιολογική ή ενζυμική αποτρίχωση

Η προσπάθεια των κοσμετολόγων και των αισθητικών να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του απλού κεριού συνέβαλε στη δημιουργία μιας νέας μεθόδου, της βιολογικής αποτρίχωσης. Σκοπός της είναι η αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας, με τη χρήση ειδικών χημικών προϊόντων. Έτσι, στη βιολογική αποτρίχωση, ο αισθητικός προσπαθεί να περάσει με ιοντοφόρεση (χρήση γαλβανικού ρεύματος) ή με απλή μάλαξη τα κατάλληλα προϊόντα μέσα σε μόλις αποτριχωμένους θύλακες. Το κύριο δραστικό συστατικό αυτών των προϊόντων είναι τα πρωτεολυτικά ένζυμα (πρωτεάσες), τα οποία έχουν σα σκοπό τους τη διάσπαση των πεπτιδικών δεσμών και πρωτεϊνών που βρίσκονται στη θηλή της τρίχας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται τα μητρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη της τρίχας. Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες εξειδικευμένες στο να επιτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία στον οργανισμό. Τα ένζυμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναστολή της επανέκφυσης της τρίχας είναι η παπαΐνη, η θρυψίνη και η χυμοθρυψίνη.

Φροντίδα του δέρματος μετά την αποτρίχωση

Οι πρόσφατα αποτριχωμένες περιοχές είναι συνήθως ερεθισμένες και επιρρεπείς σε μολύνσεις. Επομένως μετά την αποτρίχωση πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα ένα σκεύασμα που να περιέχει αντιφλογιστικά, αντισηπτικά και επουλωτικά συστατικά. Τέτοια συστατικά είναι η αλλαντοΐνη (με αντιφλογιστικές και επουλωτικές ιδιότητες), το χλωριούχο βενζαλκόνιο (με ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες) και το βρωμιούχο – κητυλο – τριμεθυλο – αμμώνιο (CETRIMADE) που βρίσκεται σε πολλές αντισηπτικές κρέμες.


shine

 

Σπυριδούλα Σ. Κουτσόπετρα, Αισθητικός, Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθήνας
Δουκίσσης Πλακεντίας 66, 210 6926022

v