10 ερωτήσεις που θα σας πουν αν είστε εθισμένοι στο φαγητό

10 ερωτήσεις που θα σας πουν αν είστε εθισμένοι στο φαγητό

Ακούγοντας τη λέξη εθισμός, οι δύο πρώτες λέξεις που θα έρθουν στο μυαλό μας είναι το τσιγάρο και το αλκοόλ. Το φαγητό, πάντως, δεν θα το σκεφτούμε, αν και μπορεί να ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εθισμός στο φαγητό λειτουργεί όπως κάθε άλλος εθισμός. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (συνήθως πλούσιων σε ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι), προκαλεί κάποιες χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες με τη σειρά τους, εντείνουν το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς που νιώθει εκείνη την ώρα το άτομο. Ό,τι ακριβώς γίνεται και με οποιοδήποτε άλλον γνωστό εθισμό, αφού ενεργοποιείται το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου και συγκεκριμένα αυτό της επιβράβευσης. Τα άτομα με εθισμό στο φαγητό, λοιπόν, ουσιαστικά εξαρτώνται όχι μόνο από το φαγητό αλλά και από το αίσθημα ευφορίας που τους προκαλεί η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

*Φωτογραφία: salemnet.vo.llnwd.net

Πώς θα καταλάβετε αν το φαγητό καθορίζει τη ζωή σας και επηρεάζει την καθημερινότητά σας; Οι απαντήσεις που θα δώσετε είναι το κλειδί.

1. Τρώτε υπερβολικές ποσότητες φαγητού σε καθημερινή βάση; Δεν σταματάτε ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι έχετε χορτάσει ή ότι το πολύ φαγητό θα σας πειράξει. Νιώθετε κατά κάποιον τρόπο, ότι εξαναγκάζετε τον εαυτό σας να φάει.

2. Προτιμάτε να τρώτε μόνοι σας, στα κρυφά; Δεν θέλετε να γίνει αντιληπτό το πρόβλημά σας και δεν αισθάνεστε άνετα να τρώτε μπροστά σε κόσμο.

3.  Καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές, νιώθετε ότι καταπολεμάτε τα προβλήματα που σας απασχολούν; Ότι ξεχνάτε το άγχος και τις κακές σκέψεις;

4.  Έχετε εμμονή με συγκεκριμένες τροφές; Αυτό περιλαμβάνει το να συνεχίσετε να τρώτε μόνο αυτές ακόμα κι αν αισθάνεστε κορεσμό, να ξοδεύετε χρήματα για να είστε σίγουροι ότι πάντα θα είναι διαθέσιμες σε εσάς και να τις κρύβετε σε μέρη που εσείς ξέρετε.

5.  Το  φαγητό «ελέγχει» την κοινωνική σας ζωή; Αποφεύγετε φιλικές ή επαγγελματικές εξόδους γιατί προτιμάτε να μείνετε μόνοι και να καταναλώσετε τις τροφές που σας προσφέρουν ευχαρίστηση.

6.  Με το που έρχεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη ή στρεσογόνα κατάσταση, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι ότι θέλετε να φάτε; Δεν αναζητάτε λύση στο πρόβλημά σας, αλλά τον τρόπο που θα σας κάνει να το ξεχάσετε, δηλαδή το φαγητό.

7.  Παρουσιάζετε συμπτώματα στέρησης αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση στις τροφές που σας δίνουν ικανοποίηση;

8.  Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι; Κοιμάστε πολύ λίγες ώρες και υποφέρετε από αϋπνία ή κοιμάστε πάρα πολύ με αποτέλεσμα να είστε συνεχώς εξαντλημένοι.

9.  Συνεχίζετε να τρώτε την ίδια ποσότητα φαγητού αλλά δεν μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα; Αυτό σας ωθεί στο να καταναλώνετε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες των αγαπημένων σας τροφών καθημερινά.

10. Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας όπως παλιά; Η απόδοσή σας στη δουλειά έχει πέσει, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, η ερωτική σας διάθεση έχει μειωθεί και έχετε σταματήσει δραστηριότητες που παλιότερα σας ευχαριστούσαν, γιατί δεν έχετε πλέον την απαιτούμενη ενέργεια.

Όπως και σε κάθε άλλη εξάρτηση, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τα εθισμένα στο φαγητό άτομα καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές που τα κάνουν να αισθάνονται ικανοποίηση αλλά και ενοχές. Σωματικά, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, πονοκεφάλους, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα. Ψυχολογικά, η απομόνωση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η κατάθλιψη είναι πιθανές άμεσες συνέπειες.

Ο εθισμός στο φαγητό, λοιπόν, είναι πιο σοβαρός απ’ ό,τι νομίζετε και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς σας. Γι’ αυτό, αν έχετε συγκεντρώσει περισσότερα «ναι», μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού σε κάποιον ειδικό- είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει να τον ξεπεράσετε.

*Οι ερωτήσεις βασίστηκαν σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από το eatingdisorderhope.com και το foodaddicts.org.

v