Μ. Σφακιανάκης: «Να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα»

Μ. Σφακιανάκης: «Να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα»

Ξέρατε πως ό,τι γράψουμε και δημοσιοποιήσουμε στο διαδίκτυο δεν μπορεί να σβηστεί; Γνωρίζατε ότι με το να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να καταλήξουν σε ιστοσελίδες παιδόφιλων; Σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν με θέμα «Διαδίκτυο: Εγκληματικότητα και Ασφάλεια», στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ο Μάνος Σφακιανάκης (πρώην Διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Διαδικτυακής Ασφάλειας), έδωσε μία ομιλία που πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε γονιός.

*Φωτογραφία: thumbs.web.sapo.io

Οι Έλληνες είναι πρώτοι στα πανευρωπαϊκά στο online gaming αλλά τελευταίοι στις γνώσεις σχετικά με το διαδίκτυο

Μπορεί να είμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης στα online παιχνίδια, όμως ταυτόχρονα είμαστε σχεδόν τελευταίοι όσον αφορά τις γνώσεις μας σχετικά με την χρήση και την πλοήγηση του διαδικτύου, είμαστε δηλαδή διαδικτυακά αναλφάβητοι, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σφκακιανάκης, «Κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και όπως το θέλει και στη συνέχεια όλοι κατηγορούν το διαδίκτυο». Παράλληλα τόνισε ότι το 67,5% των Ελλήνων χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 2,5 ώρες την ημέρα με τον μέσο όρο αυτόν να αυξάνεται στις 4 ώρες στις ηλικίες 16-24 ετών.

Γενικές συμβουλές για την χρήση του διαδικτύου

Στο διαδίκτυο δεν είμαστε ανώνυμοι, αντίθετα κάθε μας ενέργειά αφήνει ηλεκτρονικά ίχν ενώ ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, ακόμη κι αν εμείς το διαγράψουμε.

Αυτό που επίσης πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν είναι ότι το ελεύθερο internet είναι ένας εύκολος τρόπος υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών, βίντεο κ.α.) από φορητές συσκευές, γι’ αυτό και ο κ. Σφακιανάκης μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε την χρήση των w-fi.

Δεν υπάρχει 100% προστασία στο Διαδίκτυο. «Ο μόνος ασφαλής υπολογιστής, είναι ο κλειστός υπολογιστής»

Ειδικές συμβουλές για τα social media

  • Δεν υπάρχει ασφάλεια στα παιχνίδια.
  • Το Facebook αλλάζει συνέχεια τους όρους χρήσης.
  • Ό,τι ανεβάζω εκεί, δεν είναι μυστικό.
  • Αν ανεβάσω μια φωτογραφία μου δεν είναι πια δική μου, αλλά του Facebook. Καλό θα είναι να μην ανεβάζουμε τίποτα, για το οποίο θα νιώσουμε άσχημα, εάν αύριο το δούμε δημοσιευμένο.
  • Να μην κάνουμε check- in αναφέροντας κάθε στιγμή που βρισκόμαστε.
  • Όταν όλη η ζωή μας είναι online, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή εναντίον μας.

 

Πώς μπορούν να προστατέψουν οι γονείς τα παιδιά από τον κίνδυνο του online grooming και της παιδικής πορνογραφίας

Το πιο σημαντικό είναι να μάθουν στα παιδιά τους κανόνες πλοήγησης στο διαδίκτυο, για να μειωθεί ο κίνδυνος να πέσουν θύματα των κινδύνων του διαδικτύου.

Καλό θα είναι επίσης οι γονείς να καλύψουν με αυτοκόλλητο τις κάμερες των υπολογιστών, που βρίσκονται στα δωμάτια των σπιτιών και ειδικά των παιδικών δωματίων, αφού οι επιτήδειοι έχουν τρόπο να βλέπουν μέσα από αυτές, ακόμη κι αν ο υπολογιστής είναι κλειστός.

Μας συμβουλεύει επίσης να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα αφού, όπως αποδείχθηκε από μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, ακόμα και όσες εξ αυτών απεικονίζουν παιδιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, πολύ συχνά καταλήγουν σε sites παιδόφιλων.

Τέλος, δεν πρέπει να είμαστε αρκετά αυστηροί με τα παιδιά έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν.

Η απειλή του sexting και οι έφηβοι

H ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητών τηλεφώνων παρουσιάζει μεγάλη έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα και στη χώρα μας. Το ανησυχητικό, όμως είναι ότι υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εφήβους που εκβιάζονται με λεκτικό ή φωτογραφικό υλικό, το οποίο αντάλλαξαν μέσω sexting.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Η κ. Τάνια Χριστοδουλίδου, συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τονίζει ότι πρέπει να παρατηρούμε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, που θα μας υποψιάσουν ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης, όπως:

  • Το παιδί κλείνεται στο δωμάτιό του και στον εαυτό του.
  • Δεν θέλει να πάει σχολείο, παρατηρείται πτώση της επίδοσής του στα μαθήματα και δεν θέλει να συμμετάσχει  στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Τα ψυχολογικά συμπτώματα σωματοποιούνται και το παιδί μπορεί να έχει εφιάλτες, ενούρηση και στομαχικούς πόνους.

 

Ποια είναι τα σημάδια του εθισμού στο διαδίκτυο

Η απομόνωση, η αδιαφορία, η παραμέληση των υποχρεώσεων, η υπερβολική χρήση και η  μονομανία είναι ένδειξη του προβλήματος. Μαζί με αυτά, ένα άτομο εθισμένο στο διαδίκτυο, μπορεί να παρουσιάσει και προβλήματα υγείας, όπως μυο-σκελετικές παθήσεις, διαταραχές ύπνου, παραμέληση προσωπικής υγιεινής, πονοκέφαλοι και ξηρότητα οφθαλμών, ημικρανίες αλλά και διατροφικές διαταραχές.

Στο παρακάτω σύντομο βίντεο θα δείτε τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις των ομιλητών:

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Διαδικτυακής Ασφάλειας CSI

To Iνστιτούτο Διαδικτυακής Ασφάλειας - Cyber Security International Insitute (CSIi) ιδρύθηκε από τον πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μάνο Σφακιανάκη στις αρχές του έτους. Σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει τους νέους σε γλώσσες προγραμματισμού, να  παρέχει συμβουλές για την προστασία των πολιτών σε σχέση με το ηλεκτρονικό έγκλημα και να δημιουργήσει επιστημονικές παρεμβάσεις σε θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και την ψυχολογία, όπως το bullying.

 Αυτή τη στιγμή το Ελληνικό CSI πραγματοποιεί δράσεις σε όλη τη χώρα, όπως το πρόγραμμα «Μάθηση χωρίς Σύνορα», το οποίο διεξάγεται πιλοτικά σε 6 περιοχές της Ελλάδας, με ενημερώσεις για το διαδίκτυο και την σύγχρονη τεχνολογία σε σχολεία, φοιτητές, Συλλόγους και Δήμους.

v