Τα 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι περνάτε κρίση ηλικίας

Τα 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι περνάτε κρίση ηλικίας

Έχουμε την αίσθηση ότι η κρίση μέσης ηλικίας αφορά μόνο τους άντρες και ότι τα σαράντα για τις γυναίκες είναι η νέα δεκαετία των 20. Σίγουρα, για κάποιες ισχύει- εξάλλου, πόσες γυναίκες δεν έχετε δει που λάμπουν και μπορούν να «βάλουν κάτω» κατά πολύ μικρότερές τους κοπέλες; Για κάποιες άλλες, όμως, τα σαράντα μπορεί να σηματοδοτούν την αρχή της κρίσης της μέσης ηλικίας που επηρεάζει αρνητικά τόσο την ψυχολογία όσο και την καθημερινότητά τους. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως πρόκειται για μια παροδική περίοδο εσωστρέφειας που το άτομο ξεπερνά έπειτα από κάποιο διάστημα.

*Φωτογραφία: static.tildacdn.com

Το δύσκολο είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια που θα σας δείξουν ότι η κρίση μέσης ηλικίας σας χτύπησε την πόρτα και στη συνέχεια να αφήσετε τους κοντινούς σας ανθρώπους να σας βηθήσουν.

1. Έχετε απομακρυνθεί από τον σύζυγό σας χωρίς να έχει γίνει κάτι; Οι τάσεις απομόνωσης από τον σύντροφο είναι ένα σημάδι ότι θέλετε να μείνετε μόνη σας και να σκεφτείτε τι έχετε κερδίσει από τη σχέση και τον γάμο σας αλλά και τι θα κερδίσετε στο μέλλον.

2. Σκέφτεστε συχνά αν έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε τα όνειρα που είχατε μικρή; Αναρωτιέστε αν έχετε πετύχει πραγματικά στη ζωή σας και αν οι επιλογές σας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ήταν οι σωστές.

3.  Νιώθετε ότι η καθημερινότητά σας είναι άδεια τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά; Αρκετές γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40 και που τα παιδιά τους γίνονται όλο και πιο αυτόνομα, αισθάνονται ότι προσφέρουν όλο και λιγότερα στην οικογένεια και ότι δεν είναι πια χρήσιμες.

4.  Δεν σας αρέσει πλέον η εμφάνισή σας και αρχίζετε να ενοχλείστε από τα σημάδια του χρόνου που παρατηρείτε στο πρόσωπο και στο σώμα σας; Με δύο λόγια, αισθάνεστε λιγότερο «γυναίκα» και αναπολείτε τη «φρέσκια», νεανική σας εμφάνιση.

5.  Η διάθεση για σεξ έχει μειωθεί; Για όλους τους παραπάνω λόγους, απομακρύνεστε από τον σύντροφό σας και δεν τον αφήνετε να σας πλησιάσει ερωτικά αφού πλέον δεν έχετε καθόλου όρεξη.

6.  Έχουν σταματήσει να σας ικανοποιούν πράγματα που μέχρι πρότινος σας ευχαριστούσαν στην καθημερινότητά σας; Ένας καφές με τις φίλες σας ή μία βόλτα για ψώνια πλέον σας φαίνονται αδιάφορα;

7.  Αγαπάτε πολύ την οικογένειά σας αλλά αρχίζετε να σκέφτεστε ότι ο γάμος και τα παιδιά μπορεί να σας «κράτησαν» πίσω από τα πράγματα που θέλατε να κάνετε; Σε αυτή την περίοδο της ζωής σας, φαίνεται να σας απασχολεί περισσότερο η σκέψη του «τι δεν έκανα» τόσα χρόνια από το «τι έκανα».

8.  Αισθάνεστε ζήλεια για τις συνομήλικες γυναίκες ή φίλες σας που φαίνεται να ανταποκρίνονται σε όλους τους τους ρόλους που έχουν αναλάβει και μάλιστα χωρίς να χάσουν το κέφι και την αυτοπεποίθησή τους;

9.   Νιώθετε εκνευρισμό και ξεσπάτε στον σύντροφό σας; Διανύετε μία περίοδο που «βλέπετε» όλα τα ελαττώματα του συζύγου σας, του υπενθυμίζετε συνεχώς τα λάθη του και θυμάστε κάθε δύσκολη στιγμή στο γάμο σας. Μπορεί ακόμα να σκέφτεστε και το διαζύγιο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι σημαντικό που να δικαιολογεί την απόφασή σας.

10. Έχετε την αίσθηση ότι οι καλύτερες μέρες  αποτελούν πια παρελθόν; Νιώθετε ότι από δω και πέρα η ζωή σας θα είναι αδιάφορη, δεν θα έχει κανένα νόημα και εσείς θα «βαλτώσετε» και θα εγκλωβιστείτε σε καταστάσεις που δεν θέλετε.

*Οι παραπάνω ερωτήσεις βασίστηκαν σε πληροφορίες από τους ιστότοπους womansday.com και liveabout.com

v