5 τύποι θείας που όλοι έχουμε συναντήσει

5 τύποι θείας που όλοι έχουμε συναντήσει

Πιτσιρίκες με διάθεση για παιχνίδι που δεν τελειώνει ποτέ, εξαφανισμένες και ξεχασμένες, πανταχού παρούσες και δεύτερες μαμάδες, νέες, μεγαλύτερες, με ταλέντο στην επικοινωνία με τα παιδιά ή χωρίς, γενναιόδωρες ή πιο… σφιχτές, είναι όλες τους κομμάτι απ’ τη ζωή μας κι αυτό το κείμενο τους το αφιερώνουμε.

Ακολουθούν πέντε κλασικοί τύποι θείας, που όλοι έχουμε συναντήσει, γνωρίσει ή υπάρξει.

1. H πανταχού παρούσα

Είναι η θεία που υπάρχει σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, κάθε γιορτή, κάθε εκδρομή και κοσμεί με την παρουσία της κάθε σχεδόν φωτογραφία του οικογενειακού άλμπουμ. Είναι η αγαπημένη αδερφή της μαμάς ή του μπαμπά που προάγεται σε αγαπημένη θεία, που εκτελεί συχνότατα χρέη νταντάς, σοφέρ, δασκάλας αλλά και δεύτερης μαμάς. Είναι η θεία που μπορεί πότε-πότε να θεωρούμε δεδομένη (όπως κάνουμε καμιά φορά ανόητα και με τους γονείς μας), αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας απ’ τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

Αν είσαι αυτή η θεία, μπράβο σου. Τα ανίψια σου είναι τυχερά που έχουν έναν τρίτο γονιό.

2. Η cool θεία

Είναι νέα, είναι ωραία, είναι διαθέσιμη για κρυφτό, αγώνα γαργαλητού, μαραθώνιο ταινιών ή μαξιλαροπόλεμο. Μπορεί ο χρόνος της να μοιράζεται ανάμεσα σε δουλειές, σπουδές, εξόδους, σχέση και φίλους, αλλά όταν είναι με τα ανίψια της… δίνεται ψυχή τε και σώματι και δεν θα προτιμούσε να βρίσκεται πουθενά αλλού. Ανυπομονεί να τα δει τα μεγαλώνουν, να μπαίνουν στην εφηβεία και να ωριμάζουν για να τα πάει τις πρώτες τους βόλτες, να τους μάθει ταινίες και μουσικές και να δώσει τις ταπεινές της ερωτικές συμβουλές.

Αν είσαι αυτή η θεία, τότε ένα είναι σίγουρο: η παρουσία σου (ακόμη κι αν δεν είναι πολύ συχνή) δίνει πολύ χαρά στ’ ανίψια σου.

3. Η θεία-γιαγιά

Η σημαντικά μεγαλύτερη αδερφή του μπαμπά ή της μαμάς, που μοιάζει λίγο με (νεαρή) γιαγιά, όχι τόσο λόγω της ηλικίας της, όσο λόγω της μεγάλης της λαχτάρας για φροντίδα και φιλάκια. Θα ‘θελε να ‘χει ένα τρίτο χέρι για να μπουκώνει (με νοστιμιές που φτιάχνει με τα χεράκια της βεβαίως βεβαίως) τα πιτσιρίκια. Έχει στάνταρ κρυμμένες λιχουδιές (απ’ αυτές που απαγορεύει η μαμά) στα ντουλάπια του σπιτιού της και δεν χορταίνει τα φιλάκια με τίποτα.

Αν είστε αυτός ο τύπος θείας, τότε δεν χαλάτε χατίρια και θα είστε σίγουρα μια απ’ τις πιο γλυκές αναμνήσεις των ανιψιών σας.

4. Η θεία με τα δώρα

Όταν εμφανίζεται στο σπίτι, τα παιδιά την κοιτάζουν πρώτα στα χέρια κι έπειτα στα μάτια. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί χωρίς δυο-τρία υπερδώρα, απ’ αυτά που κόβουν την ανάσα των παιδιών. Το ψάχνει, το μελετάει, παίρνει πληροφορίες, κάνει τις παραγγελίες της και τελικά προσφέρει το πιο super δώρο στην ιστορία των δώρων! Μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται συχνά τ’ ανίψια της, αλλά όταν το κάνει δεν υπάρχει περίπτωση να φανεί τσιγκούνα.

Αν είστε αυτή η θεία, τότε έχετε σίγουρα κερδίσει μια θέση στο Πάνθεον της καρδιάς των παιδιών. Κι ίσως έχετε την τύχη ν’ ακούτε μικρές φωνούλες να τιτιβίζουν «ήρθε, ήρθε!», πριν μπείτε στο σπίτι.

5. Η εξαφανισμένη

Αφήσαμε για το τέλος, τον μόνο τύπο θείας που δεν συμπαθούμε: τη θεία-μυστήριο. Δεν είναι ότι μένει μακριά, είναι ότι αδιαφορεί. Δεν είναι ότι δεν προλαβαίνει, είναι ότι δεν θέλει. Είναι ένας αστικός μύθος για τα παιδιά: έχουν ακούσει γι’ αυτή, την έχουν δει σε φωτογραφίες, αλλά δεν την έχει σχεδόν ποτέ.

Αν είστε αυτή η θεία, θα έχετε σίγουρα τους λόγους σας. Πάντως, δεν ξέρετε τι χάνετε…

v