Το γράμμα αυτής της 27χρονης που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο θα σας κάνει να δείτε διαφορετικά τη ζωή...

Το γράμμα αυτής της 27χρονης που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο θα σας κάνει να δείτε διαφορετικά τη ζωή...

Η Holly Butcher έδωσε τη δική της μάχη με τον καρκίνο και δυστυχώς δεν βγήκε νικήτρια. Διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου, συγκεκριμένα με σάρκωμα Ewing, που πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους. Πριν φύγει από τη ζωή, όμως, σε ηλικία μόλις 27 ετών, άφησε ένα τελευταίο γράμμα -ένα γράμμα που πρέπει να διαβάσουμε όλοι μας για να συνειδητοποιήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε για όλα όσα έχουμε. Μάλιστα, ζήτησε από τους δικούς της να δημοσιεύσουν το γράμμα της στο προσωπικό της προφίλ, μετά τον θάνατό της, στις 4 Ιανουαρίου.

Κάποιες φορές, είναι περίεργο το πώς ένας άγνωστος σου δίνει τα πολυτιμότερα μαθήματα ζωής...

*Φωτογραφία: g4.dcdn.lt

«Μια συμβουλή από μένα:

Είναι πολύ περίεργο να συνειδητοποιείς και να δέχεσαι ότι είσαι θνητός στα 26 σου χρόνια. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που αγνοείς. Οι μέρες περνούν και εσύ απλώς δέχεσαι ότι ο χρόνος συνεχίζει έτσι: μέχρι να γίνει το αναπόφευκτο. Πάντα φανταζόμουν ότι θα γερνούσα, θα είχα ρυτίδες και θα είχα γκριζάρει, πιθανώς από την οικογένεια που θα είχα φτιάξει με τον άντρα της ζωής μου. Το θέλω τόσο πολύ αυτό, που με πονάει.

Αυτό είναι το θέμα με τη ζωή: είναι εύθραυστη, πολύτιμη και απρόβλεπτη και κάθε μέρα είναι ένα δώρο, όχι ένα κεκτημένο δικαίωμα.

Είμαι 27 ετών. Δεν θέλω να φύγω. Αγαπάω τη ζωή μου, είμαι χαρούμενη. Το χρωστάω σε όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Αλλά δεν έχω πια τον έλεγχο στα χέρια μου.

Δεν έχω αρχίσει το “γράμμα πριν πεθάνω” για να ξεγελάσω τον θάνατο -μου αρέσει το ότι είμαστε αδαείς μπροστά στο ότι είναι αναπόφευκτος. Εκτός από τις φορές που θέλω να μιλήσω γι' αυτό και το αντιμετωπίζουν σαν ένα θέμα ταμπού που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ σε μας. Είναι αρκετά σκληρό. Θέλω απλώς οι άνθρωποι να σταματήσουν να ανησυχούν τόσο πολύ για όλα εκείνα τα μικρά πράγματα στη ζωή και να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι όλοι έχουμε την ίδια μοίρα, επομένως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξίζει ο χρόνος που μας απομένει και να είναι ξεχωριστός, εκτός από τα προβλήματα.

Έχω γράψει πολλές από τις σκέψεις μου εδώ αφού είχα αρκετό καιρό να σκεφτώ για τη ζωή τους τελευταίους μήνες. Είναι νύχτα όταν αυτά τα τυχαία πράγματα έρχονται στο μυαλό μου!

Εκείνες τις φορές που παραπονιέστε για γελοία πράγματα (κάτι που έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες), σκεφτείτε ένα άτομο που αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα. Να είστε ευγνώμονες για τα μικροπροβλήματά σας και να τα ξεπερνάτε. Είναι εντάξει να αναγνωρίζετε ότι κάτι σας ενοχλεί αλλά προσπαθήστε να μην μεταδίδετε τον αρνητισμό σας στους άλλους ανθρώπους.

Μόλις το κάνετε αυτό, βγείτε έξω και πάρτε μια βαθιά ανάσα, κοιτάξτε τον γαλάζιο ουρανό και παρατηρήστε πόσο πράσινα είναι τα δέντρα: είναι τόσο όμορφα. Σκεφτείτε πόσο τυχεροί είστε που μπορείτε να το κάνετε αυτό -αναπνεύστε.



Μπορεί να κολλήσατε στην κίνηση σήμερα, ή να μην κοιμηθήκατε καλά γιατί τα όμορφα μωρά σας σας κράτησαν ξύπνιους ή γιατί η κομμώτρια σας κούρεψε παραπάνω απ' όσο θέλατε. Τα μανικιούρ σας μπορεί να χάλασε, το στήθος σας μπορεί να είναι πολύ μικρό, μπορεί να έχετε κυτταρίτιδα στους γλουτούς και να έχετε κοιλίτσα.

Αφήστε τα όλα αυτά. Δεν θα τα σκέφτεστε όλα αυτά όταν έρθει η σειρά σας να φύγετε. Είναι όλα τόσο ασήμαντα όταν κοιτάτε τη ζωή σας στο σύνολό της. Βλέπω το σώμα μου να με αφήνει μπροστά στα μάτια μου, χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα και το μόνο που εύχομαι τώρα είναι να μπορούσα να ζήσω ακόμα μια φορά τα γενέθλιά μου ή τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου, να ζήσω ακόμα μια μέρα με τον σύντροφό μου ή με τον σκύλο μου. Μία μέρα ακόμα.

Ακούω ανθρώπους που παραπονιούνται για το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τους και για το πόσο δύσκολο είναι να γυμνάζεσαι. Να είστε χαρούμενοι που μπορείτε σωματικά να τα κάνετε αυτά. Η δουλειά και η γυμναστική φαίνονται ασήμαντα πράγματα, μέχρι  το σώμα σου να μην μπορεί ν' ανταπεξέλθει σ' αυτά.

Προσπάθησα να ζήσω μια υγιή ζωή. Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν ο μεγαλύτερος στόχος μου. Να εκτιμάτε την υγεία και το σώμα σας - =ακόμα κι αν δεν φοράτε το νούμερο που ιδανικά θα θέλατε. Να το φροντίζετε και να θυμάστε πόσο απίστευτο είναι. Να κινείστε και να τρέφεστε υγιεινά. Αλλά μη γίνετε εμμονικοί.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν περισσότερες παράμετροι για την υγεία σας από ένα υγιές κορμί. Να δουλεύετε το ίδιο σκληρά για να βρείτε την πνευματική και συναισθηματική σας ευτυχία. Έτσι, μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσο ασήμαντη είναι αυτή η ηλιθιωδώς τέλεια εικόνα που φτιάχνουν τα social media για το ιδανικό σώμα. Διαγράψτε οποιαδήποτε δημοσίευση εμφανίζεται στην αρχική σας σελίδα στα social media, που σας κάνει να νιώθετε χάλια με τον εαυτό σας. Να είστε αδίστακτοι για το δικό σας καλό.

Να είστε ευγνώμονες για κάθε μέρα που δεν νιώθετε πόνο ή ακόμα και τις μέρες που έχετε κρυολογήσει, έχετε γρίπη ή που στραμπουλήξατε τον αστράγαλό σας. Αποδεχτείτε ότι είναι χάλια, αλλά να είστε ευγνώμονες γιατί δεν απειλείται η ζωή σας και γιατί θα περάσει.

Να παραπονιέστε λιγότερο. Και να βοηθάτε περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Να δίνετε, να δίνετε, να δίνετε. Είναι αλήθεια ότι είσαι περισσότερο ευτυχισμένος με το να κάνεις πράγματα για τους άλλους από το να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου -εύχομαι να το έκανα πιο συχνά κι εγώ. Από τότε που αρρώστησα, γνώρισα τους πιο δοτικούς και ευγενικούς ανθρώπους και έχω εισπράξει στοργικές κουβέντες και τη στήριξη της οικογένειάς μου, των φίλων μου αλλά και των αγνώστων. Περισσότερο απ' όσο θα μπορούσα να τους το ανταποδώσω. Ποτέ δεν θα το ξεχάσω αυτό και θα είμαι για πάντα ευγνώμων σ' αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι περίεργο το να έχεις χρήματα να ξοδέψεις προς το τέλος, όταν πεθαίνεις. Δεν βγαίνεις έξω, δεν αγοράζεις υλικά πράγματα, όπως ένα καινούριο φόρεμα. Σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο χαζό είναι το να ξοδεύεις τόσα χρήματα σε καινούρια ρούχα ή άλλα πράγματα.

Αγόρασε στον φίλο σου κάτι άλλο αντί για ένα φόρεμα, καλλυντικά ή κοσμήματα για τον γάμο που έρχεται. Πρώτον, κανείς δεν νοιάζεται αν θα φορέσεις τα ίδια ρούχα δεύτερη φορά. Δεύτερον, σε κάνει να νιώθεις καλά. Βγείτε έξω για φαγητό ή ακόμα καλύτερα, μαγειρέψτε εσείς, κάντε δώρο ένα λουλούδι, ένα ραντεβού για μασάζ ή ένα κερί και πείτε τους πόσο τους αγαπάτε όταν τους το δώσετε.

Να εκτιμάτε τον χρόνο των άλλων ανθρώπων. Να μην τους αφήνετε να περιμένουν γιατί δεν μπορείτε να είστε συνεπείς. Να ετοιμάζεστε νωρίτερα και να εκτιμάτε το ότι οι φίλοι σας θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους μαζί σας και όχι να κάθονται μόνοι τους, περιμένοντας. Θα κερδίσετε τον σεβασμό τους.

Αυτή τη χρονιά, η οικογένειά μου δεν θα κάνει δώρα ο ένας στον άλλον και παρά το ότι το δέντρο θα φαίνεται θλιμμένο και άδειο (σχεδόν έκλαψα την παραμονή των Χριστουγέννων), ήταν τόσο όμορφα γιατί κανείς δεν είχε την πίεση του να ψωνίζει και του να προσπαθήσει να γράψει μια όμορφη κάρτα. Επιπλέον, σκεφτείτε την οικογένειά μου να προσπαθεί να μου αγοράσει δώρα, ξέροντας ότι θα καταλήξουν να τα πάρουν για τον εαυτό τους... πόσο περίεργο θα ήταν! Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά αυτές οι κάρτες σημαίνουν πολλά περισσότερα για μένα από κάθε άλλη αγορά. Ήταν πιο εύκολο αυτό να το εφαρμόσουμε στο σπίτι μας γιατί δεν είχαμε μικρά παιδιά. Εξάλλου, η ουσία της ιστορίας είναι ότι δεν χρειάζονται δώρα για να αποκτήσουν νόημα τα Χριστούγεννα.

Να χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας για να ζείτε εμπειρίες. Ή τουλάχιστον να μην χάνετε εμπειρίες γιατί ξοδέψατε χρήματα σε υλικά αγαθά.

Προσπαθήστε να κάνετε αυτή την εκδρομή στην παραλία που συνέχεια αναβάλλετε. Βάλτε τα πόδια σας μέσα στο νερό και τα δάχτυλά σας μέσα στην άμμο. Βρέξτε το πρόσωπό σας με θαλασσινό νερό.

Πηγαίνετε στη φύση.

Προσπαθήστε να απολαμβάνετε και να ζείτε την κάθε στιγμή από το να την απαθανατίζετε με την κάμερα του κινητού σας. Τη ζωή δεν πρέπει να τη ζούμε μέσα από τις οθόνες ούτε να προσπαθούμε να βγάζουμε την τέλεια φωτογραφία. Απολαύστε την κάθε στιγμή -μην την απαθανατίζετε για όλους τους άλλους.

Και μία τυχαία ρητορική ερώτηση. Εκείνες οι ώρες που περνάτε φτιάχνοντας τα μαλλιά και το μακιγιάζ κάθε μέρα για να βγείτε έξω το βράδυ, αξίζουν; Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό με τις γυναίκες.

Να ξυπνάτε νωρίς κάποιες φορές για να ακούτε τα πουλιά όσο βλέπετε τα όμορφα χρώματα του ήλιου όταν ανατέλλει.

Ν' ακούτε μουσική. Να την ακούτε πραγματικά. Η μουσική είναι θεραπεία. Και η παλιά μουσική είναι η καλύτερη.

Αγκαλιάστε τον σκύλο σας. Θα μου λείψει αυτό.

Μιλήστε με τους φίλους σας. Αφήστε κάτω το τηλέφωνό σας. Είναι καλά;

Κάντε ταξίδια, αν αυτό θέλετε. Μην ταξιδέψετε αν δεν θέλετε.

Δουλεύετε για να ζείτε, μην ζείτε για να δουλεύετε.

Κάντε ό,τι σας κάνει πραγματικά χαρούμενους.

Φάτε εκείνο το κομμάτι τούρτας. Χωρίς ενοχές.

Πείτε όχι σε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε.

Μην νιώθετε πιεσμένοι να κάνετε πράγματα που άλλοι θεωρούν ότι προσφέρουν μια γεμάτη ζωή. Μπορεί να θέλετε μια μέτρια ζωή κι αυτό είναι σεβαστό.

Να λέτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ότι τα αγαπάτε κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία και να τους δείχνετε την αγάπη σας.



Επίσης, να θυμάστε πως αν κάτι κάνει τη ζωή σας μίζερη, έχετε την ευκαιρία να το αλλάξετε -στη δουλειά, στα προσωπικά σας ή οπουδήποτε αλλού. Να έχετε τη δύναμη να το αλλάξετε. Δεν ξέρετε πόσος καιρός σας έχει απομείνει γι' αυτό μην τον σπαταλάτε με το να είστε μίζεροι. Ξέρω ότι το λένε πολύ συχνά αυτό αλλά είναι αλήθεια.

Τέλος πάντων, αυτές είναι οι συμβουλές μια νεαρής κοπέλας. Ακούστε τις ή αδιαφορείστε, δεν με πειράζει!

Και κάτι τελευταίο. Αν μπορείτε, κάντε κάτι καλό για την ανθρωπότητα (και για 'μένα) και αρχίστε να δίνετε αίμα. Θα σας κάνει να νιώσετε καλά συν το ότι έτσι θα σώσετε ζωές. Νιώθω ότι προσπερνάμε το ότι κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει έως και 3 ζωές. Είναι τρομερό το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο κόσμο και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Η δωρεά αίματος (περισσότερες σακούλες απ' όσες θα μπορούσα να μετρήσω) με κράτησε ζωντανή για έναν επιπλέον χρόνο -έναν χρόνο για τον οποίο θα είμαι ευγνώμων που κατάφερα να τον περάσω στη γη με την οικογένεια, τους φίλους και τον σκύλο μου. Έναν χρόνο που ήταν από τους καλύτερους στη ζωή μου.

Μέχρι να ξαναβρεθούμε

Πηγές: news.com, facebook/ holly butcher

v