Τι λένε τα μαλλιά για την κατάσταση της υγείας σας

Τι λένε τα μαλλιά για την κατάσταση της υγείας σας

Συνήθως ασχολούμαστε με την ομορφιά, τη λάμψη και το styling των μαλλιών μας αγνοώντας ίσως ότι η καλή ή κακή κατάστασή τους υποδηλώνει κάτι περισσότερο για την υγεία μας. Η τριχόπτωση, η πιτυρίδα και όλα τα υπόλοιπα συνηθισμένα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής μας, λοιπόν, μπορεί να σημαίνουν κάτι παραπάνω από μια γεμάτη με τρίχες βούρτσα ή άσπρες νιφάδες στα μπλουζάκια μας.

Σημειώνεται ότι τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί επίσης να παρατηρούνται σε γυναίκες μετά τον τοκετό, κατά την εμμηνόπαυση ή κατά την χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα πρέπει να συμβουλευτείτε!

Τριχόπτωση

*Φωτογραφία: richfeelclinic.com

Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και η μη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, τον οποίο θα πρέπει να ελέγξετε ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό. Εδώ μπορείτε να δείτε ποια είναι τα υπόλοιπα εννέα σημάδια που θα σας υποψιάσουν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Σε περίπτωση που η τριχόπτωση είναι περιστασιακή, έρχεται και φεύγει δηλαδή κατά καιρούς, ο ένοχος πίσω από την απώλεια των τριχών μπορεί να είναι κάποια δερματική πάθηση όπως η ψωρίαση ή μία μορφή δερματίτιδας. Εξίσου σημαντική, όμως είναι και η έλλειψη σιδήρου, που εκτός των άλλων, μπορεί να οδηγήσει και σε τριχόπτωση. Αν έχετε παρατηρήσει ότι κουράζεστε εύκολα ή ότι έχετε συχνά ταχυπαλμίες και πονοκεφάλους, είναι πολύ πιθανό οι τιμές του σιδήρου να είναι κάτω από το κανονικό.

Αδύναμα μαλλιά

*Φωτογραφία: static4.businessinsider.com

Εκτός από την βαριά σύνθεση των προϊόντων styling και τη θερμότητα από τα σεσουάρ, τα αδύναμα μαλλιά μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης πρωτεΐνης. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, θα πρέπει να εντάξετε στο μενού σας τροφές όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τους ξηρούς καρπούς. Γενικά, τα αδύναμα μαλλιά που σπάνε εύκολα και έχουν χάσει τη ζωντάνια τους συνδέονται με κακές διατροφικές συνήθειες, όπως το έτοιμο φαγητό, αλλά και επικίνδυνες δίαιτες-εξπρές, που δεν δίνουν στον οργανισμό τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

Γκριζάρισμα

*Φωτογραφία: media.sarpoosh.com

Αν η μαμά σας άρχισε να γκριζάρει πρόωρα, ακόμα και πριν την ηλικία των 30 ετών, είναι πολύ πιθανό η κληρονομικότητα να σας χτυπήσει την πόρτα και να έχετε ήδη μετρήσει τις πρώτες γκρι τρίχες ανάμεσα στα μαλλιά σας. Σε περίπτωση που δεν φταίνε τα γονίδια, η έλλειψη της βιταμίνης Β-12 και η αναιμία είναι πιθανές αιτίες. Για να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης, προτιμήστε τροφές όπως το συκώτι και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Όσον αφορά την αναιμία, θα πρέπει επίσης να ακολουθείτε το διαιτολόγιο που θα σας υποδείξει ο γιατρός έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.

Πιτυρίδα

*Φωτογραφία: cloudfront.net

H «κλασική» άσπρη πιτυρίδα είναι ακίνδυνη, μπορεί να οφείλεται στο στρες, την παχυσαρκία και το λιπαρό δέρμα και συνήθως αντιμετωπίζεται με την χρήση ενός ειδικού σαμπουάν. Η κίτρινη πιτυρίδα, από την άλλη, θεωρείται πιο σοβαρή περίπτωση -πιθανώς είναι αποτέλεσμα σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, μίας δερματοπάθειας που παρατηρείται σε περιοχές με πολλούς αδένες, όπως το κεφάλι μας. Η χρήση σαμπουάν μπορεί να δώσει τέλος στο πρόβλημα, για τις πιο επίμονες περιπτώσεις, όμως, τα συνταγογραφημένα φάρμακα κρίνονται απαραίτητα.

Αραίωση

*Φωτογραφία: bizimages.withfloats.com

Η αραίωση ή αλλιώς αλωπεκία μπορεί να φταίει για τα μικρά, χωρίς τρίχες κενά που δημιουργούνται στο κεφάλι. Οι αιτίες της εμφάνισής της ποικίλουν: ψυχολογικοί παράγοντες, όπως ένα ισχυρό σοκ ή το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των μαλλιών στα συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο στις γυναίκες δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο πολυκυστικών ωοθηκών που, λόγω της απότομης αύξησης της τεστοστερόνης, μπορεί να προκαλέσουν αραίωση ή αλωπεκία. Αν και δεν θεωρείται κάτι σοβαρό και συνήθως πρόκειται για ένα παροδικό πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία, ειδικά των γυναικών. Γι' αυτό, συστήνεται η επίσκεψη στον γιατρό πριν το πρόβλημα πάρει μεγάλες διαστάσεις.

v