Η καθημερινότητα με ένα παιδί ενός έτους: 8 πράγματα που θα καταλάβει κάθε... ταλαιπωρημένος γονιός

Η καθημερινότητα με ένα παιδί ενός έτους: 8 πράγματα που θα καταλάβει κάθε... ταλαιπωρημένος γονιός

«Κάνε λίγη υπομονή ακόμα, μόλις χρονίσει θα είναι όλα καλύτερα!». Στο πρώτο παιδί στο λένε και το πιστεύεις. Και τότε αρχίζεις να κάνεις όνειρα πως όταν το μικρό σου σβήσει το πρώτο του κεράκι, εσύ θα μπορείς να κοιμάσαι σερί 6 ώρες, θα το καμαρώνεις την πρώτη φορά που θα μιλήσει και θα περπατήσει και εκείνο θ’ ακούει ό,τι του λες. Μέχρι που καταλαβαίνεις ότι έχεις πέσει έξω και ότι η καθημερινότητά σου είναι κάπως έτσι...

*Φωτογραφία: youtube.com

Θα παίζεις κυνηγητό, θες δε θες

Από τη μία θα καμαρώνεις που το μικρό σου άρχισε να περπατάει και από την άλλη θα σκέφτεσαι ότι «τουλάχιστον όσο ήταν στην κούνια, δεν έτρεχα όλη μέρα». Γιατί από τη στιγμή που θα κάνει τα πρώτα του βήματα, το μωράκι σας θα τρέχει με την ταχύτητα του Μπιπ Μπιπ και εσείς θα γίνετε το παραπονεμένο κογιότ που δεν μπορεί να το πιάσει. Δείτε το θετικά- τουλάχιστον, δεν θα χρειαστεί να γραφτείτε γυμναστήριο!

Τα μισά έπιπλα στο σπίτι είναι σατανικά

Το τραπεζάκι του σαλονιού με τις αιχμηρές γωνίες του, τα ντουλάπια της κουζίνας που όταν τα ανοίξεις, ξεπετάγονται από μέσα κάθε είδους κατσαρολικά, ακόμα και τα ρολά στα οποία μπορεί άνετα να πιαστεί το δαχτυλάκι του μωρού σας, πλέον φαντάζουν τουλάχιστον σατανικά. 

Η ώρα του φαγητού γίνεται (ακόμα) πιο δύσκολη

*Φωτογραφία: simplebites.net

Στην αρχή, το μωρό σου τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Στη συνέχεια, αρχίζεις να βάζεις στο μενού του κι άλλες τροφές. Και κάπου εκεί στον έναν χρόνο, που πλέον μπορεί να φάει σχεδόν τα πάντα, αρχίζει να εκφράζει τις προτιμήσεις του και να διαμαρτύρεται έντονα όταν το πιάτο του δεν του αρέσει ή απλά δεν έχει όρεξη- ρίχνοντας το περιεχόμενό του στο πάτωμα, λερώνοντας το καρεκλάκι του και τα ρούχα του κ.ο.κ. Τι μπορείτε να κάνετε; Υπομονή! Και να αποτελειώσετε εσείς το μισοφαγωμένο γεύμα του (τι; Χαμένο να πάει;).

Το «όχι» σας δεν έχει κανένα αντίκρισμα

Μπορεί το μικρό σας να καταλαβαίνει τι του λέτε και να ξέρει πολύ καλά το νόημα κάποιων απλών λέξεων όπως του «όχι», αλλά μην περιμένετε να βρείτε ανταπόκριση. Το «όχι» σε ένα τόσο μικρό παιδί ακούγεται περισσότερο σαν αστείο παρά σαν κάτι απαγορευτικό. Αφού το ξεστομίσετε, εξάλλου, δεν έχετε παρατηρήσει ένα πονηρό χαμόγελο να σχηματίζεται στα χείλη του μικρού σας;

Τα παιχνίδια του εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι

Το μικρό σας τρέχει από δω κι από 'κει προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Δεν είναι μόνο του, όμως. Μαζί του κουβαλάει το αγαπημένο του αρκουδάκι, την κουβερτούλα που δεν αποχωρίζεται ποτέ αλλά και κάθε είδους παιχνίδια που στην πορεία της διαδρομής, αποφασίζει ότι βαρέθηκε! Και, όπως ξέρετε πολύ καλά, εσείς θα πρέπει μετά να μαζεύετε τα ασυμμάζευτα.

Και όλο το σπίτι γίνεται... παιχνίδι

*Φωτογραφία: amazonaws.com

Το ρολό τουαλέτας, η λεκάνη της τουαλέτας, οι κατσαρόλες, τα κλειδιά σας, τα παπούτσια, τα ρούχα σας και γενικώς οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο σπίτι που δεν είναι παιχνίδι, θα εξάψουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας που οικειοποιείται ό,τι βρει μπροστά του και το μετατρέπει σε παιχνίδι- κι ας έχει 100 κανονικά παιχνίδια στο δωμάτιό του.

Ποια ξεκούραση;

Μπορεί το μωρό σας να ξύπναγε ανά 3 ώρες για να φάει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πλέον εσείς θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε όποτε θέλετε. Το μικρό σας μπορεί να συνεχίζει να σας κρατά ξύπνιους το βράδυ είτε γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του είτε γιατί βλέπει εφιάλτες είτε γιατί πονάει ακόμα όταν βγάζει δοντάκια.

Δεν θέλουμε να σας χαϊδέψουμε τ’ αυτιά και να σας εξαπατήσουμε, λέγοντάς σας ότι η κατάσταση βελτιώνεται όταν το παιδί πατήσει τα 2 ή τα 3. Υπάρχει λόγος που η ηλικία των 2 ετών έχει επικρατήσει να λέγεται «terrible twos» και τα 3χρονα threnagers.

v