Πώς να φτιάξετε τα τέλεια ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Πώς να φτιάξετε τα τέλεια ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Δεν συνηθίζουμε να τα φτιάχνουμε σπίτι γιατί πιστεύουμε ότι τα ντολμαδάκια απαιτούν πολύ κόπο και χρόνο. Αν δοκιμάσετε, όμως, να τα κάνετε μόνη σας θα δείτε ότι η διαδικασία δεν είναι δύσκολη- το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή στο τύλιγμα.

*Φωτογραφία: sabah.com.tr

Τι θα χρειαστείτε

*Φωτογραφία: rouxbe.com

60 αμπελόφυλλα, που θα έχετε πλύνει και σουρώσει (φρέσκα ή σε βαζάκι)

250 γραμμάρια ρύζι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 φλιτζάνια ζεστό νερό

Τον χυμό από 2 λεμόνια

2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Αν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε βαζάκι, αφαιρέστε το κοτσάνι τους και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι μέχρι να στεγνώσουν. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα, πλύντε τα πολύ καλά, κόψτε το κοτσάνι και βάλτε τα σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια, βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 2ο

Βάλτε το ρύζι στο σουρωτήρι και πλύνετε καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ένα σκεύος και ρυθμίστε το μάτι στη μεσαία ένταση. Αφήστε τα να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν και μετά προσθέστε το ρύζι που θα σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό. Ρίξτε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και τη μισή ποσότητα του χυμού απ’ τα λεμόνια και αφήστε τα υλικά να σιγοβράσουν για περίπου 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατέψτε και στη συνέχεια απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά για να κρυώσει.

*Φωτογραφία: thegreekobserver.com

Βήμα 3ο

Καλύψτε τον πάτο ενός σκεύους με αμπελόφυλλα (χρησιμοποιήστε όσα είναι λίγο σκισμένα) και αρχίστε να τυλίγετε τους ντολμάδες- αυτό είναι και το πιο δύσκολο βήμα.

Τοποθετήστε ένα φύλλο (με την πλευρά που γυαλίζει προς τα κάτω) σε μια επίπεδη επιφάνεια και βάλτε στο κάτω μέρος του (δηλαδή εκεί που άρχιζε το κοτσάνι) 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Το μυστικό είναι να μην παραγεμίσετε τους ντολμάδες γιατί το ρύζι θα απλωθεί με το μαγείρεμα. Αρχίστε να τυλίγετε το κάτω μέρος του φύλλου προς τα πάνω και προς το κέντρο. Έπειτα, φέρτε τις δύο πλευρές προς τα μέσα και τυλίξτε τις σφιχτά. Απλώστε τα έτοιμα ντολμαδάκια στο σκεύος στο οποίο πριν είχατε τοποθετήσει τα σκισμένα αμπελόφυλλα. Το κόλπο για να μην ανοίξουν είναι να τα βάλετε κολλητά στην κατσαρόλα. 

*Φωτογραφία: thegreekobserver.com

*Φωτογραφία: thegreekobserver.com

Βήμα 4ο

Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό πάνω από τα ντολμαδάκια και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε τα ντολμαδάκια με ένα ανάποδο πιάτο και προσθέστε νερό έτσι ώστε να καλυφθούν. Βάλτε και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν το νερό και να απομείνει μόνο το ελαιόλαδο.

*Φωτογραφία: hellasholiday.com

*Φωτογραφία: hellasholiday.com

Βήμα 5ο

Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρέστε το καπάκι και το πιάτο και στη συνέχεια αφήστε τους ντολμάδες να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 6ο

Σερβίρετε τα ντολμαδάκια κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτοντας χυμό λεμονιού ή φτιάχνοντας σπιτικό αυγολέμονο.

*Φωτογραφία: sweetsibon.com

Πηγή: mygreekdish.com

v