Τα καλύτερα βιβλία για παιδιά έως 5 ετών

Τα καλύτερα βιβλία για παιδιά έως 5 ετών

Μπορεί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην ξέρει ακόμα να διαβάζει, όμως ενθουσιάζεται όταν κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο που το ταξιδεύει με την εικονογράφησή του και με την ιστορία που του διηγούνται οι γονείς του. Εξάλλου, όταν μαθαίνει από μικρό να αγαπάει τη λογοτεχνία, μόνο κερδισμένο θα βγει μεγαλώνοντας.

Γι’ αυτό κι εμείς, ξεχωρίσαμε τα καλύτερα βιβλία που αξίζει να έχει κάθε παιδί μέχρι 5 ετών.

Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει

Συγγραφέας: Λιόρι Ντέμπι (απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς)

*Φωτογραφία: pinterest.com

Ένα από τα πιο τρυφερά βιβλία που έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό. Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αλεπουδάκι που φοβάται ότι η μαμά του μπορεί να μην το αγαπάει για πάντα. Εκείνη, όμως, του αποδεικνύει ότι η αγάπη των γονιών είναι ανεξάντλητη και δεν «φεύγει» ποτέ. Η ιστορία συνοδεύεται από εξίσου όμορφες εικόνες. 

Κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών.

Δείτε το εδώ.

Τα τρία μικρά λυκάκια

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς



Είναι ένα από τα παλιά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, όμως δεν είναι τυχαίο ότι έχει αγαπηθεί παγκόσμια, κερδίζοντας ακόμα και τη δεύτερη θέση των αμερικανικών παιδικών best sellers το 1993. Ο συγγραφέας παίρνει ένα κλασικό παραμύθι και καταφέρνει να φτιάξει μία μοναδική ιστορία που μιλά για τη συμφιλίωση.

Για παιδιά από 3 ετών.

Θα το βρείτε εδώ.

Ανάποδα

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου

*Φωτογραφία: pinterest.com

Το παραμύθι αυτό μιλάει για κάτι παράδοξο αλλά ταυτόχρονα απολύτως αληθινό: κάποιες φορές πρέπει να δεις τα πράγματα... ανάποδα για να τα καταλάβεις και να τα εκτιμήσεις- όπως έκανε ο Μέλιος, το σκαθάρι της ιστορίας. Την εικονογράφηση επιμελήθηκε η Ίρις Σαμαρτζή, γεγονός που κάνει το βιβλίο ακόμα πιο ξεχωριστό.

Απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες από 3 ετών.

Δείτε το εδώ.

Ο Έλμερ και το ουράνιο τόξο

Συγγραφέας: Μακ Κι Ντέιβιντ (μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη)

*Φωτογραφία: ianos.gr

Οι ιστορίες του Έλμερ, του παρδαλού ελέφαντα, είναι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσετε στο παιδί για τη διαφορετικότητα και τη σημασία του να μοιράζεσαι. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τον «Έλμερ και το ουράνιο τόξο», που μιλάει για την αξία του να βοηθάς και να προσφέρεις.

Βρείτε το online εδώ.

Για ηλικίες από 3 ετών.

Ζητείται ιππότης

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου



Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Αντώνιος, που έχει όνειρο να γίνει ιππότης αλλά φοβάται το σκοτάδι. Και τώρα τίθεται το εξής ερώτημα: οι ιππότες έχουν το δικαίωμα να φοβούνται το οτιδήποτε; Ανήκει στη σειρά «Μικρές Καληνύχτες» και είναι ιδανική ιστορία για να τη διαβάσετε στο παιδί πριν κοιμηθεί.

Αγοράστε το online από εδώ.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών.

Η μικρή ζέβρα που έχασε τις ρίγες της

Συγγραφέας: Jedda Robaard (μετάφραση: Μάρω Ταυρή)



Η ζέβρα της ιστορίας μας ξυπνάει μια μέρα και ανακαλύπτει πως έχει χάσει τις ρίγες της. Εκτός από την εικονογράφηση και τα αστεία στιχάκια, τα παράθυρα που κρύβουν εκπλήξεις, κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει.

Θα το δείτε εδώ.

Απευθύνεται σε παιδιά από 1 έτους.

Πριν Μετά

Εικονογράφηση: Matthias Aregui, Anne - Margot Ramstein



Θα αναρωτιέστε γιατί αυτό το βιβλίο δεν έχει συγγραφέα. Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν έχει καθόλου λέξεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο μόνο με εικόνες, που «μιλά» για την έννοια του χρόνου. Σε κάθε σελίδα υπάρχει το πριν και το μετά με μεταμορφώσεις και αναδιπλώσεις.

Αγοράστε το online από εδώ.

Για παιδιά κάθε ηλικίας!

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου



Η απάντηση μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητη, όμως δεν είναι και καλό θα είναι να διαβάσετε το βιβλίο για να λύσετε μόνοι σας το μυστήριο. Η πένα του αγαπημένου μας Αντώνη Παπαθεοδούλου και η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου θα ενθουσιάσουν όχι μόνο το παιδί, αλλά και εσάς.

Δείτε το εδώ.

Για παιδιά από 4 ετών.

Χάθηκα!

Συγγραφέας: Chris Haughton (μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου)

Ένα ακόμα ιδιαίτερο βιβλίο που στηρίζεται στις εικόνες και στις λίγες λέξεις, γι’ αυτό είναι πολύ φιλικό προς τα παιδιά κάθε ηλικίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει κερδίσει 7 βραβεία ανά τον κόσμο. Η ιστορία αναφέρεται σε μια μικρή κουκουβάγια που χάνει τη μαμά της και ανακαλύπτει ένα καινούριο κόσμο μόνη της. Στο τέλος, την ξαναβρίσκει έχοντας όμως κερδίσει πολλές εμπειρίες.

Θα το βρείτε εδώ

Για παιδιά κάθε ηλικίας.

v