Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος: 6 πιθανές αιτίες

Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος: 6 πιθανές αιτίες

Ενώ οι δύσκολες μέρες του μήνα δεν είναι και η καλύτερη... περίοδος για μια γυναίκα, όταν καθυστερούν να έρθουν, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι φταίει. Οι περισσότερες εξάλλου θα συμφωνήσουμε ότι η αναμονή είναι πολλές φορές χειρότερη από την ίδια την περίοδο, ειδικά αν συνοδεύεται από πρήξιμο, πόνους και ενοχλήσεις χωρίς τελικά κανένα αποτέλεσμα. Εφόσον έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, μία από τις παρακάτω αιτίες μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας.

*Φωτογραφία: brigitte.de

Απότομες αυξομειώσεις στο βάρος

Μπορεί να χαρήκατε όταν είδατε ότι χάσατε ξαφνικά εκείνα τα κιλά που σας ταλαιπώρησαν, όμως μία ξαφνική μείωση στο νούμερο που δείχνει η ζυγαριά μπορεί να είναι η αιτία της καθυστέρησης. Όπως επισημαίνει ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κ. Θεοδόσης Αρκουλής, η δίαιτα και η απώλεια βάρους επηρεάζουν τις γυναικολογικές ορμόνες και τον κύκλο, η διάρκεια του οποίου μπορεί να αλλάξει. Γι’ αυτό, προτιμήστε να χάνετε βάρος αργά και σταθερά και αποφύγετε τις δίαιτες εξπρές που θα έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στον κύκλο αλλά και την υγεία σας. Καλό θα είναι επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, που θα σας υποδείξει μέχρι πόσα κιλά ενδείκνυται να χάνετε κάθε μήνα ανάλογα με το σώμα και το συνολικό βάρος σας.

Προβλήματα του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής επηρεάζει σημαντικά τη ρύθμιση της περιόδου, με αποτέλεσμα ο κύκλος να αλλάζει, να γίνεται ακανόνιστος ή ακόμα και να απουσιάζει για αρκετούς μήνες. Αν έχετε ιστορικό κάποιας πάθησης του θυρεοειδούς στην οικογένεια, καλό θα είναι να κάνετε άμεσα τις εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο ενδοκρινολόγος (συνήθως ο υπέρηχος θυροειδούς και οι εξετάσεις αίματος αρκούν) γιατί μαζί με την περίοδο, επηρεάζεται και η ωορρηξία, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα και τις προσπάθειές σας να μείνετε έγκυος.

Θηλασμός

Ο κύκλος της γυναίκας μετά τον τοκετό δεν είναι σταθερός, κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών που τον επηρεάζουν. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του μαιευτήρα- γυναικολόγου κ. Δημήτρη Κακαλέτρη, η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να εμφανιστεί 5 μήνες ή και περισσότερο  μετά τον τοκετό, σε περίπτωση που η γυναίκα θηλάζει, λόγω της ορμόνης της προλακτίνης η οποία αναστέλλει την έμμηνο ρύση.

Η καθυστέρηση της περιόδου λόγω του θηλασμού δεν είναι κάτι ανησυχητικό και ο κύκλος αποκαθίσταται στη συνέχεια. Ωστόσο, αυτό που τονίζει ο γιατρός είναι ότι ο η απουσία της περιόδου δεν σημαίνει ότι η γυναίκα δεν είναι πλέον γόνιμη και, κατά το διάστημα αυτό, μπορεί να έχει ωορρηξία ακόμα κι αν δεν έχει περίοδο. Γι’ αυτό, ο θηλασμός δεν θεωρείται φυσική αντισυλληπτική μέθοδος με σίγουρα αποτελέσματα.

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Φάρμακα όπως τα στεροειδή ή τα αντιπηκτικά ενδέχεται να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κύκλο. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, μην επαναπαυτείτε- επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος θα κρίνει αν θα χρειαστεί να μειώσετε την αγωγή σας ή να την αλλάξετε.

Το ίδιο ισχύει και για τα αντισυλληπτικά χάπια. Έπειτα από κάποιους μήνες λήψης, η ποσότητα του αίματος στην περίοδο μπορεί να μειωθεί (γι’ αυτό θεωρούνται μια καλή λύση για γυναίκες με «βαριές» περιόδους), ενώ η μακροχρόνια χρήση τους είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμα και απουσία περιόδου.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

*Φωτογραφία: carethyself.com

Τα 50-52 χρόνια είναι κατά μέσο όρο η ηλικία κατά την οποία μία γυναίκα μπαίνει πλέον στην εμμηνόπαυση, γι’ αυτό και όταν εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση. Ένα από τα σημάδια της είναι οι διαταραχές του κύκλου και η απουσία περιόδου. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουλή, η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης είναι μία λύση για μικρές σε ηλικία γυναίκες, έτσι ώστε να προλάβουν άλλες σοβαρές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, όπως η οστεοπόρωση.

Στρες

Λίγο άγχος (με τη θετική έννοια) μπορεί να είναι εποικοδομητικό στην καθημερινότητά μας, το έντονο στρες όμως μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η καθυστέρηση της περιόδου. Αν αναρωτιέστε πώς μπορούν να συνδέονται αυτά τα δύο, η απάντηση είναι η εξής: όταν αγχωνόμαστε αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, η οποία διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και άρα και την περίοδο. Να ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, να προσπαθήσετε να αγχώνεστε λιγότερο...

v