4 εύκολοι τρόποι να κάνετε τα σνακς των παιδιών πιο υγιεινά

4 εύκολοι τρόποι να κάνετε τα σνακς των παιδιών πιο υγιεινά

Μία ανησυχία παραμένει η βασίλισσα των μαμαδο-ανησυχιών, όσα χρόνια κι αν περάσουν: η διατροφή του παιδιού. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, οι δουλειές εντός κι εκτός σπιτιού περιορίζουν τις δυνατότητές μας να επενδύσουμε χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού των παιδιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές προς όφελός τους.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι να κάνετε πιο υγιεινά τέσσερα αγαπημένα παιδικά σνακς.

Φύγαμε:

1. «Σκέτο» γιαούρτι αντί για γιαούρτι με γεύσεις

Το γιαούρτι αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, γι’ αυτό προτιμάται από πολλούς γονείς ως σνακ –ειδικά όταν τα παιδιά τους αρνούνται να πιούν γάλα. Αντί για την εύκολη αλλά όχι και τόσο υγιεινή λύση των γιαουρτιών με γεύσεις, προτιμήστε να δίνετε στο παιδί σκέτα γιαούρτια των οποίων τη γεύση μπορείτε να εμπλουτίζετε με φρούτα εποχής και δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς χρωστικές ή αρωματικές ουσίες. Έτσι, θα διατηρήσετε τη θέση του γιαουρτιού στο διατροφολόγιο του παιδιού, χωρίς γευστικές εκπτώσεις.

2. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης 

Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλότερη διατροφική αξία απ' τα απλά, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Θα βοηθήσουν το παιδί να ξεκινήσει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια τη μέρα του, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία του πεπτικού του συστήματος λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Για να κάνετε πιο ελκυστικό το πρωινό του παιδιού, μπορείτε να επιλέξετε δημητριακά ολικής άλεσης που, ενώ είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο, έχουν σοκολατένια γεύση και τραγανή υφή.

3. Smoothies και χυμοί απ' τα χεράκια σας, όχι χυμοί του εμπορίου

Αποφύγετε τους χυμούς εμπορίου με ζάχαρη. Προτιμήστε φυσικό χυμό ή smoothie ή αν ο χυμός είναι εμπορίου (γιατί κάποτε, θα δώσετε κι έναν τέτοιο στο παιδί), προσέξτε να αναγράφει «100% φυσικός χυμός» και όχι «φρουτοποτό», το οποίο έχει πρόσθετη ζάχαρη. Για βιταμινούχες επιλογές… απ’ τα χεράκια σας, η διατροφολόγος Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη προτείνει:  

Συνταγή για καλοκαιρινό χυμό πλούσιο σε βιταμίνες Α και C: 1 φλιτζάνι φράουλες, ½  mango, χυμός ½ λεμονιού, 1 ροδάκινο καθαρισμένο, 2 κουταλιές της σούπας φύτρο σιταριού (για βιταμίνη Ε).

Συνταγή για καλοκαιρινο, βιταμινούχο smoothie: 1 (ώριμη) μπανάνα, 1 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες, 1 άπαχο γιαούρτι με γεύση φράουλα, ½ ποτήρι γάλα 1.5% λιπαρά, 2 μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης.

4. «Ναι» στο τοστάκι «όχι» στα κρουασάν

Αποφύγετε πολύ λιπαρές και γεμάτες θερμίδες επιλογές όπως τα κρουασάν ή τα πατατάκια –ξέρουμε ότι η λύση είναι γρήγορη και βολική, αλλά η θρεπτική αξία τέτοιων σνακ είναι μηδενική. Επιλέξτε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, άπαχο αλλαντικό από κοτόπουλο ή γαλοπούλα (αποφύγετε μπέικον, ζαμπόν και λοιπά αλλαντικά που περιέχουν άφθονο κορεσμένο λίπος) κι ένα τυρί χαμηλών λιπαρών και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως το ανθότυρο ή το κότατζ. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με λαχανικά και κάποια ελαφριά, σπιτική σος γιαουρτιού.

v