Τα μυστικά που κάνουν κάθε σχέση να κρατήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα μυστικά που κάνουν κάθε σχέση να κρατήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς

Λίγα χρόνια πριν, ενδεχομένως μας φαινόταν περίεργο όταν ακούγαμε για επαγγέλματα όπως «σύμβουλος γάμου και σχέσεων», γιατί τα θεωρούσαμε περιττά και τελείως έξω από τα ελληνικά δεδομένα. Η συμβουλευτική γάμου, όμως, οι σχετικές ειδικότητες και οι κοινωνικές έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για να λύσουν το μυστήριο των σχέσεων, έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις που δεν γίνεται να τις προσπεράσεις. 

Για να μην μακρηγορούμε, λοιπόν, στο συγκεκριμένο κείμενο συγκεντρώσαμε τη γνώμη ειδικών και τα αποτελέσματα μελετών που αποκαλύπτουν ποια είναι τα μυστικά μιας ουσιαστικής σχέσης με διάρκεια στον χρόνο!

*Φωτογραφία: hearstapps.com

Η «μαγική αναλογία»

Ο John Gottman, ειδικός σε θέματα σχέσεων, πραγματοποίησε μία έρευνα με σκοπό να ανακαλύψει τις συνήθειες εκείνες που κάνουν ένα ζευγάρι ευτυχισμένο. Το πείραμα ήταν απλό: ο Gottman  ζήτησε απ’ το κάθε ζευγάρι να λύσει μία διαφωνία του σε 15 λεπτά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ζευγάρια με υγιή σχέση τηρούν τη λεγόμενη «μαγική αναλογία», έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτό σημαίνει ότι σε κάθε 5 θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους αντιστοιχεί 1 διαφωνία. Η αντίστοιχη αναλογία για τα ζευγάρια που βρίσκονταν λίγο πριν το διαζύγιο ήταν φυσικά πολύ μικρότερη. 

Οι προσβολές, η επιθετική γλώσσα του σώματος και η υπονόμευση του συντρόφου σου το μόνο που κάνουν είναι σιγά-σιγά να κάνουν τα θεμέλια της σχέσης σας να τρίζουν. Αυτό που κάνει τα ευτυχισμένα ζευγάρια να ξεχωρίζουν ακόμα και όταν διαφωνούν είναι ότι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν με όσο το δυνατόν θετική ενέργεια και σεβασμό.

Η σημασία της φιλίας

Το συναισθηματικό δέσιμο είναι απαραίτητο για ένα ζευγάρι και, για να μιλήσουμε με αριθμούς, σύμφωνα με σχετική έρευνα, αποτελεί το 70% της ευτυχίας του. Αν θέλετε, λοιπόν, να κάνετε τη σχέση ή τον γάμο σας σαν κρατήσει, το σημαντικότερο είναι να ενθαρρύνετε την ουσιαστική φιλία μεταξύ σας. Εξάλλου, εκτός της ερωτικής έλξης, οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν γιατί οι σύντροφοι αποζητούν τη στοργή, την υποστήριξη και την φιλία του ατόμου που τους έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.

6 ώρες για να βελτιώσετε τη σχέση σας

*Φωτογραφία: bustle.com

Επανερχόμαστε στην έρευνα του John Gottman που προαναφέραμε, σύμφωνα με την οποία τα ευτυχισμένα ζευγάρια επενδύουν 6 ώρες παραπάνω στη σχέση τους κάθε εβδομάδα. Μελετώντας τις συνήθειές τους,  ο Gottman κατέληξε στις εξής συμβουλές, από τις οποίες προκύπτει το άθροισμα των 6 ωρών:

Ένα τρυφερό "αντίο": όταν φεύγετε εσείς ή ο σύντροφός σας από το σπίτι, αποχαιρετίστε τον με τρυφερότητα και οικειότητα και όχι με βιασύνη. Υπολογίστε περίπου 10 λεπτά την εβδομάδα.

Ένα θερμό "γεια": όταν ξαναβρεθείτε με το άλλο σας μισό δείξτε του ότι σας έλειψε, αγκαλιάζοντάς τον και δίνοντάς του ένα φιλί μεγαλύτερης διάρκειας από το συνηθισμένο. Μετά, χαλαρώστε και συζητήστε μαζί για το πώς ήταν η μέρα σας για περίπου 20 λεπτά. Το άθροισμα για όλη την εβδομάδα υπολογίζεται στη 1 ώρα και 40 λεπτά.

Εκτίμηση και θαυμασμός: ο Gottman σας συμβουλεύει να σημειώνετε στο χαρτί (ή στο κινητό αν ανήκετε στην κατηγορία των gadgetάκηδων), πού και πού ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θαυμάζετε στον σύντροφό σας. Δεν πρόκειται να χάσετε περισσότερα από 35 λεπτά την εβδομάδα γι’ αυτή την «εργασία».

Τρυφερότητα: η στοργή και η επίδειξη τρυφερότητας είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία για μια σχέση. Ξαπλώστε αγκαλιασμένοι στο κρεβάτι και πείτε καληνύχτα με ένα παθιασμένο φιλί. Και πάλι, δεν θα θυσιάσετε πάνω από 35 λεπτά την εβδομάδα.

Ραντεβού: ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ειδικά αν έχετε παιδιά, να βγαίνετε συχνά οι 2 σας, όμως προσπαθήστε να ξεσκάτε πού και πού με ένα ραντεβού για να κρατήσετε ζωντανό το ρομάντζο στη σχέση σας. Ο ειδικός προτείνει μία 2ωρη πριβέ έξοδο κάθε βδομάδα.

Συζήτηση περι σχέσης: όσο κι αν μας κοροϊδεύουν εμάς τις γυναίκες όταν θέλουμε να μιλήσουμε για το «πού πάει η σχέση μας», ο Gottman μας επιβεβαιώνει και λέει ότι μία τέτοια κουβέντα μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα ανάμεσα στους συντρόφους, να τους βοηθήσει να λύσουν με ψυχραιμία τις διαφορές τους και να συζητήσουν ό,τι τους απασχολεί. Μία ώρα την εβδομάδα για την... ψυχοθεραπεία του ζευγαριού είναι αρκετή.

Οι μοιρασμένες δουλειές του σπιτιού

*Φωτογραφία: metrotvnews.com

Δεν μας κάνουν εντύπωση τα ευρήματα ερευνών όπως αυτή, που αποδεικνύουν ότι οι μοιρασμένες δουλειές στο σπίτι είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας σε μια μακροχρόνια σχέση ή έναν γάμο, αμέσως μετά την ερωτική διάθεση. Οι σύντροφοι που μοιράζουν τις δουλειές και βοηθούν εξίσου στο σπίτι νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους κι αυτό τους κάνει πιο ευτυχισμένους!

Γελάστε, είναι μεταδοτικό

Κάτι ξέρουμε εμείς οι γυναίκες που θεωρούμε σημαντικό το χιούμορ σε έναν άντρα. Για του λόγου το αληθές, μελέτες όπως αυτή έρχονται ακόμα μια φορά να επιβεβαιώσουν ότι το γέλιο είναι ένας από τους 3 σημαντικότερους παράγοντες ευτυχίας σε μια σχέση. Γενικά, κάθε θετικό συναίσθημα που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου θεωρείται ευεργετικό για τη σχέση σας.

Πηγή: Brightside.me

v