Τα 3 στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Τα 3 στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια εμπειρία που προκαλεί δέος, μας συνταράσσει και μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Όσες είστε ήδη μαμάδες, ξέρετε ακριβώς τι εννοούμε! Όσα βιβλία και να διαβάσουμε, όσα ντοκιμαντέρ και να δούμε δεν είναι αρκετά για να μας προετοιμάσουν για την «δοκιμασία» του τοκετού. Ο φόβος του αγνώστου υπάρχει. Το άγχος της γέννας είναι φυσιολογικό. Ίσως γνωρίζοντας τα στάδια αυτής της διαδικασίας, εξοικειωθείτε περισσότερο με την ιδέα της γέννας και να  καταφέρετε να μετριάσετε το αίσθημα πανικού.

Η διαδικασία του τοκετού διακρίνεται σε 3 στάδια. Το στάδιο της διαστολής του τραχήλου, τo στάδιο της εξώθησης και τέλος το στάδιο της υστεροτοκίας.


1ο Στάδιο: Διαστολή τραχήλου

Όταν μιλάμε για διαστολή του τραχήλου ουσιαστικά εννοούμε  τις ρυθμικές συστολές της μήτρας που οδηγούν στη διαστολή του τραχήλου κατά 10 εκατοστά. Αυτό το στάδιο έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τα υπόλοιπα και περιλαμβάνει 3 φάσεις:

  • Στη διάρκεια της πρώτης φάσης δεν χρειάζεται να «τρέξετε» στο νοσοκομείο. Οι συστολές της μήτρας δεν είναι ιδιαίτερα έντονες και δεν έχουν συγκεκριμένη συχνότητα, οπότε είναι σημαντικό να χαλαρώσετε και να τις παρακολουθήσετε όσο είναι δυνατόν. Σε αυτό το σημείο η μήτρα διαστέλλεται έως 3 εκατοστά και η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει από 8 έως 12 ώρες. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο, έτσι ώστε να διατηρήσετε την ενέργειά σας.
  •   Στην δεύτερη φάση, οι συσπάσεις της μήτρας είναι πιο κοντά η μία στην άλλη χρονικά, διαρκούν περισσότερο και είναι εντονότερες. Η μήτρα διαστέλλεται από 4 έως7 εκατοστά και η διάρκεια κυμαίνεται από 3 έως 5 ώρες. Στο σημείο αυτό, ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές ανάσες και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Είναι απαραίτητο να πάτε στο μαιευτήριo.
  •  Η τρίτη φάση διαρκεί  έως 2 ώρες. Παρόλο που έχει μικρή διάρκεια, είναι μια δύσκολη φάση, διότι οι συσπάσεις της μήτρας είναι μεγάλες χρονικά, δυνατές και έντονες. Η μήτρα διαστέλλεται από 8 έως 10 εκατοστά. Σε αυτό το σημείο, έχει μεγάλη σημασία για κάθε γυναίκα να έχει έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης δίπλα της, ώστε να μπορεί να την καθησυχάζει και να της συμπαρστέκεται.


 2ο Στάδιο: Εξώθηση

Μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο στάδιο, το σώμα  έχει φροντίσει για σας. Η μήτρα έχει διασταλεί πλήρως στα 10 εκατοστά και ήρθε η ώρα να «σπρώξετε» για να γεννηθεί το μωρό. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως 2 ώρες. Οι συσπάσεις μπορεί να  φτάσουν τα 90 λεπτά με 5λεπτα διαστήματα ξεκούρασης. Η τάση για εξώθηση είναι έντονη και βγαίνει φυσικά σε κάθε γυναίκα. Είναι απαραίτητο στα διαστήματα που οι συσπάσεις υποχωρούν, η μέλλουσσα μαμά να ξεκουράζεται, έτσι ώστε να μαζεύει δυνάμεις για τις εξωθήσεις.

Στο στάδιο αυτό, το κεφαλάκι του μωρού γίνεται ορατό και με κάθε συστολή, η δύναμη της μήτρας σε συνδυασμό με την δύναμη των κοιλιακών μυών -εφόσον πιέζουμε ενεργά- ασκεί πίεση στο μωρό για να συνεχίσει να κινείται προς την έξοδο. Μόλις βγει το κεφάλι, αφού το μωρό πάρει τη σωστή θέση για την έξοδό του, με μια τελευταία εξώθηση το υπόλοιπο σώμα ακολουθεί και το μωρό γεννιέται.

3ο Στάδιο: Υστεροτοκία

Μερικά λεπτά μετά τη γέννα, η μήτρα ξεκινά να συστέλλεται ακόμη μια φορά. Αυτές οι συστολές οδηγούν στην αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας με αποτέλεσμα την έξοδό του. Το τρίτο στάδιο διαρκεί λίγα λεπτά και συνήθως ολοκληρώνεται με μια απλή εξώθηση που δεν είναι ούτε επίπονη ούτε δύσκολη. Στη συνέχεια, ο γιατρός ελέγχει τη μήτρα για τυχόν τραυματισμούς και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως ρήξη στον τράχηλο της μήτρας , τον αποκαθιστά με ράμματα.

Η γέννα είναι μια έντονη και δύσκολη εμπειρία (δεν μπορούμε να πούμε ψέματα!), όμως ο πόνος και η ταλαιπωρία εξαφανίζονται τη στιγμή που θα πάρετε το μωρό σας αγκαλιά. Η περηφάνια και το δέος που θα νιώσετε, θα σας γεμίσουν δύναμη και θα θυμάστε την γέννα σαν την πιο σημαντική στιγμή στη ζωή σας.

v