Τα 5 ψυχολογικά στάδια του χωρισμού

Τα 5 ψυχολογικά στάδια του χωρισμού

Σχεδόν όλοι οι γάμοι ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και κανείς ποτέ δεν έχει στο μυαλό του την περίπτωση του διαζυγίου. Μπορεί όμως να συμβεί και συμβαίνει ακόμη και όταν δεν το περιμένεις!  Για την Cathy Meyer το διαζύγιο ήρθε ξαφνικά και την σόκαρε. Μας λέει πώς βίωσε εκείνη την περίοδο και μας συμβουλεύει για το τι να περιμένουμε.

«Δεν περίμενα ότι θα χωρίσω. Δεν είχα χρόνο να προετοιμαστώ ψυχολογικά και παρόλο που θεωρώ ότι είμαι καλή στον προγραμματισμό, εξεπλάγην. Στην πραγματικότητα ήμουν πολύ θυμωμένη. Θες να γυρίσεις τον κόσμο μου ανάποδα; Τράβα το χαλί κάτω από τα πόδια μου.

 Στο πανεπιστήμιο είχαμε διαβάσει για την Elisabeth Kubler-Ross. Ήξερα τα πέντε στάδια της πένθους. Το πρόβλημα ήταν, ότι παρόλο που τα γνώριζα και τα είχα διδαχθεί, δεν ήξερα ότι θα έπρεπε να τα εφαρμόσω στη ζωή μου… όχι εκείνο τον καιρό τουλάχιστον.

Υπάρχει η άρνηση, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αυτό που δεν έμαθα στο πανεπιστήμιο ήταν ότι το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο, δεν είναι εύκολο. Δεν υπήρχε αρχή, μέση και τέλος για κάθε στάδιο και πέρασα από κάποια, αρκετές φορές.

Επομένως, όταν προσπαθείς να συνέλθεις έπειτα από το διαζύγιο, πείσε τον εαυτό σου ότι πρέπει να χαλαρώσεις. Θα συνέλθεις με τον δικό σου ρυθμό. Θα νιώσεις θυμό την μια βδομάδα, άρνηση την επόμενη. Θα φτάσεις όμως, στο στάδιο της αποδοχής και ελπίζω να το καταφέρεις σύντομα.

Τα ψυχολογικά στάδια του διαζυγίου:

Άρνηση

Αυτό ήταν το αγαπημένο μου. Μπορεί ο κόσμος γύρω σου να γκρεμίζεται αλλά εσύ να προσποιείσαι ότι όλα πάνε καλά .Η άρνηση είναι ένας τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τη συναισθηματική κατάρρευση. Είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός αντιμετώπισης, αρκεί να μην σε σταματάει απ’το να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο. Χρησιμοποίησε αυτό το στάδιο προς όφελός σου αλλά μην κάνεις κατάχρηση. Το να αρνείσαι την πραγματικότητα έπειτα από τόσο καιρό, δεν σου κάνει καλό.

Θυμός

Έμεινα καιρό σε αυτό το στάδιο γιατί ''μαστίγωνα'' με τη σκέψη μου τον πρώην μου. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, όταν καταρρέει ο κόσμος σου, σε ποιον θα καταλογίσεις όλα σου τα προβλήματα, αν όχι στον πρώην; Αν το αμάξι έμενε από μπαταρία, μάντεψε ποιον κατηγορούσα... Αν έβρεχε την ημέρα που είχα αποφασίσει ότι θα πάω στην παραλία, έφταιγε αυτός. Δεν έπαιρνα την ευθύνη σε καμία δύσκολη κατάσταση!

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο πρώην μου μετατράπηκε στον χειρότερο εραστή που είχα ποτέ, στον πιο άσχημο άντρα και στον πιο μαλθακό…  Ο θυμός μου κατακρεουργούσε αυτόν και τον χαρακτήρα του. Ποια είναι η συμβουλή μου για το στάδιο του θυμού; Απόλαυσέ το! Εφόσον δεν ακούει κανείς τι σκέφτεσαι, ξέσπασε όλο το θυμό που έχεις κρατήσει μέσα σου από το στάδιο της άρνησης.

Διαπραγμάτευση

Σε αυτό το στάδιο θα προσπαθήσεις να φτιάξεις και να διορθώσεις τη "ζημιά" που έχει γίνει στη ζωή σου.  Η διαπραγμάτευση συμβαίνει όταν λες στον εαυτό σου "δεν μπορώ να το διαχειριστώ αυτό.  Θα διαπραγματευτώ οτιδήποτε μαζί του/μαζί της θα βάλω σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μου αν χρειαστεί, αλλά δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω."

Είναι μια απόπειρα να πατήσεις φρένο και να πάρεις τη ζωή σου πίσω. Μπορεί να μην ήταν η τέλεια ζωή αλλά σίγουρα ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν την κόλαση που βιώνεις τώρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ο πρώην μου ήταν ο καλύτερος εραστής που είχα ποτέ. Μου έλειπε το όμορφο πρόσωπό του και η αρρενωπότητα του.Ήταν δώρο θεού για μένα και τον ήθελα πίσω. Ευτυχώς πέρασα απ΄αυτό το στάδιο σχετικά γρήγορα.

Είναι η τελευταία απόπειρα να αποδεχθείς ότι παίρνεις διαζύγιο. Αν είσαι αυτή που φεύγει, σε αυτό το στάδιο θα καταλάβεις αν πήρες τη σωστή απόφαση ή έκανες λάθος.

Αν είσαι αυτή που την άφησαν, αυτό είναι το στάδιο στο οποίο ξεκινάς να κυνηγάς τον άντρα σου. Τον θέλεις πίσω με κάθε κόστος για σένα και την αξιοπρέπειά σου. Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι: και αυτός θα περάσει από το συγκεκριμένο στάδιο. Αν έκανε λάθος, θα το καταλάβει και θα προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση.

Κατάθλιψη

Σε αυτό το στάδιο θα είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου μπροστά από μια τηλεόραση. Είναι αναμενόμενο. Ξέρουμε ότι θα μας πιάσει κατάθλιψη, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η κατάθλιψη συνήθως πάει χέρι-χέρι με όλα τα στάδια του πένθους. Μπορεί να μην κάνεις μπάνιο για τρεις μέρες. Να ξεχνάς να φτιάξεις τα μαλλιά σου τόσο πολύ, που να είναι σαν να έχεις βάλει τα δάχτυλα σου στην πρίζα.

Είσαι έξυπνη όμως και έχεις  γύρω σου ανθρώπους που σε νοιάζονται. Μπορείς να τους μιλήσεις και να σε υποστηρίζουν, αλλά καλύτερα να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό. Κλάψε και συζήτησε το ξανά και ξανά με κάποιον, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλλεις τα τοξικά συναισθήματα.

Αποδοχή

Θα αγαπήσεις αυτό το στάδιο. Όταν έρθει, θα νιώσεις ανάλαφρη και θα μπορείς να γελάς. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και ζωή μπροστά. Ξεπέρασες τις αντιξοότητες και έμαθες από αυτές. Κοίτα μπροστά!

Πρόσεξε όμως, αποδοχή δεν σημαίνει ότι δεν έχεις αρνητικά συναισθήματα για το διαζύγιο. Μπορεί να νιώθεις ακόμα θυμό και λύπη γιατί ο γάμος σου τελείωσε.

Έμαθες όμως, να  “αποδέχεσαι” την πραγματικότητα. Μπορεί να έχεις ενοχές επειδή διαλύθηκε ο γάμος σου αλλά είναι ενοχές που μπορείς να ζήσεις μαζί τους. Δεν είσαι κολλημένη στο πένθος… Αν είσαι τυχερή δεν πενθείς ακόμα. Ακόμα, όμως, και αν αισθάνεσαι έτσι τουλάχιστον δεν σε εμποδίζουν να ζήσεις τη ζωή σου.

Πηγή: huffingtonpost.com

v