«Όταν παίρνεις διαζύγιο, καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι»

«Όταν παίρνεις διαζύγιο, καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι»

Μετά το διαζύγιο, πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τη ζωή αλλά και τους φίλους σου. Γιατί, καλώς ή κακώς, όταν φτιάχνεις τη ζωή σου με έναν άνθρωπο το πιο πιθανό είναι οι παρέες σας να είναι πλέον κοινές. Τότε καταλαβαίνεις ποιοι φίλοι σου είναι πραγματικά δίπλα σου και για ποιους «μετράς» το ίδιο με πριν. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πολλοί απ’ αυτούς θα φύγουν- άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο διακριτικά- αλλά θα κάνουν χώρο για να έρθουν κάποιοι που αξίζουν περισσότερο...

*Φωτογραφία: bach-blueten-portal.de

Οι «φίλοι» που διαλέγουν μεριές

Αρχίζουν σιγά-σιγά πετώντας κάποια υπονοούμενα -ή όχι και τόσο υπονοούμενα- του στιλ «ε, έφταιγες που χωρίσατε» ή «στο κάτω- κάτω δεν σου ‘κανε και τίποτα φοβερό ο Κώστας. Μια χαρά παιδί είναι». Μπορεί αρχικά όλα αυτά να μοιάζουν με απλές παρεμβάσεις αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνεις πως εκείνος ή εκείνη που θεωρούσες φίλο/φίλη πολύ απλά έχει διαλέξει τη μεριά του πρώην συντρόφου σου.  Και μετά τα υπονοούμενα, απλώς «ξεχνάει» να σε πάρει τηλέφωνο στη γιορτή σου και όταν συναντιέστε τυχαία στον δρόμο βρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες για να καλύψει αυτό που έχεις ήδη καταλάβει: ότι έχει επιλέξει την απέναντι πλευρά. Ακόμα κι αν εσύ δεν του το ζήτησες ποτέ.

Οι «φίλοι» που δεν ήταν ποτέ φίλοι

Το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνωστό. Έχεις γίνει κολλητή με τη γυναίκα του κολλητού του άντρα σου, πηγαίνετε μαζί για καφέ, κάθε σαββατοκύριακο κανονίζετε να πάτε στον ίδιο παιδότοπο με τα μικρά σας και, όποτε σας δοθεί η ευκαιρία, βγαίνετε σαν ζευγάρια. Με το που πήρατε διαζύγιο, όμως, η συγκεκριμένη φίλη εξαφανίστηκε, τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκε στη ζωή σας. Γιατί πολύ απλά, πλέον δεν εξυπηρετείτε τον σκοπό της: να έχει μια μαμαδοπαρέα με την οποία θα περνάει απλώς τον χρόνο της χωρίς να χρειάζεται να περιμένει μόνη της το παιδί της να τελειώσει το παιχνίδι στον παιδότοπο.

Οι «φίλοι» που δεν σε θέλουν πια δίπλα τους γιατί ξαναέγινες single

Ναι υπάρχει κι αυτή η κατηγορία «φίλων». Ανήκουν στις κλίκες των παντρεμένων ζευγαριών που πιστεύουν ότι μπορούν να συναναστρέφονται μόνο άλλα ζευγάρια και που οι singles δεν είναι αποδεκτοί στον κύκλο τους. Είτε γιατί τους θεωρούν ως απειλή, είτε γιατί όπως οι ίδιοι συνηθίζουν να λένε «Δεν έχουμε πια κοινά με την Κατερίνα». Μετάφραση: η Κατερίνα δεν είναι πια παντρεμένη και άρα δεν μπορεί να βγαίνει μαζί μας.

Οι φίλοι που ήταν ανήκαν πάντα στην παρέα του συζύγου σου

Ναι, μπορείς να μπήκες κι εσύ σ’ αυτή την παρέα 10 χρόνια πριν, μπορεί να νιώθεις τους φίλους του άντρα σου σαν δικούς σου κολλητούς και τις γυναίκες σου το ίδιο. Όμως, μετά το διαζύγιο, θα παραμείνουν οι φίλοι του άντρα σου. Δεν θα κρατήσουν καμία κακία, θα σε χαιρετίσουν εγκάρδια στον δρόμο, θα σε ρωτήσουν «πώς πας» μετά το διαζύγιο, μπορεί ακόμα και να σε πάρουν για ένα τυπικό «χρόνια πολλά» στα γενέθλιά σου. Όμως, θυμάσαι τι σου είπε ο σύντροφός σου όταν σου τους γνώρισε; «Από ‘δω η παρέα μου». Κι αυτοί οι φίλοι μπορεί να σε πλήγωσαν, όμως για κάποιον λόγο δεν τους αδικείς. Ίσως γιατί μπορεί κι εσύ στη θέση τους να έκανες το ίδιο...

v