9 αλήθειες που καταλαβαίνεις για την μαμά σου μόνο όταν κάνεις δικά σου παιδιά

9 αλήθειες που καταλαβαίνεις για την μαμά σου μόνο όταν κάνεις δικά σου παιδιά

Ένα από τα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν γίνεσαι μητέρα και δεν περιμένεις είναι το ξαφνικό δέσιμο που νιώθεις με την δική σου μαμά. Όχι ότι δεν υπήρχε από πριν, απλά δεν ήταν τόσο έντονο! Αρχίζεις και θυμάσαι όλες εκείνες τις στιγμές που σε συμβούλευε και εσύ την έλεγες από μέσα σου «ξερόλα», όλες εκείνες τις φορές που της έλεγες ότι δεν σε καταλαβαίνει και εκείνες τις λίγες ομολογουμένως φορές που σε εξέπληττε με κάτι που θα έλεγε ή θα έκανε και «έβγαινε» από τον ρόλο της μαμάς.

 

Βλέποντας το δικό σου παιδί να μεγαλώνει και καθώς βιώνεις τον ρόλο της μητρότητας, νιώθεις ένα κύμα εκτίμησης και λατρείας να σε διαπερνά και συνειδητοποιείς ότι όσα πράγματα δεν καταλάβαινες για εκείνη ξαφνικά βγάζουν νόημα.

Οι στιγμές που σε μπέρδευαν ή σε έκαναν να νιώθεις θυμό μετατρέπονται σε εικόνες βαθιάς κατανόησης και όλα ξεκινούν με μία μόνο σκέψη: ότι η μαμά σου εκτός από μαμά είναι γυναίκα και πάνω απ’ όλα άνθρωπος.

Δεν είναι θεός!

Έχει περιέργειες, ιδιοτροπίες και ναι, κάνει λάθη. Όσο μεγαλώνουμε έχουμε την ικανότητα να την δούμε ως άνθρωπο, να την απομυθοποιήσουμε και να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει η «τέλεια» μαμά, αλλά η δική μας η μαμά που δεν είναι αλάνθαστη αλλά κάνει ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι της αναλαμβάνοντας πάντα τις ευθύνες της. Σίγουρα φοβόταν αλλά έπρεπε να δείχνει σίγουρη και δυνατή μπροστά στα παιδιά της για να μην φοβηθούν κι αυτά. Γιατί έτσι κάνουν οι μαμάδες!

Μοιάζεις σε πολλά πράγματα μαζί της και… σου αρέσει

Έχεις δηλώσει αρκετές φορές ότι «Εγώ δεν θα γίνω σαν την μάνα μου!» και στην εφηβεία έχεις γυρίσει αρκετές φορές τα μάτια σου προς τον Θεό  όταν κάποιος σου έλεγε ότι μοιάζετε. Και μετά γίνεσαι εσύ μαμά και συνειδητοποιείς ότι οι ομοιότητες που έχετε δεν είναι και τόσο άσχημες γιατί στο κάτω-κάτω είναι υπέροχη!

Ξέρει όλες τις «ψεύτικες» αλήθειες σου

Μπορεί και να είχες υπερηφανευτεί σε φίλες ότι η μαμά σου δεν καταλάβαινε τίποτα από τα ψεματάκια που της έλεγες, όμως, τώρα ξέρεις ότι γνώριζε πότε θα ξεστομίσεις το ψέμα πριν καν το σκεφτείς (και ναι, ήξερε για τον Γιωργάκη!)

Φοβόταν και είχε ανασφάλειες όπως όλες οι μαμάδες

Δεν ήταν τέλεια και το ήξερε. Δεν ήταν ψύχραιμη, αλλά έπρεπε να δείχνει για να μην φοβηθείς και εσύ μαζί της και νιώσεις ότι δεν έχεις στήριξη. Από την στιγμή της σύλληψης και μέχρι τώρα ανησυχεί, όμως πρέπει να είναι δυνατή όχι για τον εαυτό της, αλλά για σένα.

Είναι ο πιο αυστηρός κριτής…του εαυτού της

Είχε το γνώθι σαυτόν και ήξερε από την αρχή ότι δεν ήταν τέλεια. Προσπαθούσε σχεδόν εμμονικά να μην κάνει λάθη και όταν έκανε δύσκολα τα συγχωρούσε. Και σίγουρα έχει ευχηθεί να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να έπραττε διαφορετικά για να σε κάνει ακόμα πιο ευτυχισμένη, χωρίς καμία κακή ανάμνηση.

Την νεύριαζες περισσότερο απ’ ότι εκείνη εσένα

Είναι μεγάλη αλήθεια και τώρα το καταλαβαίνεις! Τώρα, που χρειάζεται να καταπιείς τα νεύρα και τον θυμό σου και να βάλεις πάνω απ’ όλα το παιδί σου. Γιατί πλέον ξέρεις, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα ή τα λόγια του και εσύ πρέπει να το καθοδηγήσεις προς τη  λύση.

 Ήθελε λίγο χρόνο για τον εαυτό της

Σαν παιδί ένιωθες ότι ο κόσμος της μαμάς σου περιστρεφόταν γύρω από σένα και ότι εσύ ήσουν η ζωή της άρα γιατί να ήθελε χρόνο για εκείνη; Και, πράγματι, ήσουν και θα είσαι ο κόσμος της, ακόμα κι αν έχεις κλείσει τα –ήντα, αλλά είναι άνθρωπος… ένας διαρκώς κουρασμένος άνθρωπος. Προφανώς και ήθελε την μοναξιά της, να κάτσει με τις σκέψεις, τις έγνοιες και τα όνειρά της που δεν αφορούσαν τα παιδιά της. Δυστυχώς, αυτήν την αλήθεια την ανακαλύπτεις μόνο όταν γίνεσαι μάνα.

Φρόντιζε τα πάντα στο σπίτι... με δυσκολία

Έτρεχε για σένα, το αδερφάκι σου και για όλους τους υπόλοιπους ταυτόχρονα, με εξαιρετικές ταχύτητες και μαεστρία. Ανέκαθεν τη θαύμαζες γι’ αυτό και το θεωρούσες δεδομένο. Όχι η μαμά σου δεν είναι η super woman, δεν τα είχε όλα υπό έλεγχο, το πιθανότερο είναι ότι τα κατάφερνε κάπως την τελευταία στιγμή με την ψυχή στο στόμα. Σου θυμίζει κάποια;

Έχει (σχεδόν) πάντα δίκιο

Και το σχεδόν το βάζουμε έτσι… για τον εγωισμό μας! Φυσικά και δεν ήθελες τις συμβουλές της, γιατί σκεφτόσουν «Από που και ως που ξέρει εκείνη;» αργότερα, μεγαλώνεις και ξέρεις ότι πέρασε από εκεί που ήσουν με επιτυχία οπότε αυτά που λέει είναι χρυσός. Κι ας πούμε την αλήθεια, τις άκουγες τις συμβουλές. Τρανή απόδειξη; Τις κρατάς και τις ακολουθείς πιστά.

Πρώτα ήσουν εσύ και μετά εκείνη

Οι ανάγκες σου ήταν πάνω από τις δικές της, το ίδιο και τα «θέλω» σου. Κάθε μέρα, έβαζε τα δυνατά της να ικανοποιεί όλες σου τις επιθυμίες πάντα με χαμόγελο, μέχρι που δεν της έμενε στάλα ενέργειας όταν έπεφτε το βράδυ για ύπνο. Παρόλα αυτά την επόμενη μέρα έκανε το ίδιο ακριβώς, γιατί πολύ απλά σημαίνεις τα πάντα για αυτήν.

v