4 νηστίσιμα γλυκά που αξίζει να δοκιμάσετε!

4 νηστίσιμα γλυκά που αξίζει να δοκιμάσετε!

 Τις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, μπορείτε να νηστέψετε οικογενειακά, χωρίς να στερηθείτε τα γλυκά. Βρήκαμε 4 μοναδικά νηστίσιμα γλυκά που μπορείτε, φυσικά, να απολαύσετε και μετά τη νηστεία.

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι

Τι θα χρειαστείτε

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει από μόνο του

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

300 γρ. μακεδονικό ταχίνι με πορτοκάλι 

350 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το γλάσο

200 γρ. άχνη ζάχαρη

Ξύσμα από πορτοκάλι

3 κουταλιές της σούπας (και όσο χρειαστεί) νερό ή χυμό πορτοκαλιού

Τι πρέπει να κάνετε

Σ’ ένα μπολ βάζετε το μακεδονικό ταχίνι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκάλι και χτυπάτε με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με απαλές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα και προσθέστε το μείγμα. Αφήστε το κέικ να ψηθεί στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Όταν το βγάλετε απ’ το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα.

Σ’ ένα άλλο μπολ, βάζετε το νερό ή τον χυμό πορτοκαλιού (αν χρειαστεί προσθέτετε παραπάνω) μαζί με την άχνη ζάχαρη και ανακατεύετε. Με ένα κουτάλι περιχύνετε το μείγμα πάνω στο κέικ και το αφήνετε να στεγνώσει για 20 λεπτά. Τέλος, πασπαλίζετε με ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρετε.

Πηγή: madameginger.com

Nηστίσιμη μηλόπιτα

Φωτογραφία: akispetretzikis.com

Tι θα χρειαστείτε

Για τη ζύμη

200 γρ. σπορέλαιο

Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια

200 γρ. ζάχαρη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

5 μήλα

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

150 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

50 γρ. χοντροκομομμένα αμύγδαλα με φλούδα

50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Τι πρέπει να κάνετε

Για να φτιάξετε τη ζύμη

Σ’ ένα μπολ, βάζετε το σπορέλαιο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί to . Έπειτα, προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για να φτιάξετε τη γέμιση

Ξεφλουδίζετε τα μήλα και τα τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Προσπαθήστε να τα στύψετε για να φύγουν τα πολλά ζουμιά τους. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε ένα άλλο μπολ μαζί με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το γαρύφαλλο, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να ανακατέψετε πολύ καλά.

Βουτυρώνετε μια φόρμα ψησίματος και τοποθετείτε το μισό μείγμα από τη ζύμη, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα. Έπειτα προσθέτετε τη γέμιση, ώστε να καλύψει όλες τις επιφάνειες και βάζετε από πάνω και την υπόλοιπη ζύμη. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στη συνέχεια ψήνετε για 40-50 λεπτά. Μόλις ψηθεί, την αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά, την αφαιρείτε από τη φόρμα και σερβίρετε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Πανακότα αρωματισμένη με λεμόνι και σάλτσα πορτοκαλιού

Φωτογραφία: dimitrisskarmoutsos.gr

Τι θα χρειαστείτε

Για την πανακότα

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 σφηνάκι limoncello

5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ

800 ml γάλα καρύδας, το οποίο αραιώνεται με 200 ml νερό

Για τη σιρόπι

Χυμό από 1 λεμόνι

Χυμό από 2 πορτοκάλια

Φλούδες από 2 πορτοκάλια

1 ποτήρι ζάχαρη

Αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε ένα φλιτζάνι από το αραιωμένο γάλα καρύδας, μαζί με το κορνφλάουρ και ανακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί το μείγμα. Σ' ένα ποτήρι αναμειγνύετε τον χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη.

 Στη συνέχεια, ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε άλλη κατσαρόλα και το ζεσταίνετε. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το limoncello, και το λεμόνι με τη ζάχαρη και συνεχίζετε  το ανακάτεμα.

Όταν το γάλα αρχίσει και αχνίζει ρίχνετε μέσα το μείγμα της πρώτης κατσαρόλας και περιμένετε να πήξει. Μόλις γίνει διάφανο, το αποσύρετε από τη φωτιά, το ανακατεύετε 2 λεπτά και το αδειάζετε σε μια φόρμα ψησίματος. Έπειτα, το βάζετε στο ψυγείο μερικές ώρες να παγώσει και να πήξει.

Για να φτιάξετε το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τον χυμό πορτοκαλιών και λεμονιού, τη ζάχαρη και τον γλυκάνισο. Ανακατεύετε πολύ και ζεσταίνετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε τις φλούδες πορτοκαλιού και την άσπρη ψίχα, όσο μπορείτε. Στη συνέχεια, τις κόβετε σε λωρίδες και τις ρίχνετε στο μείγμα. Δυναμώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε για 15 περίπου λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Βγάζετε τη φόρμα με την πανακότα απ’ το ψυγείο, τη βυθίζετε σε χλιαρό νερό και την αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Προσθέτετε το σιρόπι και σερβίρετε.

Πηγή: olivemagazine.gr

Νηστίσιμη μπουγάτσα

Φωτογραφία: gourmed.gr

Tι θα χρειαστείτε

450 γρ. φύλλο Βηρυτού

100 γρ. φυτικό βούτυρο

50 γρ. ηλιέλαιο

Για την κρέμα

1.5 ml γάλα καρύδας ή αμυγδάλου

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

2 βανίλιες

2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί και προσθέτετε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Όταν πήξει ρίχνετε  το φυτικό βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε, μέχρι να λιώσει. Αφήνετε να κρυώσει.

Μόλις ετοιμαστεί προσθέτετε και το ηλιέλαιο και στη συνέχεια βουτυρώνετε ένα ρηχό ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετό φύλλο έξω απ’ το ταψί και ραντίζετε τα ενδιάμεσα στρώματα με λίγο βούτυρο. Αδειάζετε την κρύα κρέμα και την καλύπτετε με τα φύλλα, βουτυρώνοντας τα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς στην μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά και περιμένετε να ροδίσουν τα πάνω και τα κάτω φύλλα.

Για το σερβίρισμα, μπορείτε να πασπαλίσετε με κανέλα και άχνη.

Πηγή: argiro.gr

v