10 ερωτήσεις που θα σας πουν αν ο σύντροφός σας είναι καταπιεστικός

10 ερωτήσεις που θα σας πουν αν ο σύντροφός σας είναι καταπιεστικός

Όλες οι σχέσεις αρχίζουν με τις καλύτερες προδιαγραφές και πολλές φορές ερωτευόμαστε και αγαπάμε τόσο αληθινά, που δεν συνειδητοποιούμε πότε μια σχέση μπορεί να γίνει τοξική. Ένας καταπιεστικός σύντροφος θα προσπαθήσει να σας επιβληθεί και να σας χειραγωγήσει, με τρόπο που να πιστέψετε ότι δεν είστε αρκετά «καλή γι’ αυτόν». Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας λύσουν την απορία και θα σας κάνουν να καταλάβετε την αλήθεια.

  1. Σας αμφισβητεί συχνά; Είτε αμφισβητεί τις γνώσεις και την άποψη σας, είτε το αν του λέτε την αλήθεια, ο καταπιεστικός σύντροφος θα νιώθει ζήλια και κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντί σας και από τον φόβο του μην σας χάσει και πληγωθεί, θα φροντίσει να πληγώνει εσάς πρώτα.
  2. Συγκρίνει τον εαυτό του με τους γύρω σας; Προσπαθεί να σας αποδείξει ότι είναι πολύ ανώτερος από τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν και θα απαιτήσει με κάθε τρόπο την αναγνώριση και το θαυμασμό σας.
  3. Στους καυγάδες αποφεύγει να σας κοιτάει στα μάτια; Η γλώσσα του σώματος μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για έναν χαρακτήρα. Ένας καταπιεστικός σύντροφος θα φροντίσει με κάθε τρόπο να κρύψει την ανασφάλειά του.
  4. Απειλεί ότι θα σας αφήσει; Ένα σημάδι του καταπιεστικού συντρόφου είναι αν στα δύσκολα, σας ζητάει να χωρίσετε. Έτσι προσπαθεί να σας αποδείξει ότι σας επηρεάζει και έχει δύναμη πάνω σας. Με ύπουλες πρακτικές προσπαθεί να εξασφαλίσει την αναγνώριση και την αγάπη σας.
  5. Δεν σέβεται την ελευθερία σας; Δεν καταλαβαίνει την ανάγκη να κάνετε πράγματα που αφορούν μόνο εσάς, όπως το να βγείτε με τις φίλες σας ή να χαλαρώσετε και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Και γι’ αυτό τον λόγο, θα σας «κρατήσει» μούτρα ή θα πιει το «αμίλητο» νερό.
  6. Κάνει τα πάντα να περιστρέφονται γύρω απ’ αυτόν; Δεν θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις ανησυχίες σας και σε κάθε ευκαιρία θα βρει τρόπους να μιλήσει για τον εαυτό του. Κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε δεν είναι όσο σοβαρό όσο το δικό του.
  7. Δεν παραδέχεται τα λάθη του; Όταν αγαπάς κάποιον, προσπαθείς να μην τον πληγώνεις και αν το κάνεις, ζητάς «συγγνώμη». Αντίθετα ένας καταπιεστικός σύντροφος θα βάλει τα δυνατά του να φανεί το θύμα, λέγοντάς σας ότι δεν τον καταλαβαίνετε.
  8. Σας ζηλεύει; Πολλές φορές, δίχως λόγο και αιτία. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η ζήλια αφορά κάποιον άνθρωπο στη ζωή σας, αντίθετα μπορεί να σχετίζεται με μια πρόσφατη επιτυχία σας. Δεν θα ανεχτεί ποτέ να τον επισκιάσετε και θα φροντίσει να σας το δείξει με κάθε τρόπο.
  9. Σχολιάζει την κάθε απόφαση που παίρνετε; Εδώ, δεν τίθεται το ζήτημα της αμφισβήτησης. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην τάση που έχει να ασκεί κριτική ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα, με το πρόσχημα ότι το κάνει για το καλό σας γιατί εκείνος ξέρει καλύτερα.
  10.  Προσπαθεί να σας απομονώσει; Δεν θέλει να βγαίνετε και πάντα βρίσκει τρόπους για να κάνετε κάτι οι δυο σας. Μπορεί ακόμη να κατηγορήσει τους φίλους και τους δικούς σας ανθρώπους ότι δεν σας νοιάζονται, προκειμένου να το πετύχει.
v