Τα βάσανα του πρώτου τριμήνου από μια έγκυο που... ταλαιπωρήθηκε

Τα βάσανα του πρώτου τριμήνου από μια έγκυο που... ταλαιπωρήθηκε

Έχετε ακούσει κάποιες γυναίκες να λένε «εγώ κατάλαβα ότι είμαι έγκυος στον τρίτο μήνα. Μέχρι τότε δεν είχα πάρει χαμπάρι»; Μάλλον αυτές οι γυναίκες είναι αρκετά τυχερές. Γιατί υπάρχουν πολλές (μαμάδες πλέον) που βούτηξαν στα βαθιά και που αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης από τους πρώτους κιόλας 3 μήνες. Μία από αυτές τις γυναίκες μας περιγράφει με αρκετό χιούμορ πώς βίωσε τα γλυκά βάσανα της εγκυμοσύνης!

*Φωτογραφία: eu-central-1.amazonaws.com

Αχ αυτή η πρωινή αδιαθεσία

Τον δεύτερο μήνα αρχίζουν οι εμετοί και οι αναγούλες. Με το που ξυπνάς, λοιπόν, τρέχεις στην τουαλέτα όχι για την ανάγκη σου αλλά γιατί έχεις αναγούλες και νιώθεις ότι θες να κάνεις εμετό. Μπορεί να περιμένεις ακόμα και 10 λεπτά πάνω από τη λεκάνη και τελικά απλώς να χάσεις τον χρόνο σου. Μη σου πω, ότι κάπου μέσα σου εύχεσαι να είχες κάνει εμετό για να τελειώσει αυτό το μαρτύριο.

Όλα γύρω σου γυρίζουν…

Μέρες, νύχτες, μήνες, χρόνια, λέει στίχος γνωστού τραγουδιού, που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα (κάθε) εγκυμονούσας. Οι ναυτίες, ειδικά το πρωί, δεν σε αφήνουν σε ησυχία και το μόνο που θες είναι να μείνεις ξαπλωμένη λίγο ακόμα στο κρεβάτι μήπως η ξεκούραση σε βοηθήσει. ‘Ασχετα που διαπιστώνεις ότι τελικά δεν σε βοηθάει και ότι η ναυτία έχει τα δικά της ωράρια- έρχεται και φεύγει όποτε θέλει! Και δεν είναι μόνο πρωινή.

Οι συνήθειες που κόβονται μαχαίρι

Επιτρέπουμε – ή μάλλον επιτρέπαμε- στον εαυτό μας πού και πού κάποιες μικρές απολαύσεις. Ένα ποτηράκι κρασί, αρκετοί καφέδες για να μας «κρατήσουν» μέσα στη μέρα ή 1-2 σουβλάκια μια στο τόσο είναι παρασπονδίες που μπορείς να κάνεις μέσα στη βδομάδα, αλλά που πρέπει να κόψεις από τη στιγμή που μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος. Και η αλήθεια είναι ότι σου λείπουν. Πολύ. Πάρα πολύ.

Μισείς τα μισά φαγητά

Μπορεί το προηγούμενο βράδυ να έτρωγες φέτα με πραλίνα φουντουκιού ή μακαρόνια με φυστικοβούτυρο, όμως το επόμενο πρωί μπορεί ακόμα και ένα απλό τοστ με τυρί και γαλοπούλα να σε αηδιάσει. Ή μπορεί, από κει που πέθαινες για γεμιστά, τώρα να μη θες να τα βλέπεις ούτε ζωγραφιστά.

Σε πειράζουν (σχεδόν) όλες οι μυρωδιές

Των φαγητών, των αρωμάτων, των λουλουδιών κ.ο.κ. Απαγορεύεις στον άντρα σου να φοράει το μέχρι πρότινος αγαπημένο σου after shave, αηδιάζεις στη μυρωδιά του φρέσκου καφέ το πρωί και δεν αντέχεις ούτε να θυμηθείς πώς μυρίζει ένα φρεσκοκομμένο τριαντάφυλλο.

Το στήθος σου μεγαλώνει

*Φωτογραφία: amazonaws.com

Ναι, το μπούστο αρχίζει να γίνεται όλο και πιο πλούσιο, όμως ταυτόχρονα δεν χωράει στα αγαπημένα σου σουτιέν, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσεις καινούρια. Και φυσικά, δεν θα σου κάνουν για πολύ ακόμα γιατί το στήθος θα συνεχίσει να μεγαλώνει και μετά θα πρέπει πάλι να αγοράσεις κι άλλα.

…και σε πονάει

Πώς είναι το στήθος όταν έχεις περίοδο; Πρήζεται και σε πονάει. Έτσι είναι και σχεδόν σε όλο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα σουτιέν σου πρέπει να είναι απίστευτα βολικά και ότι πρέπει να πάρεις απόφαση ένα πράγμα: από δω και πέρα, δεν πρόκειται να ξανακοιμηθείς μπρούμυτα μέχρι να γεννήσεις.

«Σήμερα έχω να πάρω βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο..»

Με το που μένεις έγκυος, ο γιατρός σου γράφει αμέσως βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Εσύ πρώτον πρέπει να θυμάσαι να τα έχεις πάντα μαζί σου και δεύτερον να μην ξεχνά να τα παίρνεις. Το στομάχι σου ήταν ήδη χάλια, τώρα, όμως, θα γίνει ακόμα χειρότερα.

Θες να το πεις σε όλους αλλά πρέπει να κάνεις υπομονή

Η αλήθεια είναι πως, παρά τα βάσανα που τραβάς, η χαρά σου είναι απερίγραπτη και θες να τη μοιραστείς με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Όμως, προσπαθείς να κάνεις υπομονή μέχρι να περάσει το πρώτο τρίμηνο, να κάνεις όλες τις εξετάσεις και να βεβαιωθείς πως όλα πάνε καλά- και δεν είναι εύκολο να μην μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τη χαρά σου.

v