Πώς να διαλέξετε όνομα για το παιδί… χωρίς να μαλώσετε!

Πώς να διαλέξετε όνομα για το παιδί… χωρίς να μαλώσετε!

Τη στιγμή που θα ανακαλύψετε και θα ανακοινώσετε σε φίλους και συγγενείς το φύλο του παιδιού, να ξέρετε ότι πλησιάζει η ώρα της…μεγάλης συζήτησης, όσον αφορά το όνομα του παιδιού. Και ενώ, υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που έχουν αποφασίσει προ πολλού το όνομα που θα δώσουν στο μωρό, υπάρχουν αρκετοί που δεν βρίσκουν αυτή τη διαδικασία εύκολη. Σε μια οικογενειακή μάζωξη, ο καθένας θα λέει την άποψή του και μετά από λίγο θα υπάρξουν διαφωνίες και ίσως, προστριβές τόσο με το σόι, όσο και ανάμεσα στο ζευγάρι.

Όσες είστε παθούσες, μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούμε, όμως εσείς οι νέοι γονείς δεν είναι απαραίτητο να μάθετε από την χαοτική εμπειρία άλλων. Αφήστε τους δογματισμούς και τις απολυτοσύνες κατά μέρους και δώστε στο μωρό σας το όνομα που αρέσει και στους δυο σας και αποφύγετε τις μεταξύ σας διαμάχες.

Το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία

Kαλό είναι να κάνετε με τον σύντροφό σας μια πρώτη κουβέντα, για πιθανά ονόματα, από νωρίς. Μπορεί αυτή η συζήτηση να θεωρείται αυτονόητη, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν ο ένας από τους δύο θέλει να τηρήσει τις παραδόσεις και να δώσει το όνομα του παππού/ της γιαγιάς, ενώ ο άλλος θέλει να αποφύγει αυτού του είδους… τις κληρονομιές. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε από νωρίς το τοπίο και να γνωρίζετε τα «θέλω» και των δυο σας. Ακόμη κι αν δεν τίθεται το θέμα των παππούδων, μοιραστείτε τους λόγους που σας κάνουν να θέλετε να ονομάσετε το παιδί με το συγκεκριμένο όνομα και συμφωνείστε σε αυτό που αρέσει και στους δύο σας.

Ετοιμαστείτε για υποχωρήσεις… και σκεφτείτε διάφορες εναλλακτικές

Αν οι γονείς και τα πεθερικά σας έχουν ονόματα που δεν σας αρέσουν, αλλά παρόλα αυτά αποφασίσατε από κοινού με τον σύντροφό σας να τους κάνετε το χατίρι και να ονοματίσετε το παιδί με κάποιο από αυτά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο μια σύνθεσης από δύο ονόματα. Για παράδειγμα, αν την πεθερά σας την λένε Γεωργία, μπορείτε να ονομάσετε το κοριτσάκι σας Γεωργία-Άννα και να την φωνάζετε Γεωργιάννα.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να δώσετε στο παιδί δύο ονόματα και με αυτόν τον τρόπο, ναι μεν να ικανοποιήσετε τον παππού ή τη γιαγιά, από την άλλη να φωνάζετε το παιδί με το όνομα που εσείς, σαν γονείς έχετε επιλέξει.

Τέλος, πριν καταλήξετε, μπορείτε να επιλέξετε ένα όνομα από το όποιο να προκύπτει ένα υποκοριστικό που να είναι εύηχο και πιο όμορφο από το αρχικό του όνομα.

Μείνετε μακριά από τρίτους

Nαι η γιαγιά και ο παππούς θα στενοχωρηθούν αν δεν ακούσουν το όνομά τους από την διαδικασία της επιλογής, ακόμη κι αν καταπιούν με αξιοπρέπεια την απογοήτευσή τους. Εξηγήστε τους ότι η επιλογή του ονόματος δεν σημαίνει ότι δεν τους αγαπάτε/σέβεστε/τιμάτε, ωστόσο μπορεί να έχετε δικούς σας προσωπικούς λόγους να θέλετε να βγάλετε διαφορετικό όνομα το παιδί, όπως για παράδειγμα να το έχετε τάξει σε κάποιον άγιο. Η επιλογή του ονόματος, αφορά αποκλειστικά το ζευγάρι και όχι τα σόγια. Οι γνώμες είναι πάντα ευπρόσδεκτες, όμως, την τελική απόφαση θα την πάρουν οι γονείς του παιδιού.

Πώς εν τέλει να διαλέξετε όνομα

Μπορείτε να φανταστείτε το παιδί με αυτό το όνομα μελλοντικά;

Προτού, ξετυλίξετε τον πάπυρο των επιχειρημάτων για την επιλογή σας ή για την άρνηση ενός ονόματος, σκεφτείτε αν μπορείτε να φανταστείτε το παιδί σας με το όνομα που επιλέξατε, ως ενήλικα. Αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα σπάνια και εξεζητημένα ονόματα δεν είναι απαραίτητα πιο ωραία από τα απλά. Ίσως το Πουλχερία να δίνει την εντύπωση μια εκκεντρικής προσωπικότητας και να μην έχει την απήχηση που περιμένετε στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι φυσιολογικό να συνδυάζουμε ονόματα με ανθρώπους και η αγάπη που τρέφουμε για ορισμένα, λόγου χάρη για τους γονείς μας είναι κατανοητή, όμως, καλό είναι αυτό να μη μας παραπλανεί, όταν έρθει η ώρα να πάρουμε την τελική απόφαση.

Να ταιριάζει με το επίθετο

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε, εντούτοις το επίθετο παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν το μικρό όνομα ταιριάζει με το επίθετο, το αποτέλεσμα είναι πιο εύηχο και σίγουρα, αφήνει καλύτερες εντυπώσεις απ’ το Παγκράτιος Τσουτσέλογλου.

Πότε θα γιορτάζει

Σκεφτείτε κατά πόσο είναι σημαντική για εσάς και την οικογένειά σας είναι η ονομαστική εορτή και πόσες φορές το χρόνο θέλετε να γιορτάζει το παιδί σας. Θέλετε να γιορτάζει μόνο την ημέρα των γενεθλίων του, μία σημαντική χριστιανική μέρα που τιμούμε έναν άγιο ή των Αγίων Πάντων, που κακά τα ψέματα, λίγοι θυμούνται;

Φτιάξτε μια λίστα

Αν αποφασίσετε να αφήσετε τις παραδόσεις κατά μέρους, μπορείτε να φτιάξετε ο καθένας μια λίστα με τα ονόματα που σας αρέσουν περισσότερο. Συμφωνείστε με τον σύντροφό σας έναν συγκεκριμένο αριθμό ονομάτων και γράψτε δίπλα τι σημαίνει το καθένα. Μόλις είναι έτοιμη, πάρτε ιδέες ο ένας από τον άλλον και αποκλείστε τα ονόματα που δεν σας κινούν το ενδιαφέρον.

Είναι δύσκολο να καταλήξεις σε ένα όνομα με το οποίο όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι, και κακά τα ψέματα, ίσως δεν είναι εφικτό. Ωστόσο είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που αφορά ναι μεν τους γονείς, αλλά κυρίως το ίδιο το παιδί. Η συγγραφέας του διαδικτυακού οδηγού για ονόματα παιδιών, Laura Wattenberg, ''The name baby wizard'' συμβουλεύει τους νέους γονείς έχουν μία και μόνη σκέψη όταν επιλέγουν όνομα για το παιδί τους «Αν ξεκινούσατε σήμερα τη ζωή σας από την αρχή, ποιο όνομα θα θέλατε να σας εκπροσωπεί;»
 

v