6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη ασβεστίου

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη ασβεστίου

To ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά είναι εξίσου απαραίτητο και για την σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή του έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον οργανισμό και τα συμπτώματα εμφανίζονται ύπουλα, αλλά σταθερά.

Tερηδόνα

Τα δόντια μας μεταξύ άλλων περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Όταν λοιπόν, ο οργανισμός δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται προσπαθεί να πάρει από παντού, όπως για παράδειγμα από τα δόντια, με αποτέλεσμα, όμως, να προκαλείται τερηδόνα.

Νύχια που σπάνε εύκολα

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δόντια και τα κόκαλα του σώματος, τα νύχια χρειάζονται συγκεκριμένη ποσότητα ασβεστίου για να είναι υγιή. Διαφορετικά όταν υπάρχει έλλειψη, ξεφλουδίζουν πιο εύκολα, γίνονται ξηρά και αδύναμα, με αποτέλεσμα να «σπάνε» εύκολα.

Δυσκολία στην κατάποση

Ένα άλλο σύμπτωμα που μαρτυρά την έλλειψη ασβεστίου είναι η δυσκολία στην κατάποση, που μπορεί να οδηγήσει στη δυσφαγία. Αυτό προκαλείται από τις κακές συσπάσεις των μυών στο λαιμό.

Μυϊκές κράμπες

Οι μυϊκές κράμπες στο σώμα μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα ανεπάρκειας ασβεστίου και ακολουθούνται από μυϊκούς πόνους όταν κινούμαστε. 

Αϋπνίες

Το ασβέστιο συμβάλλει στην παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Αν λοιπόν, έχετε εντοπίσει προβλήματα στον ύπνο, όπως για παράδειγμα να κοιμάστε ελαφριά, να ξυπνάτε συχνά ή να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου, τότε είναι πιθανόν ο οργανισμός σας να έχει έλλειψη από ασβέστιο.

Υψηλή πίεση

Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία περιέχουν μικρά νεύρα που ρυθμίζονται από το νευρικό σύστημα. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, όπως και υψηλή πίεση.

Τα σημάδια υπάρχουν για να προειδοποιούν τον οργανισμό πότε χρειάζεται επειγόντως προσοχή. Ένας μέσος ενήλικας πρέπει να καταναλώνει περίπου 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Αν έχετε παρατηρήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να προσθέσετε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά, ψάρια (όπως οι σαρδέλες), ξηρούς καρπούς αλλά και πράσινα λαχανικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v