Πώς να μάθει το παιδί να διαβάζει στην Πρώτη Δημοτικού

Πώς να μάθει το παιδί να διαβάζει στην Πρώτη Δημοτικού

Η πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου έχει ξεκινήσει, κι ακόμα το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Το να γράψει δέκα φορές το γράμμα «Π» και πέντε φορές τη λέξη «παπί» φαίνεται βουνό και χρειάζεται ένα ολόκληρο απόγευμα μέχρι να γίνουν όλα σωστά και ολοκληρωμένα. Αυτό το αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι γονείς που έχουν «πρωτάκια», γι’ αυτό μην αγχώνεστε.

Το ζητούμενο στην πρώτη τάξη δεν είναι να τελειοποιήσουν την ορθογραφία ή την ικανότητά τους στην ανάγνωση αλλά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα για να αυτονομηθούν και να γίνουν ανεξάρτητα. Το ζητούμενο, με λίγα λόγια, είναι να μάθουν να μελετούν τα μαθήματά τους χωρίς «να είναι από πάνω τους» κάποιος ενήλικας και το κυριότερο: να αγαπήσουν τη μάθηση και το σχολείο.

Διαβάστε του βιβλία για το «Μεγάλο Σχολείο»

Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκε και ο Rex Adam, συγγραφέας του βιβλίου «το σχολείο πάει σχολείο» γραμμένο ειδικά για πρωτάκια. Πρωταγωνιστής το ίδιο το σχολείο, το οποίο βιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους ενός εξάχρονου. Η έννοια του σχολείου προσωποποιείται και γίνεται αγαπητή και συμπαθής στους μικρούς μας φίλους. Ένα ακόμα βιβλίο που θα μπορούσε να σας βοηθήσει στο δύσκολο ταξίδι της πρώτης τάξης, είναι το «αλφάβητο ταξίδι», το οποίο συγκαταλέγεται στα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου. Το γράμματα της αλφαβήτου συνδέονται με λέξεις, φράσει και μαγευτικά ταξίδια που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει και να αγαπήσει την αλφάβητο.

Συμπαρασταθείτε του

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε εμείς οι γονείς για τα παιδιά μας, είναι να είμαστε δίπλα τους αλλά από απόσταση ασφαλείας. Έτσι, τους δίνουμε αέρα και χώρο να αναπτυχθούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ παράλληλα στεκόμαστε σε απόσταση τέτοια ώστε να τα πιάσουμε εάν στραβοπατήσουν. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με το διάβασμα! Να τους δώσουμε την πρωτοβουλία και τον χρόνο που θέλουν, αλλά να ξέρουν πως είμαστε εκεί όταν χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εξάλλου, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο που μαθαίνουν την αυτονομία και μέχρι να την κατακτήσουν, μας χρειάζονται.

Φωτό: www.metro.co.uk

Παίξτε Lego

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι το παιχνίδι! Τα Lego που όλα τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τους κάνετε κατανοητές τις Βασικές πράξης της αριθμητικής: πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμό. Μπορείτε επίσης, να δείτε κι άλλους τρόπους για να το βοηθήσετε να εντάξει τα μαθηματικά στην καθημερινότητά τουεδώ. Μαθαίνοντας μέσα από βιωματικό παιχνίδι, η αριθμητική γίνεται εύπεπτη και κατανοητή χωρίς να γράφεται στο υποσυνείδητό του σαν κάτι αρνητικό ή δύσκολο.

Μάθετε ορθογραφία… βλέποντας

Το να μπορέσουν τα παιδιά να βάλουν στη σειρά γράμματα και να σχηματίσουν λέξεις, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, πλέον, σε εμάς. Η ανάγνωση βιβλίων σαφώς και βοηθάει, όπως επίσης βοηθάει η σχηματοποίησή και η επανάληψή τους αλλά και διάφορα άλλα «κολπάκια» για να γίνει ξεφτέρι. Μια ακόμα πρόταση, είναι η τηλεοπτική παραγωγή «ένα γράμμα μια ιστορία». Μια σειρά από 24 βίντεο με πρωταγωνιστές τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφάβητου που μπλέκουν μεταξύ τους με έναν καταπληκτικό τρόπο και εκπαιδεύουν τους μικρούς μας φίλους στην ορθογραφία.

v