5 εύκολες συνταγές για θρεπτικές σούπες

5 εύκολες συνταγές για θρεπτικές σούπες

Μιας και ο καιρός δείχνει σιγά-σιγά τις «άγριες» διαθέσεις του και οι ιώσεις κυκλοφορούν δεξιά-αριστερά, ταλαιπωρώντας όποιον βρουν στο πέρασμά τους, μήπως ήρθε ώρα για το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό; Δοκιμάστε αυτές τις 5 ζεστές σούπες με θρεπτικά υλικά που προσφέρουν ζεστασιά και «προστασία» από τα κρυολογήματα. Μην χάνετε χρόνο… βάλτε ποδιές και ξεκινήστε!

Πατατόσουπα

 

Τι θα χρειαστείτε

5 μεγάλες πατάτες

2 πράσινα κρεμμυδάκια

¼ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό

2 1/2 φλιτζάνια γάλα

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά αφαιρέστε από τα κρεμμύδια το πάνω και το κάτω μέρος τους και στη συνέχεια ψιλοκόψτε τα. Αφού ξεφλουδίσετε τις πατάτες, κόψτε τις σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέστε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και ρίξτε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Βράστε τα υλικά σε υψηλή φωτιά για 30 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.

Αφαιρέστε από τη φωτιά την κατσαρόλα και χύστε το νερό που έχει μείνει με προσοχή, χωρίς να πέσουν τα κρεμμύδια και οι πατάτες. Στη συνέχεια, ρίχνετε τον βασιλικό και το γάλα και με ένα μπλέντερ χειρός, λιώνετε τις πατάτες. Προσθέτετε λίγο ακόμα γάλα και αλατοπιπερώνετε. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχόμενα για 3 λεπτά περίπου. Μπορείτε να σερβίρετε τη σούπα με επιπλέον κομμένα κρεμμυδάκια και τριμμένη παρμεζάνα ή ένα διαφορετικό τυρί της προτίμησής σας.

Πηγή: tablespoon.com

Ψαρόσουπα βελουτέ

Τι θα χρειαστείτε

2 κρεμμύδια ξερά

2 κολοκύθια

2 πατάτες

2 καρότα

1 κεφάλι από μεγάλο ροφό

2 ντομάτες

1 ματσάκι σέλινο

3 λίτρα νερό

1 ½ του φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 φλυτζάνια ρύζι γλασέ

1 αυγό

2 λεμόνια

Τι πρέπει να κάνετε

Πρώτα χαράσσετε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σταυρωτά και έπειτα, βάζετε όλα τα λαχανικά και το σέλινο σε μια βαθιά κατσαρόλα. Τοποθετείτε το κεφάλι του ροφού πάνω τους και περιχύνετε με ελαιόλαδο και νερό, ίσα-ίσα μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά.

Όταν βράσει ο ροφός, τον βγάζετε με προσοχή απ’ την κατσαρόλα και τον τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Στη συνέχεια, βάζετε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα αναμειγνύετε πολύ καλά. Σουρώνετε τον ζωμό από τα λαχανικά και τον ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα, μαζί με τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν αρχίσει ναβράζει η σούπα, ρίχνετε το ρύζι και βράζετε το μείγμα για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Στο τέλος, χτυπήστε αυγολέμονο και αυγοκόψτε τη σούπα. Προσθέστε κομμάτια από τον ροφό σε κάθε μερίδα, κάθε φορά που σερβίρετε τη σούπα.

Φωτογραφία και πηγή: argiro.gr

Μανιταρόσουπα

Τι θα χρειαστείτε

Για τη σούπα

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά

2 σκελίδες σκόρδο

Θυμάρι

1 κιλό μανιτάρια champignon

100 ml λευκό κρασί

1 κουταλιά του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη

800-1000 ml νερό

2 κύβους ζωμό λαχανικών

500 ml γάλα

100 ml κρέμα γάλακτος

Αλατοπίπερο

Για το σερβίρισμα

1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο

Λάδι τρούφας

Ελιόψωμο

1 κουταλιά του γλυκού πάστα ελιάς

Θυμάρι

Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και αφού χοντροκόψετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα σοτάρετε μαζί με το θυμάρι. Στη συνέχεια, κόβετε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Σβήνετε με λευκό κρασί και προσθέστε τη ζάχαρη, 500 ml νερό, τους κύβους λαχανικών και το γάλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

Όταν απομακρύνετε τη σούπα από την φωτιά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Με ένα μπλέντερ χειρός, πολτοποιείτε τα μανιτάρια μέσα στη σούπα, ρίχνοντας το υπόλοιπο βραστό νερό. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, σερβίρετε σ’ ένα βαθύ πιάτο και προσθέστε βούτυρο και λάδι τρούφας. Συνοδεύστε με ελιόψωμο, πάστα ελιάς, θυμάρι και αλατοπίπερο και απολαύστε.

Φωτογραφία και πηγή: akispetretzikis.com

Πολύχρωμη χορτόσουπα

Φωτογραφία: inspiredtasty.com

Τι θα χρειαστείτε

6 μανιτάρια

Το λευκό μέρος από 1 πράσο

1 μικρό κρεμμυδάκι

2 καρότα

3 πατάτες

1 κολοκυθάκι

¼  σελινόριζα μεσαίου μεγέθους

½ μπρόκολο

¼ άσπρο λάχανο

3 κλαράκια σέλινο

1 σφηνάκι λευκό κρασί

1 σφηνάκι μανέστρα

Ελαιόλαδο

Χυμό από μισό λεμόνι

1 ½ λίτρο νερό

Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Ξεκινήστε κόβοντας τα λαχανικά: ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το πράσο, κόβετε σε κύβους τις πατάτες, τα καρότα, το κολοκυθάκι και την σελινόριζα και τα μανιτάρια σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Χωρίστε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και ψιλοκόψτε το λάχανο, ακριβώς όπως θα το κόβατε για τη σαλάτα.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο λάδι, τσιγαρίζετε το κρεμμυδάκι και το πράσο και σοτάρετε τα μανιτάρια. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα, το κολοκυθάκι και την σελινόριζα και αφού τα βράσετε για λίγη ώρα, τα σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε νερό και το σέλινο. Αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και βάζετε το μπρόκολο. Έπειτα από 3 λεπτά, προσθέτετε το λάχανο και τη μανέστρα.

Μόλις βράσουν τα λαχανικά, περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Πηγή: cookpad.com

Τοματόσουπα με παρμεζάνα

Φωτογραφία: lifeloveandgoodfood.com

Τι θα χρειαστείτε

2 κρεμμύδια

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο

1 κουταλιά του γλυκού ξηρά ρίγανη

1 φλιτζάνι κρουτόν

60 γραμμάρια παρμεζάνα

800 γραμμάρια ντομάτες αποφλοιωμένες

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια κατσαρόλα βάλτε λίγο ελαιόλαδο και ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι και αφού ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, τα σοτάρετε και ψήνετε σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις αποφλοιωμένες ντομάτες, τον ζωμό κοτόπουλου και τη ρίγανη. Περιμένετε για 10 με 15 λεπτά και μετά μεταφέρετε το μείγμα στο μπλέντερ και το «χτυπάτε» μέχρι να αποκτήσει τη μορφή που έχει ο πουρές. Βάλτε σε βαθύ πιάτο, προσθέστε τα κρουτόν και την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε.

Πηγή: realsimple.com

v