Πώς να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση

Πώς να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση

Το μόνο που χρειάζεται για να αποφασίσει κάποιος αν σε αντιπαθεί ή σε συμπαθεί είναι λίγα δευτερόλεπτα- αυτά τα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας σας. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές είναι άδικο, όμως είναι η… πικρή αλήθεια. Γι’ αυτόν τον λόγο, «μετράει» πάντα η πρώτη εντύπωση που θα δώσουμε στα άτομα που γνωρίζουμε για πρώτη φορά είτε πρόκειται για κάποια συνέντευξη είτε για ραντεβού είτε για καινούρια παρέα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να φαινόμαστε… άνετοι και ωραίοι χωρίς να μας κυριεύσει το κοινωνικό άγχος;

Χαρίστε το χαμόγελό σας

Σκεφτείτε το αντίστροφα: έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που σας συστήνεται με ένα ειλικρινές και έναν άνθρωπο ευγενικό μεν, ψυχρό δε. Ποιον θα συμπαθήσετε; Λογικά τώρα σκέφτεστε από μέσα σας, τον πρώτο. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο; Χαμογελάστε, αλλά όχι με ένα παγωμένο χαμόγελο που δεν φεύγει ποτέ, συστηθείτε και αφήστε την κουβέντα να κυλήσει αυθόρμητα.

Η οπτική επαφή μετράει

Όπως και με το χαμόγελο, έτσι και η οπτική επαφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώτη εντύπωση που θα δώσετε. Για όσους ντρέπονται να κοιτούν στα μάτια τον συνομιλητή τους- καμιά φορά το παθαίνουμε απ’ το άγχος μας με αποτέλεσμα να κοιτάμε αλλού και να φαινόμαστε πολύ αμήχανοι- δοκιμάστε το εξής: να κοιτάτε τον συνομιλητή σας στο σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια. Δεν φαίνεται ότι κοιτάτε αλλού και εκείνος νομίζει ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας. 

Μην ντραπείτε να κάνετε ερωτήσεις...

...σ τον συνομιλητή σας. Στο κάτω- κάτω είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωριστείτε. Επιπλέον, ρωτώντας, δεν κινδυνεύετε να βγείτε εκτός θέματος και να πείτε κάτι που δεν ισχύει ενώ ταυτόχρονα δείχνετε το ενδιαφέρον σας. Εκτός του ότι είναι προτιμότερο να παραδεχτείτε ότι δεν «κατέχετε» ένα θέμα με ειλικρίνεια, είναι ένας έξυπνος τρόπος να ανοίξετε την κουβέντα.

Να είστε περιποιημένοι αλλά όχι… στην τρίχα

Σίγουρα μετράει η εμφάνιση και το στιλ όταν γνωρίζουμε κάποιον για πρώτη φορά, όμως το σημαντικό δεν είναι να είμαστε στην πένα ή τα ρούχα και το μακιγιάζ να είναι άψογα. Φροντίστε τα ρούχα που θα φοράτε να σας κάνουν να νιώθετε άνετα και να είστε ο εαυτός σας- αυτό είναι το νούμερο ένα μυστικό για να κλέψετε τις εντυπώσεις. Αντίθετα, η άκρως επιτηδευμένη εμφάνιση μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αρνητικά.

Μην προσπαθείτε πάαααρα πολύ

Όταν προσπαθείς να κλέψεις τις εντυπώσεις και να «μαγέψεις» τους συνομιλητές σου επιτηδευμένα, συνήθως φαίνεται- για την ακρίβεια, όχι μόνο φαίνεται, αλλά κάνει μπαμ. Μην σκέφτεστε από πριν τις ατάκες που θα πείτε, μην προσπαθείτε να «δειχτείτε» φλυαρώντας για τον εαυτό σας και μην σκηνοθετήσετε την υποτιθέμενη συνάντηση από πριν (παραδεχτείτε το, στο παρελθόν το έχετε κάνει- κι εμείς είμαστε ένοχοι. Όλα αυτά θα σας κάνουν να κλειστείτε σε ένα καλούπι και να αγχωθείτε ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα έχετε σχεδιάσει. Να θυμάστε, μέτρον άριστον!

v