Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης που δεν πρέπει να αγνοούμε

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης που δεν πρέπει να αγνοούμε

Για πολλούς, η κατάθλιψη θεωρείται η μάστιγα της σύγχρονης εποχής αφού τα θύματά της ολοένα και αυξάνονται. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν αρκετοί όσον αφορά τη διάγνωσή της έγγυται στο ότι τα σημάδια της είναι ύπουλα γιατί δεν είναι πάντα εμφανή και πολλές φορές τα αποδίδουμε σε άλλες αιτίες. Εκτός λοιπόν, από την πεσμένη ψυχολογική διάθεση και τη ματαιότητα, η κατάθλιψη εκδηλώνεται και σωματικά.

*Φωτογραφία: pinknews.co.uk

Εξάντληση

Όλοι περνάμε περιόδους που νιώθουμε υπερβολικά κουρασμένοι, όμως στην περίπτωση της κατάθλιψης, η εξάντληση επιμένει και πολλές φορές αδικαιολόγητα, ακόμα κι αν η καθημερινότητά μας δεν είναι τόσο πιεστική ή κουραστική. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, «συχνά το άτομο παραπονιέται ότι αισθάνεται κόπωση ή εξάντληση, σαν όλη η ενέργεια ή η ζωτικότητά του να έχει φύγει. Μπορεί να παραμείνει σε αδράνεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Επιδείνωση της υγείας

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία μας, αλλά «χτυπάει» και το σώμα. Οι ανεξήγητοι πόνοι που δεν αποδίδονται σε κάποιο τραυματισμό ή χτύπημα και δεν υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οφείλονται στην κατάθλιψη.

Όπως διαβάζουμε και σε σχετικό άρθρο του Iatronet, σύμφωνα με αρκετές μελέτες το τέρας της κατάθλιψης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, τα καρδιακά προβλήματα, ακόμα και η άνοια.

Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος

Το βάρος σχετίζεται άμεσα με την κατάθλιψη γιατί συνδέεται με την αύξηση ή την απώλεια της όρεξης. Έτσι, αν για παράδειγμα, μας ανοίγει η όρεξη και «ξεσπάμε» στο φαγητό, η αύξηση του βάρους είναι δεδομένη. Αντίστοιχα, η μειωμένη όρεξη οδηγεί πολλές φορές - σε ανησυχητικό βαθμό- σε απώλεια βάρους. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, το ότι πολλές διατροφικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Διαταραχές στον ύπνο

Το βιολογικό ρολόι του καθενός είναι διαφορετικό, γι’ αυτό και ο τρόπος να διαπιστώσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα είναι να δει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες στον ύπνο του τους τελευταίους μήνες. Αν για παράδειγμα μέχρι τώρα συνηθίζατε να κοιμάστε συνεχόμενα 8 ώρες και ξαφνικά οι αϋπνίες σας... χτύπησαν την πόρτα, είναι κάτι που θα πρέπει να ελέγξετε. Ο ακανόνιστος και ανήσυχος ύπνος ή το ξύπνημα πολλές φορές μέσα στη νύχτα μπορεί να είναι ένα από τα σωματικά συμπτώματα της νόσου.

*Φωτογραφία: nenchon.vn

Μειωμένη ερωτική διάθεση

Η πεσμένη λίμπιντο σχετίζεται με την αδυναμία του ατόμου να νιώθει ευχαρίστηση και χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που μέχρι τώρα του έδιναν χαρά. Η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης και ο λόγος που πολλά ζευγάρια απομακρύνονται μεταξύ τους.

Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη

Οι καταθλιπτικές σκέψεις και η πεσμένη διάθεση επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό το άτομο που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για ώρα σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα ενώ μέχρι πρότινος μπορούσε να το κάνει αβίαστα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζεται και η μνήμη του.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μας «στέλνει» το σώμα μας. Πρέπει, επίσης, να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι κακό να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί αν πάρουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα και φροντίσουμε τον εαυτό μας!

v