Πώς μπορεί κάθε μαμά να εξοικονομήσει χρήματα

Πώς μπορεί κάθε μαμά να εξοικονομήσει χρήματα

Να είσαι μαμά σημαίνει να έχεις πάντα γεμάτη την αγκαλιά σου και το πορτοφόλι σου σχεδόν πάντα άδειο- όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να περιορίσεις τα έξοδά σου όταν έχεις οικογένεια. Με το σωστό πλάνο, όμως, και λίγους έξυπνους τρόπους, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να περιορίσουμε τα έξοδά μας. Να θυμάστε, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

*Φωτογραφία: i.huffpost.com

Σπιτικό κολατσιό για όλους

Το σπιτικό κολατσιό συμφέρει για πολλούς λόγους: από τη μία, και εσείς και τα παιδιά τρώτε πιο υγιεινά και από την άλλη, εξοικονομείτε χρήματα. Τα παιδιά περιορίζουν τις επισκέψεις τους στο κυλικείο του σχολείου και εμείς στο καφέ/ σαντουιτσάδικο που είναι απέναντι από τη δουλειά μας. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω χρόνο το πρωί στην ετοιμασία του, όμως αξίζει τον κόπο. 

Μοιραστείτε τα δρομολόγια για το σχολείο και τις δραστηριότητες με άλλους γονείς

Όταν έχεις παιδιά, το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο και δεν μπορείς να το βγάλεις απ’ τη ζωή σου. Μπορείς, όμως, να περιορίσεις τη χρήση του αν… συνεργαστείς με άλλους γονείς. Ο τρόπος είναι απλός: αν 2-3 καλοί φίλοι η συμμαθητές του παιδιού μένουν κοντά σας, «μοιράστε» τις εβδομάδες και τις διαδρομές με το αυτοκίνητο με τους γονείς τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Θέσεις κενές στο αυτοκίνητο υπάρχουν, η κούραση για τον οδηγό είναι η ίδια αλλά το κόστος της βενζίνης μειώνεται για όλους σημαντικά και επιπλέον βοηθάτε το περιβάλλον να πάρει μία μικρή ανάσα.

Η λίστα του σούπερ μάρκετ…

… είναι σωτήρια. Κάθε φορά που πηγαίνετε για τα ψώνια της εβδομάδας στο σούπερ μάρκετ, φροντίστε να φτιάχνετε μια λίστα (που δεν θα ξεχνάτε σπίτι) και να μένετε πιστή σ’ αυτήν, χωρίς να ξεμυαλίζεστε από επιπόλαιες αγορές που φουσκώνουν τον λογαριασμό στο ταμείο. Επειδή όταν πηγαίνουμε με τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ, ξέρουμε πως το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται σ’ αυτή την ήδη δύσκολη δοκιμασία, δοκιμάστε ν’ ακολουθήσετε τη συμβουλή μας: σε περίπτωση που ζητούν κάτι εκτός λίστας επίμονα, εξηγήστε πως τα χρήματα φτάνουν μόνο για τα πράγματα που έχετε ήδη στη λίστα και προτρέψτε τα να σας βοηθήσουν να τα εντοπίσετε στα ράφια του μαγαζιού, μετατρέποντας τη διαδικασία σε παιχνίδι και μειώνοντας τον κίνδυνο να… ξεμυαλιστούν από τα επιπλέον «δωράκια» που θα σας ζητήσουν.

Οι «έξυπνες» οικογενειακές έξοδοι

Δεν είναι πάντα εύκολο να το πετύχετε και ειδικά τώρα που κρυώνει ο καιρός, όμως, τις καλές και ηλιόλουστες μέρες, αντί για τους κλασικούς παιδότοπους και τα εμπορικά κέντρα στα οποία συνήθως πληρώνουμε όλο και κάτι παραπάνω, μπορείτε να προτιμήσετε τις βόλτες σε μεγάλα πάρκα (το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο οργανώνονται πολλές δραστηριότητες για παιδιά είναι μια πολύ καλή επιλογή), ποδηλατάδα ή πικ- νικ σε πάρκα. Εναλλακτικά, αν το «ψάξετε» λίγο παραπάνω, θα ανακαλύψετε χώρους με δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά.

«Όχι» στα πολλά παιχνίδια, «ναι» στην αποταμίευση

Αντί να αγοράζετε κάθε λίγο και λιγάκι μικρά και μεγάλα παιχνίδια για τα παιδιά, μπορείτε να δοκιμάσετε μία ανατρεπτική μέθοδο: αν έχουν μεγαλώσει αρκετά και μπορούν να καταλάβουν την έννοια της αποταμίευσης, προτιμήστε να τους δίνετε ένα μικρό χαρτζιλίκι πού και πού, ανάλογα και με την ηλικία τους, το οποίο θα επιλέγουν μόνα τους σε τι παιχνίδι θα ξοδέψουν. Το κέρδος είναι διπλό και για εσάς και για τα παιδιά!

Ανταλλάσσετε ρούχα με άλλες μαμάδες

Μπορεί να μην συνηθίζεται πολύ στην ελληνική πραγματικότητα, όμως ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε νοοτροπία. Αντί να κρύψετε στην πάνω ντουλάπα τα ρούχα που τα παιδιά δεν φοράνε ή που δεν τους «κάνουν» πια, δώστε τα σε μια άλλη μαμά που θα της φανούν χρήσιμα. Αντίστοιχα, να είστε σίγουρη ότι κι εκείνη θα ανταποδώσει την ευγενική χειρονομία και έτσι το εγχείρημα… ανακύκλωσης των παιδικών ρούχων θα στεφθεί με επιτυχία και θα δώσει μια σημαντική ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

v