Η αγαπημένη βόλτα με την κόρη μου στο κέντρο της Αθήνας!

Η αγαπημένη βόλτα με την κόρη μου στο κέντρο της Αθήνας!

Χριστούγεννα εν όψει, και όλοι περιμένουμε τις μέρες που θα κλείσουν τα σχολεία για να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας. Σίγουρα προγραμματίζετε ήδη τις εορταστικές σας εξορμήσεις με την οικογένεια και σχεδιάζετε λεπτό προς λεπτό τις άγιες τούτες μέρες. Μέσα σε όλα αυτά που σκέφτεστε να κάνετε, μην ξεχάσετε να εντάξετε και μια υπέροχη, μεγάλη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας! Η διαδρομή από το Παναθηναϊκό Στάδιο έως και την Πνύκα είναι, ίσως, η ομορφότερη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας! Εκτός από ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, θα έχετε την ευκαιρία να παραδώσετε στα παιδιά ένα… ζωντανό μάθημα ιστορίας!

Αφετηρία: Παναθηναϊκό Στάδιο για… τρέξιμο και παιχνίδι!
Γενική είσοδος: €5,00
για μαθητές: €2,50
Χειμερινό ωράριο: 8:00 - 17:00

Γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, μετρά ήδη πάνω από δύο αιώνες ζωής, ενώ είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Στάδιο στον κόσμο. Έχει το σχήμα πετάλου και είναι όλο φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο Πεντέλης. Κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τα Παναθήναια, την μεγάλη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων προς τιμήν της Αθηνάς, από τα οποία πήρε και το όνομά του.

Παρόλο που είναι από μόνο του εντυπωσιακό, μπορείτε να προσθέσετε ένα ακόμα δέλεαρ στα παιδιά σας, λέγοντάς τους πως το Καλλιμάρμαρο είναι το μόνο στάδιο στον κόσμο που έχει φιλοξενήσει τρεις Ολυμπιακούς αγώνες! Ενθαρρύνετέ τα τρέξουν, να παίξουν και να προσποιηθούν τους Ολυμπιονίκες!

Φωτό: thegreekobserver.com

1η στάση: Ζάππειο για περίπατο και πορτοκαλάδα

Αφού «χορτάσετε» το αρχαιότερο στάδιο του κόσμου, περάστε απέναντι στο Ζάππειο.

Το Ζάππειο Μέγαρο δεν είναι τυχαία χτισμένο κοντά στο Παναθηναϊκό στάδιο. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Ευάγγελο Ζάππα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την αναβίωση αρχαίων ελληνικών τελετών που σχετίζονται με τους ολυμπιακούς αγώνες.

Φωτό: www.discovergreece.com

Αφού θαυμάσετε το μεγαλοπρεπές Μέγαρο, περιηγηθείτε στους κήπους του. Ο συνδυασμός της αγγλικής και γαλλικής αρχιτεκτονικής τους και τα πλακόστρωτα δρομάκια καθιστούν τους κήπους του Μεγάρου ιδανικούς για μια απολαυστική και χαλαρή βόλτα. Εάν έχετε ήδη κουραστεί, μπορείτε να κάνετε μια στάση στην Αίγλη Ζάππειου για καφέ και παιχνίδι, ή να διαβάσετε το βιβλίο σας ανάμεσα στα υπέροχα φυτά.

Φώτο: fantasytravelofgreece.com

2η στάση: Πύλη του Αδριανού και Ναός του Διός

Κάντε μια στάση στον Ναό του Ολύμπιου Διός και θαυμάστε τους 15 κίονες που έχουν απομείνει. Δυστυχώς, τόσο ο 16ος  κίονας, όσο και το άγαλμα του Δία δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο, το κύρος του είναι ακόμα ζωντανό, αφού κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, αναδείχτηκε ως τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας!

Φώτο: explore-athens.weebly.com

Λίγο παρακάτω, θα συναντήσετε την γνωστή ασπίδα του Αδριανού. Η αψίδα, φτιαγμένη επίσης από λευκό μάρμαρο Πεντέλης, έχει ύψος 18 μέτρα και σχεδιάστηκε με απόλυτη συμμετρία προς κάθε κατεύθυνση. Με βάση τις επιγραφές που έχουν βρεθεί, πιστεύεται ότι στα δεξιά και στα αριστερά της ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα του Θησέα και του Αδριανού.




3η στάση: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου για γλυκάκι και... πατινάκι

Ίσως ο ομορφότερος δρόμος της Αθήνας περνάει μπροστά από το μουσείο της Ακρόπολης και το Ηρώδειο. Ο πλακόστρωτος δρόμος, η μυρωδιά της ελληνικής ιστορίας και η μοναδική ομορφιά αυτού του δρόμου σάς αποζημιώσει όλες τις ώρες και όλες τις εποχές! Ο βράχος της Ακρόπολης στα δεξιά, σάς κοιτά από ψηλά για να σας υπενθυμίσει το μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Εκμεταλλευθείτε τα τουριστικά καφέ και κάντε μία στάση για ένα γλυκό και μια πορτοκαλάδα!

Φώτο: www.athenssegwaytours.com

Επίσης, μπορείτε να νοικιάσετε για λίγο τα υπέροχα δίτροχα πατίνια με τιμόνι, τα λεγόμενα segway, για μία βόλτα στον πεζόδρομο. Θα το χαρείτε τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας!

Τελευταία στάση: Λόφος της Πνύκα και άρωμα από αρχαία Ελλάδα

Ο λόφος της Πνύκας, εκτός από την μαγευτική ομορφιά του, είναι το μέρος όπου άνθισε η Δημοκρατία και ανέδειξε την Αθήνα ως το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Στην Πνύκα συνεκαλείτο η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Εκεί αγόρευε ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης και όλοι οι πατέρες της παγκόσμιας ιστορίας και φιλοσοφίας. Στην Πνύκα βρίσκεται ο τύμβος του Θουκυδίδη, και φημολογείται πως εκεί θα βρείτε και τον τάφο του Σωκράτη. 

Φώτο: www.expedia.com

Με θέα όλη την Αθήνα, η βόλτα στην Πνύκα είναι, ίσως, το καλύτερο μάθημα της ελληνικής ιστορίας που μπορείτε να χαρίσετε στα παιδιά σας. Τα πιο σημαντικά εκθέματα που θα δείτε είναι οι δύο μεγάλες στοές που πλαισιώνουν την νότια πλευρά του επιπέδου πάνω από το βήμα, το μεγάλο ορθογώνιο λάξευμα πάνω από το βήμα και το μεγάλο λάξευμα (19Χ13 μ.) μεταξύ των δύο στοών.

 

v