Τι να μην τρώτε πριν τον ύπνο για να κοιμάστε καλύτερα

Τι να μην τρώτε πριν τον ύπνο για να κοιμάστε καλύτερα

Ο ύπνος δεν θρέφει μόνο τα μωρά, αλλά και τους ενήλικες!

Είναι, πλέον, αποδεδειγμένο πως ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος συμβάλλει τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία μας. Ο άνθρωπος που συμπληρώνει τις απαραίτητες ώρες ύπνου τονώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα και την καρδιακή του λειτουργία, ενώ μειώνει το άγχος του και ενισχύει την μνήμη του. Με λίγα λόγια, ο ύπνος είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία του ανθρώπινου οργανισμού για να είναι πάντα σε φόρμα και σε εγρήγορση.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ένας καλός ύπνος είναι πάντα το ευκολότερο πράγμα του κόσμου…. Είναι αρκετές εκείνες οι φορές που, ενώ η νύστα μας καταβάλλει, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε συνεχόμενα και με ποιότητα. Υπεύθυνοι για την αϋπνία μας μπορεί να είναι το μυαλό μας και οι σκέψεις του, ή το στομάχι μας. Για το δεύτερο, υπάρχει άμεση λύση και σχετίζεται με τις τροφές που καταναλώνουμε πριν κοιμηθούμε! Για έναν βαθύ και συνεχόμενο ύπνο, λοιπόν, καλό είναι αποφεύγουμε κάποιες συγκεκριμένες τροφές τις βραδινές ώρες.

Τα γλυκά

Η αγαπημένη μας ζάχαρη, η οποία έχει κατηγορηθεί ως τον μεγάλο εχθρό της υγιεινής διατροφής, είναι υπεύθυνη και για έναν επιπλέον… παράπτωμα: την παρεμπόδιση του ποιοτικού ύπνου. Η ζάχαρη φημίζεται για τα υψηλά ποσοστά ενέργειας που «χαρίζει» σε όποιον την καταναλώνει, κάτι που δεν χρειαζόμαστε πριν τον ύπνο! Αντίθετα, το βράδυ χρειαζόμαστε τροφές που θα κατευνάσουν και θα ηρεμήσουν τον οργανισμό μας. Εάν θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό πριν κοιμηθείτε, προτιμήστε φρούτα εποχής τα οποία, εξαιτίας των ουσιών  τους, συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο.

Πικάντικες και υψηλής οξύτητας τροφές

Η κατανάλωση πικάντικων τροφών, πλούσιων σε μπαχαρικά και καρυκεύματα, μπορούν να προκαλέσουν ξινίλες ή καούρες στο στομάχι. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του όταν κοιμόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι ένας κακής ποιότητας ύπνος που δεν μας αφήνει να ξεκουράσουμε ούτε το μυαλό αλλά ούτε και το σώμα μας.

Τροφές με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη, την οποία συλλέγει ο οργανισμός σας από το κόκκινο κρέας, είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Τρώγοντας τρόφιμα με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης πριν τον ύπνο, ταλαιπωρείτε το πεπτικό σας σύστημα ενώ διεγείρουν και τον εγκέφαλο σας κρατώντας τον σε εγρήγορση. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, κάτι τέτοιο δεν ευνοεί για έναν ποιοτικό ύπνο.

Δυσκολοχώνευτες τροφές όπως ινώδη λαχανικά

Ένα βαθύ πιάτο πράσινα φασολάκια ή μερικά καρότα, ίσως ακούγονται ως ένα ελαφρύ γεύμα για το βράδυ, αλλά δεν είναι πάντα. Τα ινώδη και τα σταυροειδή λαχανικά είναι δύσκολα στην πέψη τους και προκαλούν στομαχική δυσφορία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως απαγορεύεται να φάτε λίγη πιπεριά μαζί με το βραδινό σας. Αρκεί να μην καταναλώσετε ένα ολόκληρο μπρόκολο!

Η καφεΐνη

Εκτός από τον καφέ, η καφεΐνη κρύβεται και σε άλλες τροφές όπως το μαύρο τσάι και την σοκολάτα. Η κατανάλωση αυτής της ιδιαίτερα διεγερτικής ουσίας παραμένει στο σύστημά μας για έως και οκτώ ώρες. Εάν είστε λάτρης του καφέ, λοιπόν, φροντίστε να πιείτε το τελευταίο σας φλιτζάνι πριν τις 5 το απόγευμα. Ακόμα, όμως, κι αν ανήκετε σε εκείνους που μετά το δείπνο πίνουν ένα γρήγορο εσπρεσάκι και μετά κοιμούνται σαν πουλάκια, ο ύπνος σας δεν είναι τόσο βαθύς όσο χρειάζεστε. Η καφεΐνη σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε ουσιαστικά, αφού ο οργανισμός βρίσκεται σε διέγερση ακόμα κι όταν κοιμάστε.

Το αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτό το βράδυ, φαινομενικά μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική! Το αλκοόλ, όπως και η καφεΐνη, είναι μία ουσία που διεγείρει τον οργανισμό μας και τον εμποδίζει να φτάσουμε στα βαθύτερα επίπεδα ύπνου. Ως εκ τούτου, ο ύπνος μας είναι λιγότερο ποιοτικός αλλά και διακεκομμένος, αφού το αλκοόλ μας κάνει να ξυπνάμε περισσότερες φορές μέσα στην νύχτα.

 Extra tips:

Για έναν καλό ύπνο, προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά και τρόφιμα που να περιέχουν τα εξής:

-  Υδατάνθρακες (ψωμί ολικής άλεσης και μία πράσινη σαλάτα).
-  «Καλά» λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς).
-  Ροφήματα (μέντα ή χαμομήλι).
-  Φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα, περίπου 3 ώρες πριν τον ύπνο).
-  Ένα ποτήρι ζεστό γάλα. 

v