7 χριστουγεννιάτικες ταινίες για χουχούλιασμα με τα παιδιά

7 χριστουγεννιάτικες ταινίες για χουχούλιασμα με τα παιδιά

Oι ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών πλησιάζουν και αυτό σημαίνει ότι εκτός από ξεκούραση, θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε τα παιδιά σας και να περάσετε όμορφα μαζί τους. Σας έχουν λείψει και τους έχετε λείψει! Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλές βόλτες για να τα ευχαριστήσετε. Το γνωστό χουχούλισμα στον καναπέ και μια καλή ταινία είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια οικογενειακή στιγμή που θα θυμούνται, όταν μεγαλώσουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε τις πιο χνουδωτές κουβερτούλες και να φτιάξετε ποπ -κορν, γιατί τις ταινίες τις αναλαμβάνουμε εμείς!

Nightmare before Christmas

Έτος κυκλοφορίας: 1993

Πλοκή

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω τον Τζακ Σκέλιγκτον, τον χαρισματικό σταρ της χώρας του Χάλοουιν, ο οποίος είναι ικανός να τρομάξει τους πάντες με τις ικανότητές του. Όλα τα πλάσματα της νύχτας-μάγισσες και βρικόλακες υποκλίνονται στο ταλέντο του και τον αποθεώνουν συστηματικά. Ωστόσο, ο Τζακ έχοντας βαρεθεί από τις συνεχόμενες επιτυχίες του, μιζεριάζει  στην μοναξιά του. Όλα ανατρέπονται όμως, όταν ανακαλύπτει τυχαία την πόλη των Χριστουγέννων. Την προσοχή του τραβάει ένας κοκκινοντυμένος χοντρούλης κύριος, ο οποίος μοιράζει δώρα στα παιδιά. Ο Τζακ θαρρώντας πως έχει βρει το φάρμακο της πλήξης του, αποφασίζει να διοργανώσει τα δικά του Χριστούγεννα, αφού πρώτα απαγάγει τον Άγιο Βασίλη και του κλέψει τη θέση. Φυσικά τα πράγματα στραβώνουν στην πορεία και ο ήρωάς μας μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του και να σώσει την κατάσταση. Στο τέλος, εκτός από τον έρωτα βρίσκει και το νόημα της ζωής, μένοντας αξιομνημόνευτος στις καρδιές μας.

Γιατί να την δείτε

Ο Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης εντυπωσιάζει για την πρωτότυπη ιδέα, την εξαιρετική μουσική και συγκινεί με τα μηνύματα που περνάει. Όλοι μας κυνηγάμε με τυχοδιωκτικό τρόπο την ευτυχία, ξεχνώντας να φροντίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Το νόημα της κρύβεται στο να είμαστε αυτοί που είμαστε και να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Ο γιος του Άη Βασίλη

Έτος κυκλοφορίας: 2011

Πλοκή

Ο Άρθουρ δεν μοιάζει με κανένα άλλο παιδί. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού είναι ο γιος του… Αη Βασίλη! Ζει με την οικογένειά του σε μια κρυφή τοποθεσία στον Βόρειο Πόλο και βοηθάει στο υπερσύγχρονο εργαστήριο παραγωγής δώρων του μπαμπά του. Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, όλη η οικογένεια και οι πιστοί του καλικάντζαροι, δουλεύουν πυρετωδώς, έτσι ώστε να μην μείνει κανένα παιδί παραπονεμένο. Μια αναπάντεχη εξέλιξη όμως απειλεί να αφήσει ένα φτωχό κοριτσάκι χωρίς δώρο! Τότε ο καλοσυνάτος και λίγο…ατσούμπαλος Άρθουρ αναλαμβάνει να διορθώσει το λάθος και να παραδώσει ο ίδιος το δώρο της, πριν ξημερώσουν Χριστούγεννα και η περιπέτεια ξεκινάει.

Γιατί να τη δείτε

Ξεχωρίσαμε αυτήν ταινία γιατί δεν περιλαμβάνει τον κλασικό κακό τύπο που απειλεί την μαγεία των Χριστουγέννων. Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή δεν είναι λίγες οι φορές που τα εμπόδια και οι αποτυχίες μας δυσκολεύουν. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και μέσα από αυτά μαθαίνουμε. Μέσα από αυτήν την ταινία βλέπουμε πως κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τον δικό της τρόπο, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα το οικογενειακό συμφέρον.

O κατεργάρης των Χριστουγέννων

Έτος κυκλοφορίας: 2000

Πλοκή

Έχει την μορφή καλικάντζαρου και μισεί τα Χριστούγεννα, δεν είναι άλλος από τον Γκριντς. Κάθε χρόνο απελπίζεται από τις ξέφρενες χριστουγεννιάτικες γιορτές των κατοίκων της Χούλβιλ, γι ‘αυτό και βάζει σκοπό να σαμποτάρει την φετινή γιορτή.  Μπερδέυει τα δώρα των κατοίκων, στέλνει εξώσεις, δυσάρεστες επιστολές και μεταμφιέζεται σε Άγιο Βασίλη για να κλέψει ό,τι βρει μπροστά του. Kαι ενώ πιστεύει ότι αυτό θα αποκαρδιώσει τους κατοίκους, τους βλέπει να απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα ακόμη κι έτσι. «Ίσως τα Χριστούγεννα να έχουν βαθύτερο νόημα» σκέφτεται και κάτι μέσα του αλλάζει. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο επιστρέφει τα κλοπιμαία αλλά παίρνει μέρος και στην γιορτή που τόσο μισούσε.

Γιατί να τη δείτε

Αυτή η ταινία μπορεί να απευθύνεται φαινομενικά σε μικρά παιδιά, όμως τα αριστουργηματικά συγκεκαλυμένα μηνύματα που περνάει αφορούν τους πιο μεγάλους. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που δίνει την ευκαιρία σε όλους να εκτιμήσουν όσα έχουν και να περάσουν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν χρειάζονται πανάκριβα δώρα και μπουρζουαστικά ρεβεγιόν. Το πνεύμα των Χριστουγέννων κρύβεται στην αλληλεγγύη και την αγάπη.

Extra info

Η ιστορία του Γκριντς επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη το 2018 με την μορφή κινουμένων σχεδίων. Δείτε το trailer εδώ.

Θαύμα στο Μανχάταν

Έτος κυκλοφορίας: 1994

Πλοκή

Η εξάχρονη Σούζαν έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για το εάν ο Άη Βασίλης είναι υπαρκτό πρόσωπο, γι’ αυτό και δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες για τα δώρα που επιθυμεί να λάβει. Η μητέρα της από μικρή ηλικία της είχε αποκαλύψει το «μυστικό» του κοκκινοντυμένου γεράκου. Κάποια στιγμή ένας αξιαγάπητος γεροντάκος ο Κρις Κρινγκλ εμφανίζεται στη ζωή της ισχυριζόμενος ότι είναι ο πραγματικός Άι Βασίλης. Στην προσπάθεια του να το αποδείξει έρχεται σε επαφή με έναν δικηγόρο και η υπόθεση του δεν αρκεί να φτάσει στο δικαστήριο.

Γιατί να τη δείτε

Είναι μια αστεία και αρκετά συγκινητική που θέλει να υπενθυμίσει την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να πιστεύει και να ελπίζει σε κάτι. Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι το νόημα των Χριστουγέννων είναι αυτό της προσφοράς και της αγάπης. Και καταφέρνει το περάσει χάρη στο πανέξυπνο σενάριο και τις καταπληκτικές ερμηνείες.

Home Alone

Έτος κυκλοφορίας: 1990

Πλοκή

Για την μειονότητα που μάλλον ζούσε στη Νάρνια και δεν γνωρίζει την διαχρονική ταινία Ηome Alone, η υπόθεση έχει ως εξής: Μια οικογένεια με πολλά μα πάρα πολλά παιδιά, ετοιμάζεται να περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο Παρίσι. Οι γονείς βιώνοντας ένα ακόμη χαοτικό πρωινό καταφέρνουν με κόπο να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, όταν στην πορεία συνειδητοποιούν ότι έχουν ξεχάσει τον μικρότερο γιος τους τον Κέβιν. Οι πτήσεις για να γυρίσουν πίσω είναι πλήρεις, με αποτέλεσμα να έχουν ξεμείνει στο Παρίσι. Στο μεταξύ, ο Κέβιν ζει ζωή χαρισάμενη στο μεγάλο του σπίτι μόνος του. Αυτή την ευτυχία όμως, διαταράσσουν δύο καρικατούρες-ληστές που έχουν βάλει στο «μάτι» το σπίτι του. Παρά τον φόβο του, ο πανούργος Κέβιν οχυρώνει το σπίτι με τέτοιον τρόπο που με το ζόρι θα καταφέρετε να μην γελάσετε!

Γιατί να τη δείτε

Είναι διαχρονική και πάντα σε κάνει να γελάς! Είναι ο προάγγελος των Χριστουγέννων και τα μηνύματα που περνάει είναι πολλά. Την αξία της οικογένειας, την αλληλεγγύη και ότι δεν έχει σημασία πόσο μικρός είναι κάποιος. Όλοι είναι μοναδικοί και μπορούν να καταφέρουν τα αδύνατα, αρκεί να πιστέψουν στον εαυτό τους.

O Ψαλιδοχέρης

Έτος κυκλοφορίας: 1990

Πλοκή

Πριν προλάβει ένας καλοκάγαθος εφευρέτης να τελειώσει το δημιούργημά του, τον Έντουαρντ, πεθαίνει με αποτέλεσμα να αφήσει ανολοκλήρωτη τη δουλειά του. Ο Έντουαρντ είναι ένα μηχανικό ον με ανθρώπινο μυαλό και συναισθήματα που αντί για χέρια έχει ψαλίδια. Τον ανακαλύπτει η Πέγκ, μια πωλήτρια καλλυντικών, εντυπωσιάζεται από αυτόν και αποφασίζει να τον «υιοθετήσει». Στον καινούριο του σπίτι λοιπόν, ο Ψαλιδοχέρης πρέπει να προσαρμοστεί στην καινούρια του ζωή, να συγχρωτιστεί με τους γείτονές του και να διαχειριστεί τον έρωτά του για την έφηβη κόρη της Πέγκ. Όλα κυλούν ήρεμα, μέχρι  τον κατηγορούν για μια ληστεία...

Γιατί να τη δείτε

Πρόκειται για μια κλασική ταινία που αγγίζει σημαντικά θέματα, όπως αυτό της μοναξιάς που πηγάζει από την διαφορετικότητα. Οι εκπληκτικές ερμηνείες και η απίστευτη ατμόσφαιρα του έργου, μαγνητίζει τους θεατές και τους ταξιδεύει. Aπευθύνεται σε παιδιά 13 ετών 

Polar Express

Έτος κυκλοφορίας: 2004

Πλοκή

Ένα νεαρό αγόρι αρχίζει και αμφισβητεί την ύπαρξη του Άη Βασίλη, μέχρι που την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται επίσκεψη από το Polar Express. Το τρένο έχει προορισμό τον Βόρειο Πόλο, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Χριστουγεννιάτικο ήρωα.

Γιατί να τη δείτε

Πρόκειται για πιστή εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου του Κρις Βαν Όλσμπεργκ. Με παιχνιδιάρικο τρόπο κρατάει ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων και την δύναμη που έχει η πίστη στο αδύνατο.

v