15 σκίτσα που θα καταλάβεις μόνο αν έχεις κάνει γιόγκα (κι έχεις ζοριστεί)

15 σκίτσα που θα καταλάβεις μόνο αν έχεις κάνει γιόγκα (κι έχεις ζοριστεί)

Μερικοί, όταν ακούν τη λέξη γιόγκα, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι μια τάξη μαθητευόμενων να κάθονται σαν τον Βούδα φυσώντας και ξεφυσώντας. Είναι αφελής, όμως, σκέψη να την υποτιμούν. Δεν είναι καθόλου εύκολη, απαιτεί τρομερή αυτοπειθαρχία και στην αρχή σε ζορίζει...πολύ! Αν έχετε κάνει, γνωρίζετε ακριβώς τι εννοούμε. Μπορεί τώρα να θεωρείτε τον εαυτό σας γκουρού, όμως στις αρχές τα είχατε βρει...σκούρα και δεν ήταν λίγες που θέλατε να τα παρατήσετε. Το ίδιο ακριβώς διαπίστωσε και η σκιτσογράφος.

Η στάση του παιδιού εγγυάται μια βραδιά ξεκούραστου ύπνου. Εκτός κι αν σε πάρει λίγο ο ύπνος κατά τη διάρκεια της άσκησης!

Η στάση του κορακιού που θυμίζει και λίγο κίνηση του break dance μπορεί να δυναμώνει τον κορμό όμως εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στους καρπούς, μπορεί να σε αφήσει «κουλή» τις πρώτες φορές. Τελικά δεν είναι τόσο... ευκολάκι όσο νόμιζες. 

Ξεφεύγοντας από το ζωικό βασίλειο, ερχόμαστε στην στάση του δρομέα. Μπορεί στο δημοτικό να είχες τις αντοχές της Κατερίνας Θάνου, αλλά τώρα το σώμα σου είναι λιγουλάκι διαφορετικό. Το σφίξιμο που νιώθεις στους δικέφαλους των ποδιών και τα μπλαβί σου δάχτυλα σου υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάς καμία άσκηση της γιόγκα.

Αυτή η στάση stretching δοκιμάζει την ευλυγισία και-κατά συνέπεια- την υπομονή σου. Νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις, αλλά δεν μπορείς με την πρώτη. Ούτε με τη δεύτερη. Παρόλα αυτά, μόλις καταφέρεις να πιάσεις τα δαχτυλάκια του ποδιού σου θα νιώσεις τέτοια ικανοποίηση που θα πείσεις τον εαυτό σου να ξαπλώσει στα γόνατα ακόμη περισσότερο και να ακουμπήσεις τις φτέρνες. Μην το κάνεις αν δεν σου δώσει το OK η δασκάλα!

Αυτή η άσκηση υποτίθεται ότι ανοίγει το τρίτο τσάκρα που βρίσκεται στο κέντρο του σώματος. Σύμφωνα με την θεωρία, από εκεί πηγάζει η αυτοπεποίθηση και η ψυχική δύναμη. Aς είμαστε ειλικρινείς, τις πρώτες φορές  η αυτοπεποίθησή σου δέχεται τεράστιο πλήγμα, γιατί μοιάζεις με... στραβοχυμένο λουκουμά.

Στην επόμενη άσκηση προσπαθείς να κάνεις το μισοφέγγαρο. Ιδανική άσκηση για τα ισχία, όχι όμως και για την ψυχική μας ηρεμία. Δεν έχεις καμία χάρη, με δυσκολία αναπνέεις και δεν είσαι σίγουρη ότι θα ξανασηκωθείς.

Αν θέλουμε να μείνουμε πιστοί στη μετάφραση, αυτή η πόζα λέγεται «Άγριο Πράγμα» και είναι όντως άγρια, γιατί ο πόνος επιτίθεται από το κούτελο μέχρι την πατούσα. Βέβαια είναι ιδανική αν θες να είσαι πάντα νικήτρια στο επιτραπέζιο twister.

Η «σανίδα» είναι μια άσκηση που δουλεύει ταυτόχρονα κοιλιακούς, γλουτούς, τετρακέφαλους, πλάτη, ώμους, χέρια. Αν από αυτήν την πληροφορία δεν κατάλαβες ότι θα πονέσεις, τότε είσαι πολύ γενναία.

O «γορίλας» είναι η στάση που ουσιαστικά συσκευάζεις τον εαυτό σου να χωρέσει σε ένα μπαούλο. Μετά από ένα σημείο μπορεί βαριέσαι να μετράς τα κρακ-κρακ της πλάτης, όμως δεν παύεις να φοβάσαι ότι θα πέσεις με τα μούτρα στο πάτωμα.

Η πόζα της «ακρίδας» ενδυναμώνει την πλάτη και ενώ στην αρχή θα σου φανεί δύσκολη, μετά από λίγο θα σου αρέσει γιατί πραγματικά σε ξεπιάνει.

Η στάση αυτή λέγεται «Sukhasana» και είναι η πρώτη πόζα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη γιόγκα. Είναι εύκολη και βοηθάει στο να αδειάσει το μυαλό. Αρκεί να μην σε πιάσει νευρικό γέλιο. Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι ότι μοιάζεις με τον χοντρούλη Βούδα.

Aυτή η παραλλαγή της στάσης «σκύλου» σε κάνει να μισείς την βαρύτητα και σε γεμίζει ανασφάλειες για το βάρος σου. Νιώθεις σαν βαρύ σακί με πατάτες και συμφιλιώνεσαι με την ιδέα ότι θα πάθεις εγκεφαλικό αν συνεχίσεις.

Τα σκίτσα ανήκουν στην σκιτσογράφο: Adriana Rodríguez León

v