Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαφυλάξουν τις ελληνικές παραδόσεις

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαφυλάξουν τις ελληνικές παραδόσεις

Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου λειτουργούν ως διαχρονικό αντίβαρο στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που συχνά μοιάζει εξαντλητικός. Πολλές φορές, ίσως χωρίς να το καταλαβαίνουμε, γίνονται το ψυχολογικό κουκούλι που μας προστατεύει συναισθηματικά ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αμέτρητες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας. Η τεχνολογία μάς δίνει πρόσβαση σε εκατομμύρια πληροφορίες και συχνά καλλιεργεί την απομόνωση, ενώ τα δικά μας παιδικά χρόνια σε σχέση με αυτά των παιδιών μας μοιάζουν να απέχουν μεταξύ τους έτη φωτός.

Οι παραδόσεις έρχονται να εξισορροπήσουν και να ενώσουν - για μια ακόμα φορά - το «χάσμα των γενεών», και να εδραιώσουν το συναίσθημα της συνέχειας. Η ανάγκη μας να «ανήκουμε» κάπου είναι μία από τις βασικότερες του ανθρώπινου γένους, αφού του εξασφαλίζει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και το ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα. Όσο σημαντική είναι για έναν άνθρωπό η οικογένειά του και τα παιδικά του χρόνια, άλλη τόση σημασία έχουν οι ρίζες του και οι ηθικές αξίες που κληρονομεί.

Ο δικός μας ρόλος, λοιπόν, είναι να παρέχουμε στα παιδιά την ασφάλεια εντός της οικογένειας με οδηγό τις παραδόσεις και τα έθιμα της ευρύτερης οικογένειας στην οποία ανήκουμε όλοι, η οποία δεν είναι άλλη από την  ελληνική!

Τήρηση των παραδοσιακών εθίμων από την οικογένεια

Οι οικογενειακές και τοπικές παραδόσεις είναι η ταυτότητά μας. Όταν μια οικογένεια ακολουθεί τα ήθη και τα έθιμα που υπαγορεύει ο «τόπος» της, δημιουργεί στα παιδιά ένα σημείο αναφοράς με αφετηρία το μήνυμα «είμαστε όλοι εδώ και θα το κάνουμε μαζί όπως πάντα». Με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων, για παράδειγμα, παρόλο που οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα του ζαχαροπλαστείου ενδέχεται να είναι πιο νόστιμα, προτιμήστε να τα φτιάξετε όλοι μαζί στο σπίτι. Η μυρωδιά της ζύμης που ψήνεται στον φούρνο δημιουργεί παιδικές αναμνήσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικογενειακή θαλπωρή και τις ρίζες μας, στοιχεία που εμπλουτίζουν τη λεγόμενη «τράπεζα αγάπης» των παιδικών μας χρόνων.  

Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, πείτε τα κάλαντα μαζί με τα παιδιά, γεμίστε την κουζίνα σας με αλεύρια και όμορφες μυρωδιές, καλέστε ολόκληρη την οικογένεια για το εορταστικό τραπέζι και περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε όλοι μαζί. Τα Χριστούγεννα, εξάλλου, σημαίνουν οικογένεια και ζεστασιά!

Εκμάθηση των ελληνικών παραδόσεων

Καλώς ή κακώς, οι ελληνικές παραδόσεις που έχουν διασωθεί με το πέρασμα των χρόνων, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα, δεν είναι πολλές. Ωστόσο, εκείνες που ίσχυαν μέχρι πριν λίγα, μόλις, χρόνια σε όλη την Ελλάδα ήταν αμέτρητες και ποικίλλαν από χωριό σε χωριό. Μη διστάζετε να γνωρίσετε και να μοιραστείτε με τα παιδιά σας τις παραδόσεις του τόπου μας. Τα παιδικά βιβλία που παρουσιάζουν τη νεοελληνική παράδοση δεν είναι παρωχημένα όπως, ίσως, θεωρείται από πολλούς, αλλά μικρά διαμάντια της ελληνικής λογοτεχνίας που γνωστοποιούν στα παιδιά τις ρίζες τους, τις ηθικές αρχές του τόπου μας και τους άγραφους νόμους που καθορίζουν την αξία μας ως ανθρώπων.

Φέτος τα Χριστούγεννα μαζευτείτε γύρω από το τζάκι και διαβάστε όλοι μαζί ελληνικούς θρύλους για νεράιδες και λυράρηδες, αρχόντισσες και γοργόνες. Χαρίστε στα παιδιά βιβλία που είναι γραμμένα σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο, όπως είναι η σειρά βιβλίων Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας της Αγγελικής Δαρλάση, λόγος άρρηκτα συνδεδεμένος με τις προφορικές μας παραδόσεις, και που μιλούν για τον σεβασμό, την αγάπη και την ελευθερία. Οι ιστορίες της νεοελληνικής μυθολογίας αποτελούν για τους μικρούς τους αναγνώστες παρηγοριά και συντροφιά στα εύκολα μα και στα δύσκολα της ζωής, κάνοντάς τους ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας για τη ζωή και το μέλλον τους.     

 

Παραδοσιακοί χοροί

Ο χορός υπήρξε πάντοτε άρρηκτα συνδεδεμένος με την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία του λαού μας. Ακόμα κι ο Ζορμπάς, ένας αμόρφωτος σοφός που κουβαλούσε στην ψυχή του τα μέγιστα αγαθά της ελευθερίας και της φιλοξενίας, έβρισκε καταφύγιο στον χορό και το τραγούδι.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μάθουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και να έρθουν σε επαφή με τοπικούς συλλόγους. Εκτός από μια υπέροχη εκτόνωση, γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους και τα τοπικά τους έθιμα και συναντούν τις ρίζες τους. Δημιουργήστε τους το ασφαλές πλαίσιο που θα τα βοηθήσει να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. 

Μελέτη των αρχαίων ελληνικών μύθων

Μέσα από την επαφή τους με την ελληνική μυθολογία, τα παιδιά αντλούν γνώσεις, εμπειρίες και λίγη από τη σοφία του Ολύμπου! Τα παιδιά λατρεύουν την ελληνική μυθολογία και πάντα ταυτίζονται με κάποιον Ολύμπιο ήρωα. Οι άθλοι του Ηρακλή, η ιστορία της Δανάης και της βροχής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Μινώταυρος ή ο ατρόμητος Δίας, είναι πρόσωπα και ιστορίες που εντυπωσιάζουν μέχρι και σήμερα τα παιδιά. Ανάμεσα στα διάφορα δώρα που θα τους κάνετε φέτος στις γιορτές, μπορείτε να προσθέσετε και βιβλία με την ελληνική μυθολογία, επιλέγοντας πάντα τα πιο καλογραμμένα και με θέματα διαχρονικά που μας απασχολούν και σήμερα.

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι είναι το σημείο συνάντησης των παιδιών με τις ρίζες μας, ενώ τα βοηθάει να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Εξάλλου, η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένας τρόπος επικοινωνίας αλλά ένας μικρός θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι. 

 

v