Τα βάρη που σηκώνεις μόνη σου (και) τα Χριστούγεννα αν είσαι μαμά

Τα βάρη που σηκώνεις μόνη σου (και) τα Χριστούγεννα αν είσαι μαμά

Όταν είσαι μαμά, από τη μία ανυπομονείς να έρθουν οι γιορτές για να χαρείς τα παιδιά και από την άλλη ξέρεις ότι θα τρέχεις όλη μέρα για χίλιους δυο λόγους. Το περίεργο είναι πως ενώ κάνεις τα ίδια και τα ίδια όλα αυτά τα χρόνια, κατά βάθος δεν θες ν’ αλλάξει τίποτα. Έτσι, πάλι καταλήγεις να επωμίζεσαι τα βάρη των Χριστουγέννων αλλά παραδέξου το... σ' αρέσει κιόλας!

*Φωτογραφία: health.com

Κεφάλαιο 1ο: Ο στολισμός του σπιτιού

Τα παιδιά είναι τόσο ενθουσιασμένα που έρχονται τα Χριστούγεννα που τουλάχιστον ένα μήνα πριν, αρχίζουν να σου ζητούν να στολίσετε. Πηγαίνετε ακόμα μια χρονιά για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, γυρνάτε σπίτι, κατεβάζετε το δέντρο, τα παλιά στολίδια, τις μπάλες και ο… πόλεμος αρχίζει. Τα παιδιά απλώς κοιτάνε, παίζουν, σπάνε τα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια, μαλώνουν για το ποιος θα βάλει το αστέρι και εσείς καταλήγετε να κάνετε όοολη τη δουλειά. Ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει στο στήσιμο του δέντρου- άντε και στα φωτάκια!

Κεφάλαιο 2ο: Τι δώρο θα πάρουμε στα παιδιά φέτος

Δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις: «τι θα πάρουμε στα παιδιά φέτος;». Το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι, τα ρωτάς, τα ξαναρωτάς, κάποια είναι πολύ ακριβά, κάποια είναι παντελώς άχρηστα και τα διλήμματα είναι σωρό. Ο άντρας σου το έχει αφήσει πάνω σου (και αυτό) και έτσι το ψάξιμο και η αγορά των δώρων πέφτει στους ώμους σου. Και φυσικά τη δόξα δεν την παίρνεις εσύ. Γιατί στο τέλος εκείνος θα ντυθεί Άη Βασίλης και θα μοιράσει τα δώρα.

Κεφάλαιο 3ο: Ο παππούς και η γιαγιά

Θα έρθουν φέτος σπίτι να φάμε ανήμερα τα Χριστούγεννα ή θα πάμε εμείς; Να τους πάρουμε δωράκια ή να τους τα φτιάξουμε παρέα με τα παιδιά; Πότε θα πάμε να δούμε τους δικούς μου γονείς και πότε τους πεθερούς μου; Αν μένουν στο χωριό, να τους καλέσουμε να μείνουν μαζί μας λίγες μέρες ή να πάμε να τους δούμε εμείς; Και αν ναι, ποιος θα ετοιμάσει τις βαλίτσες; Ας’ το καλύτερα…

Κεφάλαιο 4ο: Ο Γολγοθάς του τραπεζιού

Το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι μια πρόκληση για τις μαμάδες κάθε χρόνο. Ψάχνουν σε sites, κοιτάνε συνταγές, ανοίγουν βιβλία, βάζουν ποδιές και περνούν όλη μέρα στην κουζίνα για να φτιάξουν τα καλούδια που έχουν σκεφτεί. Μετά, πρέπει να ετοιμαστούν (πώς θα υποδεχτώ τους ανθρώπους έτσι;), να στρώσουν τραπέζι, να στολίσουν το τραπέζι, να σερβίρουν τα πιάτα για να φάνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός… από εκείνες. Και θα πρέπει να κουμαντάρουν και τα παιδιά που ως γνωστόν, δεν θέλουν να κάτσουν στο τραπέζι να φάνε και μετά από πολλά παρακάλια, τσιμπάνε δυο πατάτες.

Κεφάλαιο 5ο: Η επόμενη μέρα…

…. είναι ακόμα πιο απαιτητική γιατί πολύ απλά έχεις να μαζέψεις πιάτα και κατσαρόλες, να τα πλύνεις, να καθαρίσεις, να σφουγγαρίσεις, να σκουπίσεις, να σκεφτείς τι θα κάνεις με τα πολλά φαγητά που περίσσεψαν (τίποτα δεν έφαγαν και φέτος ή εγώ μαγείρεψα πολύ;). Για έναν περίεργο τρόπο και πάλι, όμως, παρά την εξάντληση και τον κόπο τους εκείνες είναι ευτυχισμένες γιατί πρώτον… επιβίωσες και δεύτερον είδες τα αγαπημένα σου πρόσωπα ευτυχισμένα!

Κεφάλαιο 6ο: Τι κάνεις τις 2 εβδομάδες διακοπών;

Δυο εβδομάδες χωρίς σχολείο σημαίνει 2 εβδομάδες που πρέπει να βρεις πώς θα γεμίσεις τον χρόνο των παιδιών. Έξοδοι σε μουσεία, σε χριστουγεννιάτικα πάρκα, να δείτε ταινία στο σινεμά, να κλείσετε εισιτήρια για το θέατρο; Οι επιλογές είναι πολλές και καταλήγει να κάνεις τα μισά απ’ όλα αυτά. Γιατί πολλές φορές προτιμάς να κάτσεις στον καναπέ αγκαλιά με τα μικρά σου, να πιείτε κακάο και να τους διαβάσεις τ’ αγαπημένα τους χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Μόνο και μόνο γι’ αυτό, θα ξαναπέρναγες όλο τον Γολγοθά των γιορτών απ’ την αρχή και ξέρεις πόσο θα σου λείψει μόλις τελειώσει!

v