5 λογοτεχνικά διαμάντια του Ευγένιου Τριβιζά που πρέπει να ανακαλύψετε

5 λογοτεχνικά διαμάντια του Ευγένιου Τριβιζά που πρέπει να ανακαλύψετε

Αν ρωτήσεις έναν γονιό ποια βιβλία του αρέσει  να διαβάζει καθημερινά στα παιδιά του, τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά έρχονται μάλλον πρώτα και με διαφορά από τα υπόλοιπα. Φυσικά δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε κανένα από τα άλλα βιβλία του, όμως σε κάποια έχουμε περισσότερη αδυναμία. Είτε συμφωνείτε είτε όχι, αυτά τα διαμάντια (κατά τη γνώμη μας) πρέπει να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη κάθε παιδιού.

Τα 33 ροζ ρουμπίνια

Κι όμως ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να έχει κάθε φορά και διαφορετικό τέλος. Στα «33 ροζ ρουμπίνια», ένα από τα θρυλικά βιβλία του Τριβιζά, οι μικροί (αλλά και οι μεγάλοι) αναγνώστες κάθε φορά έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, πρόκειται για πολλά βιβλία σε ένα.

*Φωτογραφία: public.gr

Γιατί να το διαβάσουν τα παιδιά: μπαίνουν για λίγο στη θέση του συγγραφέα, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, διασκεδάζοντας και το σημαντικότερο έρχονται σε επαφή με κάτι τόσο διαφορετικό.

Το σεντούκι με τις 5 κλειδαριές

Μπορεί να γράφτηκε το 1993 όμως το «σεντούκι με τις 5 κλειδαριές» έχει καταφέρει να παραμείνει ένα διαχρονικό βιβλίο με μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιστορία. Ο λόρδος Φιλιμπούστερ κληροδοτεί σε έναν κουρδιστή πιάνων την κληρονομιά του. Δεν του τη δίνει, όμως στο πιάτο. Αντίθετα, για να την αποκτήσει, θα πρέπει να περάσει από αρκετές δοκιμασίες και μάλιστα να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου.

*Φωτογραφία: kedros.gr

Γιατί να το διαβάσουν τα παιδιά: για τη δράση, το χιούμορ και τη φαντασία που φτάνουν και περισσεύουν. Επιπλέον, οι μικροί αναγνώστες συμμετέχουν στο κυνήγι του θησαυρού κι έτσι η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

*Για παιδιά από 9 ετών. 

Φουφήχτρα η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα

Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, η Φουφήχτρα δεν είναι και τόσο συμπαθητική μάγισσα. Για την ακρίβεια, παγιδεύει με την ηλεκτρική της σκούπα τα παιδιά και τα ζώα που βρίσκει στο πέρασμά της. Της ξεφεύγει όμως ένα κορίτσι, η Μυρτώ, η οποία θα κάνει τα πάντα για να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους της κακιάς μάγισσας.

*Φωτογραφία: minoas.gr

Γιατί να το διαβάσουν τα παιδιά: γιατί περνάει το μήνυμα στα παιδιά πως όταν θέλεις κάτι πραγματικά, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, ακόμα κι όταν πιστεύεις πως είσαι αδύναμος μπροστά στους δυνατούς. Υπάρχει καλύτερο δίδαγμα απ’ αυτό;

*Για παιδιά από 6 ετών. 

Ο ταξιδιώτης και η μαργαρίτα

Μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, όμως αυτό δεν το κάνει λιγότερο ξεχωριστό. Αποτελείται από 13 μικρές, τρυφερές και ενίοτε γλυκόπικρες ιστορίες,  με… παραμυθένιους πρωταγωνιστές. Ακολουθούμε τα χνάρια ενός ταξιδιώτη, μίας νεράιδας, ενός τροβαδούρου, μιας μαργαρίτας, ενός ρόδου και μαγευόμαστε μαζί τους. Ποιο είναι το κοινό τους; Η αγάπη!

*Φωτογραφία: evripidis.gr

Γιατί να το διαβάσουν τα παιδιά: για την παραμυθένια αφήγηση που θα τα κάνει να ταξιδέψουν σε έναν άλλον κόσμο, πολύ διαφορετικό- αυτό της αγάπης, που δεν έχει μόνο χαρά αλλά και λύπη. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα άλλα βιβλία του Τριβιζά, το χιούμορ δεν είναι το χαρακτηριστικό του. Αντίθετα βγάζει στον αναγνώστη το αίσθημα της νοσταλγίας, γι’ αυτό και απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά.

*Για παιδιά από 12 ετών. 

Οι δραπέτες της σκακιέρας

Η λευκή βασίλισσα και ο μαύρος αξιωματικός στο σκάκι μπορεί να είναι αντίπαλοι όμως… ερωτεύονται και αποφασίζουν να δραπετεύσουν από την σκακιέρα. Το πρόβλημα είναι ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς αυτούς και οι συμπαίκτες τους θέλουν να τους τιμωρήσουν. Θα τα καταφέρουν;

*Φωτογραφία: kalendis.gr

Για να το διαβάσουν τα παιδιά: μια γλυκιά ιστορία αγάπης που καταφέρνει να περάσει στα παιδιά μηνύματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, στη διαφορετικότητα και κυρίως το δικαίωμα στην επιλογή. Εξάλλου, παρά το ότι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι αντίπαλοι, η αγάπη τους (μάλλον) τα κερδίζει όλα.

*Για παιδιά από 6 ετών.

Αλήθεια, αν φτιάχνατε τη δική σας πεντάδα με τα αγαπημένα σας βιβλία του Τριβιζά, ποια θα επιλέγατε;
 

v