Γιατί η ηλικία των 4 ετών είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού

Γιατί η ηλικία των 4 ετών είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού

Το αγγελούδι μας έκλεισε τα 4. Και τώρα; Τι να περιμένω;

Η αλήθεια είναι πως η ηλικία των 4 είναι πολύ σημαντική. Πολλοί την ονομάζουν «πρώτη εφηβεία», αφού το μικρό μας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τον εαυτό του με μεγαλύτερη συνειδητότητα. Αποκτά καλύτερη αντίληψη του κόσμου, κατανοεί πράγματα που μέχρι λίγο πριν του φαίνονταν ανεξήγητα, συνειδητοποιεί πως είναι μία ανεξάρτητη προσωπικότητα και κάνει την πρώτη του μικρή επανάσταση. Η αυτονομία του είναι το πρώτο του αίτημα, ενώ ξαναδοκιμάζει τα όριά του (αλλά και τα όριά σας).

Προετοιμάζονται για το «πρώτη φορά νηπιαγωγείο»

Η ηλικία των τεσσάρων σημαίνει προετοιμασία για την νηπιακή φάση της ζωής τους. Οι ευθύνες τους θα αυξηθούν και θα πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της ζωής τους. Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει τώρα, αφού τα τετράχρονα έχουν να μάθουν πολλά πριν πάνε στο νηπιαγωγείο. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να έχουν μια στοιχειώδη αυτονομία και ανεξαρτησία. Δεν θα είναι κάποιος δίπλα τους να τα ταΐζει ή να τα βοηθάει στην τουαλέτα, ούτε και να τους υπενθυμίζει πως πρέπει να είναι ήσυχα στην σχολική τάξη.

Ως γονείς, λοιπόν, οφείλουμε να διδάξουμε την πειθαρχία και την υπευθυνότητα στα τετράχρονα παιδιά μας αλλά και να σταθούμε πλάι τους σαν σύμμαχοι και καθοδηγητές ,μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους και να προετοιμαστούν σωστά.

Καλλιεργούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες

Ένα παιδί στα τέσσερα μπορεί, πλέον, να αντιληφθεί τις ανάγκες του, να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και, στις περισσότερες περιπτώσεις, να μιλήσει και να συνεννοηθεί με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, σε αυτή την ηλικία είναι να βρει τους τρόπους που θα μετουσιώσουν όλα όσα αισθάνεται και σκέφτεται σε λέξεις. Είναι πολύ σημαντικό πειραματιστεί, να δοκιμάσει πολλούς και διαφορετικούς δρόμους μέχρι να καταλήξει σε εκείνους που θα το ικανοποιούν και θα το βοηθούν να συνυπάρχει αρμονικά με το περιβάλλον του.

Εκείνο που πρέπει να προσέχουμε, είναι, καταρχάς, να μην καταπιέσουμε άθελά μας την επιθυμία τους να εκφραστούν. Είναι καλό να έχουν συναισθήματα που τα εξωτερικεύουμε. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες σκέψεις οπότε ας μην τα αποθαρρύνουμε εάν είναι θυμωμένα ή στεναχωρημένα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να τους επισημαίνουμε τους τρόπους που θα εκφραστούν χωρίς, φυσικά, να ξεχνάμε τη σημαντικότητα του λεξιλογίου τους. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να διαβάζουμε μαζί τους βιβλία και να τα παρασύρουμε σε συζητήσεις.

Κοινωνικοποιούνται

Τα τέσσερα είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν πιο ουσιαστικές και συνειδητοποιημένες σχέσεις τόσο με συνομήλικους τους, όσο και με τους ενήλικες. Καταλαβαίνουν περισσότερο τι τους αρέσει, με ποιους ανθρώπους ταιριάζουν πιο πολύ και τι προσδοκίες έχουν από μία συναναστροφή τους. Η ηλικία αυτή είναι κρίσιμη για τον τρόπο που μαθαίνουν να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους και χρειάζονται εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους παρέχουμε την ασφάλεια που χρειάζονται με το να είμαστε δίπλα τους, να είμαστε ειλικρινείς και να τους μιλάμε για όσα τα απασχολούν ή τα προβληματίζει. Ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά τους κι εμείς θα είμαστε εκεί να τα υποστηρίζουμε και αν απαιτείται να επουλώνουμε τις πληγές τους.

Γεμίζουν απορίες για τον κόσμο

Ξαφνικά, ο κόσμος μοιάζει να είναι πιο μεγάλος! Η αντιληπτική ικανότητα του παιδιού μεγαλώνει, και μαζί πληθαίνουν και οι ερωτήσεις τους. Μην σας ξαφνιάσει εάν αρχίσει να σας θέτει ερωτήματα υπαρξιακού ή φιλοσοφικού περιεχομένου. Έννοιες που μέχρι τότε τις θεωρούσε δεδομένες αρχίζει, ξαφνικά, να τις αμφισβητεί και να διερωτάται για παράδειγμα για τον Θεό, για την γέννηση των παιδιών, για το σύμπαν ή για τον θάνατο.

Μιλήστε του ειλικρινά, στα επιτρεπτά, πάντα, πλαίσια, και ανακαλύψτε τον κόσμο για άλλη μια φορά μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών σας. Είναι το μόνο που χρειάζονται! Τον δικό σας ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για όλα αυτά που το απασχολούν.   

v