Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψάρια πριν τα δώσετε στα παιδιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψάρια πριν τα δώσετε στα παιδιά

Τα ψάρια είναι απαραίτητα για μικρούς και μεγάλους και αποτελούν βασικό στοιχείο στην μεσογειακή διατροφική πυραμίδα. Δεν έχουν πολλές θερμίδες ενώ είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα –και ιδιαίτερα σε Ω3- αλλά και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο της οικογένειας, αλλά και να γνωρίζουμε τι πρέπει να αγοράσουμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε.

Γιατί τα ψάρια είναι απαραίτητα για τα παιδιά

Προστατεύουν την καρδιά τους: Τα καρδιακά νοσήματα εμφανίζονται, πλέον, από τη δεύτερη δεκαετία των ανθρώπων. Η ένταξη των ψαριών στην παιδική διατροφή, μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, με αποτέλεσμα να προστατεύει από ασθένειες της καρδιάς ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Βοηθούν στη σωστή νευρολογική ανάπτυξη: Είναι απαραίτητα για τη νευρολογική ανάπτυξη τόσο των παιδιών όσο και των εμβρύων μέσω της διατροφής της μητέρας τους.

Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και της όρασης: Είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των οστών και της όρασης αφού περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο.

Προστατεύουν από μικρόβια: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Ποια ψάρια είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

Άσπρα ψάρια πλούσια σε βιταμίνες A και D οι οποίες αποθηκεύονται στο συκώτι.

  • Μπακαλιάρος.
  • Γλώσσα.

Λιπαρά ψάρια πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ω3 λιπαρά.

  • Χέλι.
  • Ρέγκα.
  • Τόνος.
  • Κολιός.
  • Λαβράκι.
  • Πέστροφα.

Όσα τρώγονται με τα κόκαλα γιατί εμπλουτίζουν με ασβέστιο και φώσφορο τον οργανισμό των παιδιών.

  • Γαύρος.
  • Σαρδέλα.
  • Σολομός.
  • Αθερίνα.

Ποια ψάρια πρέπει να αποφεύγουν παιδιά και έγκυες

Τα μεγάλα ψάρια που, συνήθως, ζουν κοντά στον βυθό, είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον οργανισμό. Τέτοια ψάρια είναι:

  • Ξιφίας.
  • Σαλάχι.
  • Καρχαρίας.

Φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι;

Παρόλο που η γενική άποψη είναι πως το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τα καταψυγμένα εάν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πώς πρέπει να είναι το πραγματικά φρέσκο ψάρι. Τα κατεψυγμένα ψάρια μπορεί να χάνουν κάποιες από τις βιταμίνες τους, αλλά είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουν τα παιδιά από το να μην τρώνε καθόλου ψάρι. 

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι;

Καταρχάς, αφού δεν μπορούμε να τα... ψαρέψουμε οι ίδιοι για να είμαστε απόλυτα σίγουροι, καλό είναι να ψωνίζουμε από συγκεκριμένο ψαρά τον οποίο εμπιστευόμαστε. Τα χαρακτηριστικά του φρέσκου ψαριού είναι τα εξής:

  • Tα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν.
  • Tα βράγχιά του είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.
  • Διατηρεί το σχήμα του και δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις.
  • Είναι λαμπερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα.
  • Απολεπίζεται εύκολα.

Πώς καταλαβαίνουμε αν ένα ψάρι έχει καταψυχθεί σωστά

Μια σημαντική πληροφορία για τα κατεψυγμένα ψάρια είναι πως μπορούν να διατηρηθούν από 3 έως 5 μήνες. Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε πως κάθε ψάρι έχει και την εποχή του! Εξάλλου, το λέει και η παροιμία: «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Για να ξεχωρίσετε ένα ψάρι που έχει καταψυχθεί σωστά, θα πρέπει:

  • Να είναι λαμπερό.
  • Να μην έχει σημάδια.
  • Να είναι σκληρό.

 

v