Δυσανεξία στη γλουτένη: 4 διατροφικές συνήθειες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής σας

Δυσανεξία στη γλουτένη: 4 διατροφικές συνήθειες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής σας

Η δυσανεξία στη γλουτένη, αν και μέχρι πρότινος τη θεωρούσαμε από άγνοια ως φαινόμενο… της μόδας, είναι μία πάθηση σοβαρή που προσβάλλει περίπου 1 στα 100 άτομα.

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη, σημαίνει πως δεν μπορεί να την ανεχτεί και ο οργανισμός του αντιδρά στην κατανάλωσή της, ενεργοποιώντας ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον. Ως συνέπεια αυτού, οι άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη δεν απορροφούν αποτελεσματικά τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνουν.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης ποικίλουν από πιο ήπια σε πιο σοβαρά, και συχνά δεν είναι αναγνωρίσιμα. Κάποιοι, λοιπόν, που πάσχουν δεν το γνωρίζουν και συνεχίζουν να καταναλώνουν τροφές με γλουτένη. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:  χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κόπωση, προβλήματα στην πέψη, ημικρανίες, έντονες αλλαγές στη διάθεση και διατροφικές ελλείψεις.

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας

Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, πρέπει να αποφεύγουν τροφές φτιαγμένες από σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη. Τα πιο κοινά προϊόντα με γλουτένη που καταναλώνουμε είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, κάποια γαλακτοκομικά, πατατάκια, μπισκότα και διάφορα άλλα snack τέτοιου είδους.

Για να αλλάξουμε ριζικά, λοιπόν, τη διατροφή μας, αρκεί να αντικαταστήσουμε κάποια από αυτά με τροφές εξίσου νόστιμες αλλά χωρίς γλουτένη.

Αντικαταστήστε το λευκό  αλεύρι με καλαμποκάλευρο

Το ψωμί, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα μπισκότα και άλλα πολλά τρόφιμα αυτού του είδους, είναι φτιαγμένα από αλεύρι λευκό ή ολικής άλεσης. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, και αν τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα φτιαγμένα από αλεύρι καλαμποκιού.

Ευτυχώς υπάρχουν πλέον, αρκετές επιλογές. Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ειδικά καταστήματα ή ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, με την ειδική ένδειξη «χωρίς γλουτένη».  

Αντικαταστήστε τα μακαρόνια με ζυμαρικά από όσπρια


Τα ζυμαρικά είναι πολύ δημοφιλή αφού, εκτός του ότι είναι νόστιμα, μπορούν να συνδυαστούν άψογα με πολλές ακόμα τροφές φτιάχνοντας ένα αποτέλεσμα να... γλύφεις και τα δάχτυλά σου!

Αντί να στερηθείτε το αγαπημένο σας φαγητό, λοιπόν, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζυμαρικά από όσπριαΣυνδυάζονται άψογα με λαχανικά, ψάρι, κρέας ή κοτόπουλο, ενώ μπορούμε να τα μαγειρέψουμε al dente με την σάλτσα της αρεσκείας μας όπως και ταμακαρόνια. 

Σε μία καθημερινότητα γρήγορη και τόσο απαιτητική, είναι σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά χωρίς, όμως, να αφιερώνουμε τον διπλάσιο χρόνο στην κουζίνα. Τα ζυμαρικά από όσπρια μπορούν να γίνουν μία συνήθεια που, εάν την κατακτήσετε, έχετε κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της μάχης σας με τη γλουτένη.

 Αντικαταστήστε τα τυριά με γλουτένη με τσένταρ


Πολλά από τα τυριά περιέχουν γλουτένη. Το τσένταρ, όμως, δεν είναι ένα από αυτά! Συν τοις άλλοις, δίνει πολύτιμο ασβέστιο και απαραίτητες πρωτεΐνες, ενώ δεν παρέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Μία καλή συνήθεια που δεν σας στερεί ούτε σε γεύση, ούτε σε βιταμίνες, ενώ σας προστατεύει.

Αντικαταστήστε τα δημητριακά με κινόα

Τα κοινά δημητριακά, περιέχουν κατά κύριο λόγο σιτάρι ή βρώμη. Ωστόσο, για να μην τα στερηθείτε, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κινόα! Αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ένα επιπλέον θετικό του κινόα, είναι πως έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, και άρα δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.

 

v