Μην ξεχνάς ποια ήσουν πριν γίνεις μαμά

Μην ξεχνάς ποια ήσουν πριν γίνεις μαμά

Τελευταία σκέφτομαι όλο και περισσότερο ποια ήμουν πριν γίνω μαμά. Η αλλαγή μιας γυναίκας από τη στιγμή που γίνεται μητέρα είναι συγκλονιστική.

Κάποτε διάβαζα με τις ώρες, δεν με κυνηγούσε ο χρόνος στη δουλειά, έβγαινα απρογραμμάτιστα όποτε ήθελα, κοιμόμουν αρκετά και ήμουν πάντοτε καλοντυμένη. Πλέον, ο χρόνος μου κινείται ανάμεσα στο σπίτι, τη δουλειά και τα παιδιά.

Ως μαμά, δεν ξενυχτάω τις Παρασκευές και κάθε Σάββατο ξυπνάω από νωρίς για να ετοιμάσω πρωινό. Δεν μιλάω με τους φίλους μας όπως παλιά, ούτε βάζω πρώτες τις ανάγκες ή τις επιθυμίες μου. Ακόμα και τα χρήματα που βγάζω, πλέον δεν ξοδεύονται για ρούχα και ταξίδια αλλά για τις υποχρεώσεις των παιδιών. Και όλα αυτά δεν είναι θυσίες, είναι η απλά η καθημερινότητα ενός γονιού.

Είναι ωραίο που είμαστε μαμάδες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν ήμασταν πάντα

Εννοείται πως δεν μετανιώνω. Η μητρότητα ήταν μία συνειδητή επιλογή. Εάν γύρναγα το χρόνο πίσω, δεν θα άλλαζα τίποτα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε ποιες ήμασταν πριν γίνουμε μητέρες. Είναι σημαντικό τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά ή τον σύντροφό μας.

Το ότι έχει αλλάξει τόσο πολύ η ρουτίνα μας, δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε στην άκρη το κορίτσι που ενθουσιαζόταν με τη ζωή, την έφηβη που έτρεχε με ορμή να κατακτήσει τον κόσμο ή τη γυναίκα που στεκόταν στα πόδια της και τα κατάφερνε.

Χρωστάμε αυτό που είμαστε τώρα, σε όσα ήμασταν τότε

Η πρότερη ζωή μας διαμόρφωσε το τώρα μας. Χωρίς εκείνη τη γυναίκα, δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε η μητέρα του σήμερα, ούτε η σύντροφος που επέλεξε ο άντρας μας. Ό,τι είμαστε σήμερα, όλες οι μικρές επιτυχίες και τα επιτεύγματά μας, οφείλονται σε αυτά που ήμασταν πριν γίνουμε γονείς.

Γι’ αυτόν το λόγο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιες ήμασταν πριν νιώσουμε το θαύμα της μητρότητας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις μάχες μας, τις ήττες μας, τις χαρές μας, τους φίλους μας, τους έρωτές μας. Είναι σημαντικό να τα ξέρουν όλα αυτά και τα παιδιά μας, να τα αναγνωρίζουν μέσα από την τωρινή μας συμπεριφορά.

Είναι σημαντικό να συντηρούμε το κορίτσι μέσα μας για εμάς, τον σύντροφο και τα παιδιά μας

Είναι οι εμπειρίες μας που θα μεταλαμπαδεύσουμε στα αγγελούδια μας, για να βγουν στον κόσμο πιο σοφά και με περισσότερες αντοχές. Η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός που θα κληρονομήσουν από εμάς, δεν διδάσκεται μόνο με λόγια. Το μυστικό βρίσκεται στις πράξεις και στην παρουσία μας. Δείξτε στα παιδιά σας πόσο σημαντική είναι οι εμπειρίες, οι νίκες και οι ήττες κάθε ανθρώπου. Δείξετε τους πως μόνο όταν πέφτεις μαθαίνεις να ξανασηκώνεσαι, κι αυτό είναι υπέροχο!

Είναι σημαντικό να τα βλέπει όλα αυτά και ο σύζυγός μας. Εξάλλου, αυτά ερωτεύτηκε και με αυτά τον έκαναν να ζήσει μαζί μας.

Πώς να θυμάστε τη γυναίκα που ήσασταν κάποτε

Να βλέπετε τους φίλους σας! Μπορεί οι καθημερινοί ρυθμοί να είναι ιλιγγιώδης, μπορεί η κούραση να σας στερεί ακόμα κι ένα σύντομο τηλεφώνημα με την κολλητή σας, όμως προσπαθήστε να αντισταθείτε. Βρείτε τον χρόνο, μαζέψτε κουράγιο και βγείτε με την παρέα που κάποτε σας στήριζε σε όλα.

Ακούστε ξανά τα τραγούδια που σας συντρόφευαν τότε, περάστε ένα βράδυ συντροφιά με τις ταινίες που σας σημάδεψαν και ξετρυπώστε τα βιβλία που σας βοήθησαν να ανοίξετε τα φτερά σας και να πετάξετε μακριά. Γράψτε τις αναμνήσεις σας, σημειώστε τις σκέψεις σας και περάστε χρόνο με τον εαυτό σας. Μπορεί να μην είναι όπως παλιά, όμως όταν το παλιά συναντιέται με το τώρα, το αύριο είναι στέρεο και ισορροπημένο.

v