7 βιβλία για να μείνουν τα παιδιά μακριά από το bullying (και το bullying μακριά από τα παιδιά)

7 βιβλία για να μείνουν τα παιδιά μακριά από το bullying (και το bullying μακριά από τα παιδιά)

O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους γονείς. Η ενδοσχολική κακοποίηση είναι πλέον πολύ συνηθισμένη και απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση μας ώστε να εξαλειφθεί. Ως γονείς οφείλουμε από νωρίς να διδάξουμε στα παιδιά την αξία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό, την αποδοχή του διαφορετικού και την ευγένεια. Να  επισημάνουμε ότι δεν αρκεί να μην συμμετέχουμε σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά ότι οφείλουμε να ορθώνουμε το ανάστημά μας χωρίς φόβο στην αδικία.

Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε αυτές τις αξίες στα παιδιά από το δικό μας παράδειγμα, αλλά και άλλα ερεθίσματα όπως είναι τα βιβλία. Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του εκφοβισμού σας προτείνουμε τα εξής:

Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε

Συγγραφέας: Agassi Martine

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικίες: 3-6 ετών

Aπλά και κατανοητά κείμενα, με όμορφη εικονογράφηση ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία πως η βία δεν είναι η λύση στον θυμό. Τα χέρια μας είναι για να χαιρετάμε, να παίζουμε, να δημιουργούμε, αλλά και για να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Υπάρχουν τρόποι να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα χωρίς να καταφεύγουμε σε επιθετικές συμπεριφορές.

Είσαι ένα θαύμα

Συγγραφέας: Ρ.Ρ Παλάσιο

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ηλικίες: 3-7 ετών

Μετά τα βραβευμένα μυθιστορήματα Θαύμα και ο Όγκι και εγώ, κυκλοφορεί το εικονογραφημένο βιβλίο «Είσαι ένα θαύμα», έτσι ώστε και οι μικροί αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με το διαφορετικό. Ο Όγκι είναι ένα παιδί με ένα είδος δυσμορφίας και η εμφάνισή του προκαλεί τα κοροϊδευτικά σχόλια των άλλων. Αποφασίζει με την σκυλίτσα του να κάνει ένα διαγαλαξιακό ταξίδι και συνειδητοποιεί ότι οι εξωγήινοι δέχονται πολύ πιο εύκολα την διαφορετικότητα. Τότε αποφασίζει να γυρίσει πίσω στην Γη γιατί πιστεύει πώς μέσω της καλοσύνης οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν.

Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών

Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εκδόσεις: Susaeta

Ηλικίες: 3-7 ετών

Ο αφηγητής είναι ένας ντροπαλός ξιφίας, ο Ιερεμίας. Μας μιλάει για τον Χάνο, την Σμέρνα, τον Παντελή και την Λίτσα και μερικά ακόμα ψάρια με τρομακτική φάτσα που έσπερναν τον φόβο και τον πανικό στον βυθό στης θάλασσας. Παρόλο που ο Ιερεμίας ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος, υπέμενε στωικά τις προσβολές και τις φάρσες τους. Όταν, όμως, πειράζουν την καλύτερή του φίλη, την Λίνα την Αθερίνα, ο Ιερεμία εξοργίζεται και αποφασίζει να δημιουργήσει μια οργάνωση: τους Φοβερούς Υποβρύχιους Καταδρομείς Υποστηρικτές Αδυνάτων.  Ενωμένοι, λοιπόν, αποφάσισαν να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ψαριών και τον σεβασμό που αξίζουν όλα.

Σιγά τα αυγά

Συγγραφέας: Πούλος Κώστας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικίες: 6-9 ετών

O Μίρκο είναι το καινούριο παιδί στην τάξη. Νιώθει φόβο και θέλει να ενσωματωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δυστυχώς όμως δεν μιλάει πολύ καλά την γλώσσα με αποτέλεσμα να μένει στο περιθώριο. Ο συμμαθητής του ο Αλέξανδρος φροντίζει καθημερινά να δυσκολεύει την ζωή του βάζοντας του τρικλοποδιές και προσβάλλοντάς τον συνεχώς. Ωστόσο, ο Μίρκο δεν θα το βάλει κάτω τόσο εύκολα. Θα καταφέρει άραγε να κάνει φίλους;

Μήπως είμαι βλάκας;

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικίες: 7-10 ετών

Ο Φίρλος είναι έξυπνος και αγαπάει πολύ τις φάρσες.  Την μία ημέρα στο σχολείο ανακάτεψε τα φαγητά μέσα στα τάπερ των παιδιών και την επόμενη, έκανε το φάντασμα μέσα στην ντουλάπα. Κάθε μέρα σκαρφίζεται διαφορετικούς τρόπους για να τρομάξει τους συμμαθητές του και να φέρει τα πάνω- κάτω στην τάξη. «Μα κυρία το έκανα για να μάθουν να τρώνε όλα τα φαγητά» ή «Μα κυρία, ήθελα να τους βοηθήσω να μην φοβούνται τα φαντάσματα». Χαίρεται να φέρνει εκτός εαυτού την δασκάλα του και να ξεγλιστράει από τις τιμωρίες με τις απίστευτες δικαιολογίες του. Φτάνει, όμως, η μέρα που ο Φίρλος θα έρθει αντιμέτωπος με τον διευθυντή του σχολείου. Ο έμπειρος εκπαιδευτικός χωρίς να καταφύγει στην επιβολή στείρας τιμωρίας, ενεργεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να βοηθήσει τον Φίρλο να αλλάξει στάση, ανακουφίζοντας και τα υπόλοιπα παιδιά.

Μίλα μη φοβάσαι: 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Εκδόσεις: ΕΨΥΠΕ

Ηλικίες: 9-12 ετών

Η Ελίνα είναι το πιο δημοφιλές κορίτσι της τάξης. Η μαμά της είναι διάσημη, όλα τα παιδιά θέλουν να γίνουν φίλοι της. Νομίζει ότι τα έχει όλα, μέχρι που στα μέσα της σχολικής χρονιάς έρχεται στην τάξη μια νέα μαθήτρια, η Ισιδώρα. Η Ελίνα την αντιπαθεί από την πρώτη στιγμή και προσπαθεί να δυσκολέψει την ζωή της. Όσο η Ισιδώρα δεν αντιδράει, οι πλάκες κλιμακώνονται μέχρι που μία οδηγεί σε ατύχημα και τότε η αφηγήτρια που όλον αυτόν τον καιρό είναι αμέτοχη αποφασίζει να μιλήσει για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.

Ο Νίκος μεγαλώνει σε μια οικογένεια με αρκετά προβλήματα. Στο προηγούμενο σχολείο του υπήρξε θύμα bullying και έτσι σκαρφίστηκε έναν… ιδιαίτερο τρόπο ώστε να γίνεται αγαπητός στους άλλους: κλέβει μικροαντικείμενα και αργότερα προσποιείται ότι τα βρίσκει. Όταν όμως κλέβει τα γυαλιά του Γιώργου -ο οποίος δεν βλέπει χωρίς αυτά- στο σχολείο δημιουργείται αναστάτωση. Ο Νίκος στενοχωριέται και αποφασίζει να επιστρέψει τα κλοπιμαία, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει την αντίδραση του διευθυντή.

Είναι «κακός» και τους μισείς όλους: γονείς, δασκάλους, συμμαθητές. Σκοπεύει να τους εκδικηθεί γιατί όλοι ανεξαιρέτως αδιαφορούν για την ύπαρξή του. Οι γονείς του ασχολούνται μόνο με την αδερφή του και οι δάσκαλοι δεν του δίνουν καμία σημασία. Γνωρίζει, όμως, τον Αντρέα, έναν μεγαλύτερο μαθητή ο οποίος καταφέρνει και βγαίνει συνέχεια πρόεδρος και δεν τον νοιάζουν οι βαθμοί. Κάτω από την καθοδήγησή του, ο «κακός» θα μάθει να επιβάλλεται στους συμμαθητές του και κάνει τους πιο αδύναμους να υποφέρουν.  Έτσι, νιώθει σημαντικός…

Θεατής... ή το επόμενο θύμα;

Συγγραφέας: Preller James

Εκδόσεις: Πατάκης

Ηλικίες: 12+

Η ιστορία ξεκινάει με ένα τρομαγμένο παιδί να τρέχει, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ο Έρικ είναι καινούριος στην πόλη και προσπαθεί να ενσωματωθεί στο σχολείο του. Μια μέρα γνωρίζει τον δημοφιλή Γκρίφιν και την συμμορία του. Βλέπει την βία και τον εκφοβισμό που ασκούν, αλλά μένει ένας απλός θεατής. Δεν θέλει να γίνει το επόμενο θύμα τους. Παρόλα αυτά γοητεύεται από την προσωπικότητα του Γκρίφιν και δεν διστάζει μάλιστα να του εμπιστευτεί κάποια δικά του μυστικά. Όταν όμως ο Γκρίφιν τα χρησιμοποιεί εναντίον του και αρχίζει να τον προκαλεί με ξεδιάντροπο τρόπο αποφασίζει να μιλήσει με αποτέλεσμα να βρεθεί αυτόματα στην θέση του θύματος. Τότε θα γνωρίσει κάτι απρόσμενους σύμμαχους και θα διεκδικήσει την αξιοπρέπεια του.

 

v